Quantcast

Αυτές είναι οι νέες ταινίες και σειρές που θα μας βοηθήσουν να αντέξουμε το 2022

Υπάρχει περίπτωση και να μην αντέχεται βέβαια, ένας τρόπος υπάρχει να μάθουμε, προχωράμε

Αλέξανδρος Παπαγεωργίου

5 Ιανουαρίου 2022

Όπως είθισται κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ο κινηματογραφικός και τηλεοπτικός απολογισμός της χρονιάς που πέρασε ακολουθείται από την προεπισκόπηση της χρονιάς που ακολουθεί. Το περσινό υπερ-πλεόνασμα παραγωγών που προέκυψε λόγω των πολλών αναβολών και μετακινήσεων ταινιών και σειρών στο δεύτερο μισό του 2020 και το πρώτο μισό του 2021 συνεχίζεται ακόμα, κι έτσι το 2022 μοιάζει άλλη μια χρονιά που η κινηματογραφική και τηλεοπτική βιομηχανία προσπαθεί να αναμετρηθεί με τις άμεσες και έμμεσες επιδράσεις που είχε πάνω της η πανδημία του covid κι ακόλουθη αναδιάρθρωση/επιτάχυνση που έφερε μαζί της.

Όπως έχουμε γράψει ξανά και ξανά, η πανδημία του covid επιτάχυνε μια σειρά από διαδικασίες που όλες μαζί αποτελούν αυτό που θα ονομάζαμε σύγχρονη κρίση του σινεμά ως καλλιτεχνική γλώσσα, ως πολιτιστική βιομηχανία και ως μαζική κοινωνική εμπειρία. Βέβαια, εδώ θα είμαστε, όλα αυτά θα τα συζητάμε λίγο-πολύ όλη την υπόλοιπη χρονιά (θα περάσουμε υπέροχα ε). Επειδή όμως η κρίση σε μια βιομηχανία επουδενί δε σημαίνει ότι η φάμπρικες σταματάνε να λειτουργούν, τα βάλαμε κάτω και μαζέψαμε τα 50 πιο ενδιαφέροντα πρότζεκτ της μικρής και της μεγάλης οθόνης που έρχονται μέσα στο 2021, με βάση τα αντικειμενικότατα κι αλανθαστότατα προσωπικά μας κριτήρια πάντα.

Προχωράμε.

Οι περσινές ταινίες που περίμεναν υπομονετικά τη σειρά τους

Licorice Pizza

Τι περιμένουμε: Είναι νέα ταινία Paul Thomas Anderson, και ξέρουμε τι περιμένουμε γιατί την έχουμε δει ήδη. Δεν θα σας πούμε ψέματα, είναι πολύ καλή.

Πότε έρχεται: Αύριο, 6 Ιανουαρίου, θα είναι στα σινεμά.

The Tragedy of Macbeth

Τι περιμένουμε: Η πρώτη ταινία που ο Joen Coen γυρίζει χωρίς τον αδερφό του, δυστυχώς όμως όπως και η προηγούμενη του ντουέτου θα έρθει στη χώρα μας μόνο ψηφιακά.

Πότε έρχεται: 14 Ιανουαρίου, αλλά σε streaming.

Nightmare Alley

Τι περιμένουμε: Είναι Guillermo del Toro και διασκευάζει κλασικό λογοτεχνικό-κινηματογραφικό noir με γοτθική-καρναβαλική ατμόσφαιρα. Απλά πάρτε τα λεφτά μας.

Πότε έρχεται: 20 Ιανουαρίου με το καλό.

Bergman Island

Τι περιμένουμε: Η Mia Hansen-Løve έχει φτιάξει ένα δικό της μικρό κινηματογραφικό σύμπαν, και το Bergman Island είναι μια ακόμα όμορφη και ουσιαστική προσθήκη.

Πότε έρχεται: Μέσα στον Ιανουάριο.

Spencer

Τι περιμένουμε: Ο Pablo Larrain είναι μετρ των σύγχρονων κινηματογραφικών βιογραφιών, η Kristen Stewart έχει εξελιχθεί σε υπέροχη ηθοποιό, η Princess Diana περνάει νέες δόξες στην οθόνη.

Πότε έρχεται: Έλα ντε, ακόμα δεν έχει ημερομηνία δυστυχώς.

The Worst Person in the World

Τι περιμένουμε: Όχι ο γνωστότερος Trier, αλλά ο Joachim Trier, ο οποίος μας είχε αφήσει πολύ καλές εντυπώσεις με τα Oslo 31 August και Thelma τα προηγούμενα χρόνια.

Πότε έρχεται: Δεν υπάρχει ακόμα ημερομηνία.

Drive My Car

Τι περιμένουμε: Πέρσι ήταν η χρονιά του Ryusuke Hamaguchi γιατί μας έδωσε σχεδόν ταυτόχρονα Wheel of Fortune and Fantasy και Drive My Car. Κι ήταν και τα δύο φανταστικά.

Πότε έρχεται: Δεν γνωρίζουμε ακόμα.

Vortex

Τι περιμένουμε: Γενικά, δεν είμαι κι ο μεγαλύτερος fan του Gaspar Noe, αλλά αυτή η εδώ η ταινία με συγκίνησε και με άγγιξε βαθύτατα. Η καλύτερή του, αν με ρωτάτε.

Πότε έρχεται: Άγνωστο.

Happening

Τι περιμένουμε: Το είδαμε και το θαυμάσαμε στο Φεστιβάλ Βενετίας, απ’ όπου το ντεμπούτο της Audrey Diwan έφυγε με το Χρυσό Λιοντάρι. Πανέμορφη ταινία.

Πότε έρχεται: Δεν έχει ημερομηνία ακόμα.

Les Olympiades

Τι περιμένουμε: Jacques Audiard των A Prophet και The Sisters Brothers στη σκηνοθεσία, Celine Sciamma των Portrait of a Lady on Fire και Petite Maman στο σενάριο. Εγγύηση.

Πότε έρχεται: Περιμένουμε να μάθουμε.

Τα επίδοξα blockbusters που έρχονται φέτος

The Batman

Τι περιμένουμε: Ε, Batman περιμένουμε. Τα σημάδια είναι καλά. Εμπιστευόμαστε Matt Reeves, αγαπάμε Robert Pattinson, simpάρουμε Zoe Kravitz.

Πότε έρχεται: 4 Μαρτίου.

Doctor Strange in the Multiverse of Madness

Τι περιμένουμε: Μετά το μπιλμπάο του Spider-Man: No Way Home και το μουλτιβερσικό στρώσιμο του εδάφους στις σειρές του Disney+, περιμένουμε από τον Sam Raimi να βάλει μια τάξη.

Πότε έρχεται: 6 Μαΐου.

Thor: Love and Thunder

Τι περιμένουμε: Το υπερηρωικό φιλμ για το οποίο ανυπομονώ περισσότερο φέτος. Είναι Taika Waititi, δεν χρειάζομαι κάτι περισσότερο.

Πότε έρχεται: 8 Ιουλίου.

Lightyear

Τι περιμένουμε: Είμαι αρκετά περίεργος να δω προς τα πού θα πάει αυτή η ταινία. Έχω μια υποψία πως η Pixar θα μεταχειριστεί με σεβασμό τον χαρακτήρα του Toy Story. Αναμένουμε.

Πότε έρχεται: 17 Ιουλίου.

Mission: Impossible 7

Τι περιμένουμε: Είναι μια από τις πιο σταθερές μου blockbusterικές απολαύσεις την τελευταία δεκαετία, και θεωρώ πως ο Christopher McQuarrie έχει βάλει το mindless fun του franchise σε καλό δρόμο.

Πότε έρχεται: 30 Σεπτεμβρίου.

Spider-Man: Across the Spider-Verse (Part One)

Τι περιμένουμε: Το multiverse το σωστό, το καλοφτιαγμένο, το ψυχεδελικό, το μερακλίδικο. Η πρώτη ταινία είναι καταπληκτική, καλύτερη από το No Way Home αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι. Ανυπομονούμε.

Πότε έρχεται: 7 Οκτωβρίου.

Halloween Ends

Τι περιμένουμε: Μέσα σε έναν ωκεανό από κακά νοσταλγικά reboots, o David Gordon Green κατάφερε αυτό που μοιάζει ακατόρθωτο: μια αξιοπρεπή και συνεκτική αναβίωση franchise. Κι αυτό είναι το φινάλε.

Πότε έρχεται: 14 Οκτωβρίου.

Creed III

Τι περιμένουμε: Οκ, άλλη μια σπάνια περίπτωση καλής αναβίωσης franchise. Εδώ με Michael B. Jordan στη σκηνοθεσία και χωρίς Sylvester Stallone πια. Είμαι περίεργος πώς θα πάει.

Πότε έρχεται: Δε γνωρίζουμε ακόμα.

Knives Out 2

Τι περιμένουμε: Βασικά, περιμένουμε από τον Rian Johnson να μας κάνει να περάσουμε τόσο καλά όσο μας έκανε με την πρώτη ταινία. Γιατί το έκανε τέλεια. Απλά αυτό, τίποτα άλλο.

Πότε έρχεται: Περιμένουμε να μάθουμε ημερομηνία.

Kitbag

Τι περιμένουμε: Μετά από τα House of Gucci και The Last Duel, ο ακούραστος Ridley Scott στρώθηκε ξανά στη δουλειά για ένα ναπολεόντιο έπος με τον Joaquin Phoenix. Για να δούμε.

Πότε έρχεται: Ίσως να μην προλάβει το 2022, αλλά εμείς ελπίζουμε.

Τα νέα φιλμ για τα οποία ανυπομονούμε περισσότερο

Kimi

Τι περιμένουμε: Άλλη μια ταινία του μεγάλου Steven Soderbergh που δεν θα βγει στις αίθουσες αλλά σε streaming. Δεν πειράζει, εμείς θα είμαστε εκεί, στην πρώτη (ψηφιακή) γραμμή.

Πότε έρχεται: 10 Φεβρουαρίου.

The Northman

Τι περιμένουμε: Η επιστροφή του kino-chad Robert Eggers μετά το The Lighthouse. Υπόσχεται επική βίκινγκ περιπέτεια, ελπίζουμε να μας την δώσει όσο πιο πειραγμένα γίνεται.

Πότε έρχεται: 22 Απριλίου.

Rebel Ridge

Τι περιμένουμε: Είμαι μεγάλος fan του Jeremy Saulnier, κι ειδικά των Green Room και Blue Ruin, οπότε ευελπιστώ να επιστρέψει στις καλές ταινίες μετά το αμφιλεγόμενο Hold the Dark.

Πότε έρχεται: Χωρίς ημερομηνία ακόμα.

The Brutalist

Τι περιμένουμε: Από τις πιο ενδιαφέρουσες νέες φωνές του αμερικάνικου σινεμά, όπως απέδειξε με τα ιδιοσυγκρασιακά The Childhood of a Leader και Vox Lux. Προοριζόταν για πέρσι, τελικά έρχεται φέτος.

Πότε έρχεται: Άγνωστο.

The End

Τι περιμένουμε: Αν δεν σας λέει κάτι το όνομα του Joshua Oppenheimer, πρόκειται για τον δημιουργό του The Act of Killing, δηλαδή του καλύτερου ντοκιμαντέρ της περασμένης δεκαετίας. Και τώρα δοκιμάζει για πρώτη φορά μυθοπλασία.

Πότε έρχεται: Δεν υπάρχει ημερομηνία.

The Sky Is Everywhere

Τι περιμένουμε: Αγαπάμε φουλ Josephine Decker λόγω Madeline’s Madeline και Shirley, οπότε περιμένουμε κάθε νέα ταινία της με μεγάλη ανυπομονησία. Ειδικά αν συνεργάζεται με την A24.

Πότε έρχεται: Έλα ντε.

The Banshees of Inisheer

Τι περιμένουμε: Από το Three Billboards Outside Ebbing Missouri έχουμε να δούμε ταινία Martin McDonagh, καιρός ήταν να επιστρέψει επιτέλους. Με reunion Brendan Gleeson και Colin Farrell από το In Bruges, σημειωτέον.

Πότε έρχεται: Άγνωστο.

Men

Τι περιμένουμε: Είμαστε fans Alex Garland, λατρεύουμε Ex Machina και Annihilation, εκτιμήσαμε μέχρι και Devs, δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε τώρα. Κι εδώ με A24, παρεμπιπτόντως.

Πότε έρχεται: Δεν έχει ημερομηνία.

Asteroid City

Τι περιμένουμε: Σε χρόνο dt μετά την κυκλοφορία του The French Dispatch, ο Wes Anderson ξαναστρώθηκε στη δουλειά και φέτος ετοιμάζεται να μας παραδώσει νέα ταινία. Πράγμα που πάντα θα αποτελεί μείζον κινηματογραφικό γεγονός.

Πότε έρχεται: Περιμένουμε να μάθουμε.

Crimes of the Future

Τι περιμένουμε: Ο απόλυτος daddy μας, David Cronenberg, ήταν στη χώρα μας για γυρίσματα πέρσι, και το Crimes of the Future είναι το αποτέλεσμα που ανυπομονούμε να δούμε.

Πότε έρχεται: Δεν το γνωρίζουμε.

Decision to Leave

Τι περιμένουμε: Μέγας μαέστρος Park Chan-wook, ό,τι κι αν κάνει θα είμαστε εκεί να το δούμε. Πόσο μάλλον αν πρόκειται για mystery-thriller όπως αυτό εδώ.

Πότε έρχεται: Άγνωστο.

Three Thousand Years of Longing

Τι περιμένουμε: O George Miller κάνει διάλειμμα από το Mad Max franchise για χάρη ενός epic fantasy ρομάντζου με Idris Elba και Tilda Swinton. Είμαι αυθεντικά περίεργος.

Πότε έρχεται: Κανείς δεν ξέρει ακόμα.

Showing Up

Τι περιμένουμε: Το σκηνοθετικό-υποκριτικό ντουέτο Kelly Reichardt/Michelle Williams δεν χάνει ποτέ, κι εδώ έχουμε τη νέα συνεργασία τους, τέταρτη συνολικά, μετά το Certain Women.

Πότε έρχεται: Χωρίς ημερομηνία.

The Eternal Daughter

Τι περιμένουμε: Μετά από δύο εκπληκτικά The Souvenir, η Joanna Hogg συνεχίζει ακάθεκτη, ξανά με Tilda Swinton μπροστά στην κάμερα και Martin Scorsese στην παραγωγή.

Πότε έρχεται: Δεν το γνωρίζουμε.

White Noise

Τι περιμένουμε: Στα χαρτιά μοιάζει παράξενο πάντρεμα το μυθιστόρημα του Don DeLillo με το σινεμά του Noah Baumbach, παρότι τους αγαπώ και τους δύο, αλλά θα έχει επίσης Adam Driver και Greta Gerwig, δε μπορώ να αντισταθώ.

Πότε έρχεται: Άγνωστο.

Poor Things

Τι περιμένουμε: Νέος Λάνθιμος. Με Emma Stone και Willem Dafoe, ξανά μαζί με τον Tony McNamara που υπέγραψε το σενάριο του The Favourite. Άχαστο.

Πότε έρχεται: Δεν το γνωρίζουμε.

Disappointment Blvd.

Τι περιμένουμε: Οκ, βασικά αυτό κι αν είναι άχαστο. Ο Ari Aster έρχεται φουριόζος μετά τα Hereditary και Midsommar, έχοντας για πρωταγωνιστή τον Joaquin Phoenix. Περιμένουμε τα καλύτερα.

Πότε έρχεται: Χωρίς ημερομηνία ακόμα.

Bones and All

Τι περιμένουμε: Άλλο ένα reunion, αυτήν την φορά ανάμεσα στον Luca Guadagnino και τον Timothee Chalamet, σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά το Call Me By Your Name.

Πότε έρχεται: Άγνωστο.

The Killers of the Flower Moon

Τι περιμένουμε: Περιμένουμε τον Martin Scorsese να επιστρέψει στην καλή του φόρμα, μετά το The Irishman που μας άφησε ανικανοποίητους, υποκειμενικά μιλώντας πάντα. Με DiCaprio και De Niro, σε περίπτωση που κρατάει σκορ κάποιος.

Πότε έρχεται: Δε μας έχουν πει ακόμα.

The Girl Who Loved Tom Gordon

Τι περιμένουμε: Μετά τον θρίαμβο του You Were Never Really Here, η Lynne Ramsay αναλαμβάνει να γυρίσει Stephen King. Ναι. Το περιμέναμε πέρσι, ελπίζουμε για φέτος.

Πότε έρχεται: Έλα ντε.

Οι παλιοσειρές που επιστρέφουν με νέο κύκλο

Euphoria

Τι περιμένουμε: Την απόλυτη σειρά-πορνογραφία της Gen Z να συνεχίσει να μας δίνει sex, drugs και εφηβική σαπουνόπερα. Δε βλέπουμε την ώρα.

Πότε έρχεται: 9 Ιανουαρίου, τώρα δηλαδή.

The Marvelous Mrs. Maisel

Τι περιμένουμε: Από τα πιο σπιρτόζικα και διασκεδαστικά πράγματα που παίζουν στην αμερικάνικη τηλεόραση. Αυτό περιμένουμε και από την τέταρτη σεζόν.

Πότε έρχεται: 18 Φεβρουαρίου.

Atlanta

Τι περιμένουμε: Κι αυτό το περιμέναμε πέρσι, και μάλιστα με δύο νέες σεζόν, οπότε ευελπιστούμε σε μέγα-overdose Donald Glover φέτος.

Πότε έρχεται: 24 Μαρτίου.

The Mandalorian

Τι περιμένουμε: Απλά να συνεχίσει αυτό που έκανε καλά στις δύο πρώτες σεζόν, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

Πότε έρχεται: Δεν έχει ακόμα ημερομηνία.

Barry

Τι περιμένουμε: Περιμένουμε επιτέλους τον τρίτο κύκλο για την υπέροχη σειρά του Alec Berg και του Bill Hader.

Πότε έρχεται: Υποτίθεται θα ερχόταν πέρσι, ακόμα περιμένουμε.

Stranger Things

Τι περιμένουμε: Όχι και τόσα πολλά, γιατί η προηγούμενη σεζόν μας απογοήτευσε, αλλά θα ήταν ψέματα αν λέγαμε ότι δεν θα το μπιντζάρουμε μονοκοπανιά.

Πότε έρχεται: Γύρω στα μέσα του 2022.

Russian Doll

Τι περιμένουμε: Αρχικά, όταν ανακοινώθηκε ότι θα έχει συνέχεια, απογοητευτήκαμε γιατί νιώθαμε ότι η ιστορία είχε κλείσει ωραιότατα. Βέβαια, έχουμε μια περιέργεια να δούμε προς τα πού θα πάει.

Πότε έρχεται: Περιμένουμε να μας πούνε.

Οι νέες σειρές που θα μας κλείσουν (ακόμα περισσότερο) σπίτι

Blossoms

Τι περιμένουμε: Άλλη μια χρονιά που ακόμα περισσότεροι σημαντικοί σκηνοθέτες θα το γυρίσουν στην τηλεόραση. Ας πούμε, το Blossoms θα είναι μια σειρά δια χειρός Wong Kar-wai.

Πότε έρχεται: Περιμένουμε να μάθουμε.

Tokyo Vice

Τι περιμένουμε: Επιτέλους, μετά από μια 5ετία απουσίας, ο Michael Mann επιστρέφει πίσω από την κάμερα, ως σκηνοθέτης και παραγωγός μιας σειράς για τον ιαπωνικό υπόκοσμο.

Πότε έρχεται: Δε γνωρίζουμε ακόμα.

The Curse

Τι περιμένουμε: Από τα πιο πολυαναμενόμενα τηλεοπτικά πράγματα φέτος. Μετά τους θριάμβους των Good Time και Uncut Gems, οι αδερφοί Safdie κάνουν τηλεόραση. Μαζί με την Emma Stone και τον Nathan Fielder. Sold.

Πότε έρχεται: Περιμένουμε να μάθουμε.

The Night Logan Woke Up

Τι περιμένουμε: Σαν σκηνοθέτης ο Xavier Dolan είναι μια εντελώς love-or-hate περίπτωση (εγώ ακόμα είμαι μπερδεμένος ανάμεσα στα δύο), οπότε πάνω κάτω το ίδιο περιμένουμε κι από την πρώτη του τηλεοπτική σειρά.

Πότε έρχεται: Άγνωστο.

I’m a Virgo

Τι περιμένουμε: Αν έχετε δει το Sorry to Bother You, τότε γνωρίζετε πως ο Boots Riley είναι ένας εξαιρετικά μερακλής δημιουργός (το ξέραμε κι από τους The Coup βέβαια). Ε, τώρα θα δοκιμάσει και τηλεόραση.

Πότε έρχεται: Έλα ντε.

Lord of the Rings

Τι περιμένουμε: Χρειάζεται να το εξηγήσουμε;

Πότε έρχεται: 2 Σεπτεμβρίου.

The Sandman

Τι περιμένουμε: Λοιπόν, αυτό ή που θα είναι σκατά ή που θα είναι αριστούργημα. Μέση λύση δεν υπάρχει. Γενικά δεν είμαι πολύ αισιόδοξος, αλλά τουλάχιστον η συμμετοχή του Neil Gaiman είναι καλό σημάδι.

Πότε έρχεται: Προς τα μέσα της χρονιάς.

The Midnight Club

Τι περιμένουμε: O Mike Flanagan έχει πάρει αμπάριζα τις σειρές τρόμου στο Netflix με τα The Haunting και Midnight Mass, κι αυτό εδώ θα είναι το νέο του πόνημα στην πλατφόρμα.

Πότε έρχεται: Άγνωστο.

Mr. and Mrs. Smith

Τι περιμένουμε: Αρχικά, η συνεργασία Donald Glover και Phoebe Waller-Bridge έμοιαζε υπερβολικά καλή για να είναι πραγματικά. Έτσι κι έγινε, αφού η δεύτερη αποχώρησε από τη σειρά. Δεν πειράζει, και πάλι θα το δούμε.

Πότε έρχεται: Δε μας έχουν πει.

The Last of Us

Τι περιμένουμε: Δεν έχω παίξει το παιχνίδι οπότε δεν είμαι hardcore fan, αλλά το γεγονός ότι έρχεται μια τέτοια σειρά από τον δημιουργό του game και τον δημιουργό του Chernobyl, ε, είναι σημαντικό τηλεοπτικό event.

Πότε έρχεται: Χωρίς ημερομηνία ακόμα.

Moon Knight

Τι περιμένουμε: Μάλλον η πιο πολυαναμενόμενη υπερηρωική σειρά για το 2022, εν πολλοίς λόγω της παρουσίας του Oscar Isaac στον ομώνυμο ρόλο.

Πότε έρχεται: Περιμένουμε να μάθουμε.

Obi-Wan Kenobi

Τι περιμένουμε: Ένα κομμάτι μου δυσπιστεί, γιατί υπάρχει κι ένα όριο στην νοσταλγική ανακύκλωση. Ένα άλλο ξέρει πως θα κάνει σαν παιδάκι όταν ξαναδεί τον Ewan McGregor στον ρόλο του Obi-Wan. Προς το παρόν, αυτά τα δύο κομμάτια συγκρούονται.

Πότε έρχεται: Έλα ντε.

Best of internet