Quantcast
POLITIX

Θεσσαλονίκη: Σινεφίλ Οργισμένοι Έλληνες την έπεσαν σε προβολή αντίχριστου ντοκιμαντέρ

Παπάδες, φασίστες και άλλοι κριτικοί κινηματογράφου εναντίον του ντοκιμαντέρ «Αδέσποτα Κορμιά»


THE NEWSROOM · 13 Μαρτίου 2024

Πολύ Αγγελοπουλικό πολύ ξαφνικά έγινε το κλίμα χτες στη Θεσσαλονίκη, αγαπητές φίλες και φίλοι. Και όταν λέμε Αγγελοπουλικό, εννοούμε α λα Φλώρινα 1991, όταν ο υπερπροοδευτικός μητροπολίτης Αυγουστίνος Καντιώτης είχε αφορίσει τον διάσημο σκηνοθέτη (και το συνεργείο του) που γύριζαν την ταινία «Το μετέωρο βήμα του πελαργού», επειδή την είχε βρει ανθελληνική. Good times, αν δεν έχετε υπόψη.

Κάτι αντίστοιχο αλλά στο πιο χομπίστικο έγινε χτες στη Θεσσαλονίκη, αγαπητές φίλες και φίλοι. Η αφορμή ήταν η πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «Αδέσποτα Κορμιά», στο πλαίσιο του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, όμως η αιτία ήταν η αφίσα της προβολής, η οποία απεικονίζει μια ημίγυμνη έγκυο γυναίκα να σταυρώνεται:

Όπως μπορείτε να φανταστείτε, οι αντιδράσεις ήρθαν πολύ γρήγορα. Η πιο high profile ήταν του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Φιλόθεου, ο οποίος έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στην γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Ελίζ Ζαλαντό. Εκεί ζητούσε να μην αναρτηθεί η αφίσα, διότι τριγκάρει τους χριστιανούς της πόλης κλπ κλπ:

Η μάλλον διπλωματική διατύπωση στην επιστολή του Μητροπολίτη δε σημαίνει ούτε ότι δεν είχε συνέπειες, ούτε ότι ήταν ο μόνος που βγήκε ενάντια στην αφίσα. Πριν λίγες μέρες, το ίδιο είχε κάνει ένας βουλευτής του κόμματος ΝΙΚΗ (σοκ), ο οποίος έχει το ομολογουμένως fancy όνομα Κομνηνός Δελβερούδης. Ο βουλευτής των χριστιανόπληκτων είχε κάνει ερώτηση στη Βουλή, όπου ζητούσε να λογοκριθεί η αφίσα:

«Η ταινία “Αδέσποτα Κορμιά” συνοδεύεται από μία προκλητική, βλάσφημη και αντιαισθητική αφίσα, η οποία απεικονίζει εσταυρωμένη τη μορφή μιας γυναίκας, εγκύου και γυμνόστηθης, η οποία παραπέμπει απροκάλυπτα στο ιερό πρόσωπο της Παναγίας.

Η εν λόγω αφίσα προσβάλλει απροκάλυπτα τα χρηστά ήθη, βλασφημώντας το ιερό σύμβολο του σταυρού και τα ιερά πρόσωπα του Εσταυρωμένου Χριστού και της Παναγίας, ενώ το απαράδεκτο αυτό γεγονός φανερώνει, για μια ακόμα φορά, πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη επαναφοράς των ποινικών διατάξεων για την κακόβουλη βλασφημία και την καθύβριση θρησκεύματος.»

Το κερασάκι στην τούρτα ήταν φυσικά ένα κάλεσμα για αντισυγκέντρωση κατά της προβολής από φασιστικές οργανώσεις της πόλης, μια κατάσταση που θύμισε τα αψέχαστα σκηνικά στο Χυτήριο με τους Χρυσαυγίτες σε ρόλο κριτικών τέχνης. Η αφορμή ήταν κι εκεί η αντιχριστιανικότητα μιας παράστασης.

Το κάλεσμα κυκλοφόρησε στα social media:

Η σκέψη ότι τρεις μέρες μετά την επίθεση στα δύο τρανς άτομα θα γίνει έτσι χύμα φασιστική συγκέντρωση στο κέντρο της πόλης προκάλεσε φοβερή ανησυχία, οπότε πολύ γρήγορα βγήκε κάλεσμα για αντισυγκέντρωση στο ίδιο σημείο, έξω από το σινεμά Ολύμπιον. Παρότι η ΕΛΑΣ αποφάσισε ότι απαγορεύονται όλες οι συγκεντρώσεις στη γύρω περιοχή, πολύς κόσμος βρέθηκε στο σημείο:

EUROKINISSI

EUROKINISSI

EUROKINISSI

Τελικά τα ΜΑΤ έδιωξαν τους συγκεντρωμένους, παραδόξως χωρίς ξύλο και δακρυγόνα. Μάλλον είναι κι αυτοί σινεφίλ:

Αφού διαλύθηκε η αντισυγκέντρωση, αρκετός κόσμος έκανε πορεία στο κέντρο της πόλης:

Οι δε αστυνομικοί παρέμειναν στο σημείο, γιατί έτσι κι αλλιώς πολλά άτομα είχαν μείνει για την προβολή. Δεν ξέρουμε αν τα ίδια τα ΜΑΤ τους τσέκαραν τα εισιτήρια, αλλά μπορεί να έγινε κι αυτό.

Την επόμενη μέρα ο Μητροπολίτης Φιλόθεος αποφάσισε να κάνει λίγο damage control, κοινώς να διαχωριστεί από τους φασίστες τύπου Ιερός Λόχος. Όπως είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο ίδιος δεν κήρυξε καμία τζιχάντ:

«Η επιστολή μου δεν κήρυξε κανέναν ιερό πόλεμο. Δεν υπήρξε ούτε επιστολή γεμάτη οργή ούτε τίποτα. Κατέθεσα μια μαρτυρία και τίποτα παραπάνω. Την αφίσα αυτή τη θεωρώ προσβλητική γιατί απεικονίζει το πρόσωπο της Παναγίας πάνω στον σταυρό με τον τρόπο τον οποίο το απεικονίζει και εξέφρασα την άποψή μου.

Δεν ήταν πιστοί, ήταν μέλη ακροδεξιών οργανώσεων. Είχαν βγάλει και μια αφίσα ‘Ιερός Λόχος’ δεν έχουν σχέση με την εκκλησία. Η επιστολή μου δεν έχει κανέναν χαρακτήρα ιερού πολέμου, ούτε οργής ούτε τίποτα άλλο.»

Τι συμβαίνει, έχουμε τον πρώτο (οκ, περίπου) αντίφα Μητροπολίτη της χώρας;

Best of internet