Quantcast
POLITIX

Τους δικούς της νεοναζί απέκτησε από χτες η Βουλή της Σλοβακίας

Άψογα φαίνεται να δουλεύει η Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση


THE NEWSROOM · 7 Μαρτίου 2016

 

Το Σάββατο 5 Μαρτίου έγιναν στην Σλοβακία οι βουλευτικές εκλογές με νικητή για άλλη μια φορά τον Πρωθυπουργό Robert Fico, ο οποίος υποστηρίζει μια αντιμεταναστευτική πολιτική. Βέβαια η νίκη του Fico ήταν πολύ μικρότερη, αφού σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, το κόμμα του θα έχει 34 έδρες λιγότερες, γεγονός το οποίο τον δυσκολεύει στον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο Ρόμπερτ Φικο, ο οποίος ηγείται του Αριστερού-Αντιμεταναστευτικού (!) κόμματος μάλλον έχασε έδρες από το κόμμα του Kotleba, το Σλοβακικό κόμμα των νεοναζί, το οποίο μπήκε για πρώτη φορά στη Βουλή, κερδίζοντας 14 έδρες.

Η Σλοβακία, μια από της χώρες της ΕΕ με την πιο έντονη αντιμεταναστευτική ρητορική και πολιτική, εξέλεξε για πρώτη φορά στην μεταπολεμική της ιστορία ένα νεοναζιστικό κόμμα στη Βουλή.

 

Slovak_National_Council_2016.svg

Τέρμα αριστερά οι έδρες που κέρδισε το κόμμα του Fico, τέρμα δεξιά οι 14 έδρες του νεοναζιστικού κόμματος του Marian Kotleba

Το κόμμα του Marian Kotleba πήρε 8% στις πρόσφατες σλοβακικές βουλευτικές εκλογές και εξασφάλισε έτσι 14 έδρες στο κοινοβούλιο.

Ο Kotleba είχε γίνει πρωτοσέλιδο όταν είχε κερδίσει σε τοπικές εκλογές της Σλοβακίας το 2013. Το κόμμα του,  “People’s Party – Our Slovakia” δεν πρόκειται για ένα κατ’ ευφημισμόν νεοναζιστικό κόμμα, όπως συχνά αποκαλούνται νεοναζιστικά πολλά ακροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη, αλλά θυμίζει τους ντόπιας παραγωγής νεοναζί που έχουμε εδώ, οι οποίοι και αυτοί απέκρυψαν τα ναζιστικά σύμβολα προκειμένου να καταφέρουν να μπουν στη Βουλή.

 

nazi

Ο Marian Kotleba φοράει τη στολή Hlinka, την οποία φορούσαν τα τάγματα ασφαλείας του Σλοβακικού Κράτους που υποστηριζόταν από τους Ναζί.

 

Το κόμμα του Κοτλέμπα υποστήριζε ανοιχτά μέχρι πρόσφατα τη ναζιστική κυβέρνηση της Σλοβακίας (1939-1945) η οποία έστελνε Εβραίους στην Γερμανία πληρώνοντας 500 μάρκα για τον καθένα προκειμένου να τους εξασφαλιστεί ότι το Τρίτο Ράιχ ότι δεν τους άφηνε να επιστρέψουν ποτέ ξανά στην Σλοβακία. Και πράγματι, κανείς από τους 120,000 που έστειλαν στην Γερμανία, δεν επέστρεψε.

 

kotleba

Απ’ όταν κέρδισε τις τοπικές εκλογές o Κοτλέμπα, άρχισε να φοράει ένα κοτλέ σακάκι, αντί για φιλοναζιστικές στολές.

 

image0061

Το σήμα του People’s Party – Our Slovakia είναι σχεδόν ίδιο με το έμβλημα της φιλοναζιστικής Σλοβακικής Κυβέρνησης της περιόδου (1939-1945)

 

Όπως δήλωσε στο BBC ο Tom Nicholson, ανταποκριτής στην Σλοβακία:

[Tο κόμμα του Κοτλέμπα] δεν είναι όπως το Γαλλικό Εθνικό Μέτωπο, το οποίο είναι ακροδεξιό. Πρόκειται για νεοναζί. Αυτοί οι σκινχεντζ οι οποίοι φωνάζουν “Sieg Heil” δημόσια και κάνουν πορείες στην Μπρατισλάβα με 1500-2000 άτομα και εκτοξεύουν μίσος προς τους πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μέση Ανατολή”

 

 

Βέβαια η Σλοβακία δεν περίμενε τον Marian Kotleba για να εκφράσει την ρατσιτική της διάθεση. Μέχρι και το κόμμα του Πρωθυπουργού κάνει λόγο για “εισβολή” μεταναστών και έχει ασκήσει πολύ σκληρή κριτική στην Ελλάδα και τις προσφυγικές ροές από την Ελλάδα προς την Κεντρική Ευρώπη. Ίσως ο Ρόμπερτ Φικο βρει στο νεοναζιστικό κόμμα του Kotleba την κατάλληλη υποστήριξη για τον σχηματισμό κυβέρνησης και να ενώσουν την αγάπη τους για το μίσος προς τους ξένους.

Best of internet