Quantcast
POLITIX

1 χρόνο μετά τα Τέμπη, πόσο ασφαλή είναι τα υπόλοιπα ΜΜΜ στην Ελλάδα; Φιλαράκια μας δυστυχώς…

Μ’ αεροπλάνα, βαπόρια και ΚΤΕΛ πάμε κι όπου βγει


THE NEWSROOM · 15 Μαρτίου 2024

Ένας χρόνος και κάτι μέρες από τα Τέμπη, αγαπητές φίλες και φίλοι. Ποιος είναι ο απολογισμός μετά από 57 νεκρούς και 57 χιλιάδες παπάτζες ότι οι ελληνικές σιδηροδρομικές και μη συγκοινωνίες θα αφήσουν πίσω τους τέτοιες θλιβερές καταστάσεις;

Λοιπόν, δεν ξέρουμε αν θα ακουστεί καθησυχαστικό σε κάποιους αλλά η κατάσταση θυμίζει περισσότερο Ελλάδα από ποτέ. Μόλις 4 μέρες πριν (Παρασκευή 8 Μαρτίου), τραβήχτηκε στην περιοχή της Δοϊράνης το εξής υπέροχο βίντεο. Μια αφύλακτη διάβαση, με τον φύλακα να κατεβαίνει για να περάσει τρένο, ενώ πριν λίγο έχει περάσει νταλίκα:

Πριν απο μερικές βδομάδες, τρένο είχε περάσει από φυλασσόμενη διάβαση στην Ημαθία με ανεβασμένες μπάρες:

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης (ΠΕΠΕ), μόνο στη Θράκη υπάρχουν 25 αφύλακτες διαβάσεις, ενώ η διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη περιλαμβάνει τμήμα μήκους 100 χιλιομέτρων όπου δεν υπάρχουν ούτε φωτοσήματα ούτε τηλεδιοίκηση. Η εκτενής ανακοίνωση της ΠΕΠΕ έχει ενδιαφέρον:

Περί τηλεδιοίκησης, ενδιαφέρουσες πληροφορίες δίνει και πρόσφατο ρεπορτάζ του insidestory.gr. Ένας συνδυασμός του γνωστού πλέον βαλτώματος της Σύμβασης 717 και της Κακοκαιρίας Ντάνιελ οδήγησε σε αυτή την κατάσταση που θυμίζει παζλ:

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στον Προαστιακό, όπου τους τελευταίους 3 μήνες είχαμε 3 τρένα να περνάνε το φανάρι με κόκκινο. Το πρώτο περιστατικό καταγράφηκε στις 23 Δεκεμβρίου 2023, το δεύτερο στις 18 Φεβρουαρίου 2024 και το τρίτο στις 9 Μαρτίου.

Όπως καταλαβαίνετε, με τα τρένα υπάρχει (ακόμη) αρκετό ενδιαφέρον. Με τα άλλα μέσα τι γίνεται; Έτσι επειδή είμαστε περίεργοι, προσπαθήσαμε να εντοπίσουμε ενδείξεις ή στοιχεία για αυτά.

Να πούμε εδώ ότι διαβάζοντας παρακάτω, θα δείτε παραπάνω από μία καταγγελίες συνδικαλιστών και εργαζόμενων, οι οποίοι κάνουν λόγο για δυνητικά επικίνδυνα περιστατικά στο μέλλον λόγω προβληματικών συνθηκών στο τώρα. Αυτών δηλαδή που διαχρονικά στιγματίζονταν ως γραφικοί, για να αποδειχθούν (δυστυχώς, μετά τα Τέμπη) προφήτες.

Έτσι τα έχουν πει και τώρα:

ΚΤΕΛ

(EUROKINISSI)

Τα ΚΤΕΛ δεν είναι ενιαίος φορέας, αλλά ένα άθροισμα μεταφορικών επιχειρήσεων, οπότε είναι πολύ δύσκολο να βγάλει κανείς ένα συμπέρασμα για το τι παίζει γι’αυτά εν συνόλω. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο. Ένα από τα ρεπορτάζ που έγιναν στο μετέπειτα των Τεμπών εντοπίζει κάποια ελαφρώς αναμενόμενα, αρκετά σοβαρά δε προβλήματα. Σύμφωνα με πηγές του News247 τίθεται τόσο ζήτημα υπερεργασίας των οδηγών, που μπορεί άνετα να οδηγήσει σε ατύχημα/δυστύχημα):

«Εδώ και πολλά χρόνια δεν γίνεται έλεγχος από την Επιθεώρηση Εργασίας, ενώ και η τροχαία κάνει τα στραβά μάτια, καθώς υπάρχει η ανοχή και η στήριξη του Υπουργείου Μεταφορών.

Στην περιφέρεια τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ είναι καλύτερα από ό,τι στην Αττική ή τη Θεσσαλονίκη. Δεν γίνεται όμως, οι εργαζόμενοι να δουλεύουν όλη μέρα. Αυτό είναι κάτι που κάνουν οι μέτοχοι των ΚΤΕΛ/ιδιοκτήτες των λεωφορείων, για να μην κάνουν πρόσληψη οδηγού.»

Όσο και μηχανικών προβλημάτων στα οχήματα, κάποια από τα οποία είναι επικίνδυνα. Όπως πχ, να ανοίγει μία μόνο πόρτα:

«Ανά τακτά χρονικά διαστήματα καίγονται λεωφορεία. Δεν υπάρχει καταγραφή των ατυχημάτων και άλλων περιστατικών. Δεν αναφέρεται καν πως κάηκε λεωφορείο των ΚΤΕΛ. Λένε ‘κάηκε ένα λεωφορείο’, χωρίς να διευκρινίζουν αν είναι τουριστικό, σχολικό ή άλλο. Ή σε ποια επιχείρηση ανήκει.»

Θα πείτε, τι πιο σύνηθες να συμβεί.

Αεροπλάνα

Ούτε με το στατιστικά ασφαλέστερο μέσο δε μπορούμε να αισθανόμαστε ήσυχοι ε. Αν πιστέψουμε τους Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας, μάλλον υπάρχει κι εδώ λόγος ανησυχίας. Υπενθυμίζουμε τη σχετική ανακοίνωση της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας στα τέλη Φεβρουαρίου, όταν η απεργία τους βγήκε παράνομη.

Παρότι η δουλειά τους είναι ο απόλυτος εγγυητής της ασφάλειας των πτήσεων, η ΕΕΕΚΕ μιλάει για μεγάλη υποστελέχωση. Επίσης, για απαρχαιωμένο εξοπλισμό και εγκαταστάσεις:

«Επιπρόσθετα, οι Πύργοι Ελέγχου σε όλα σχεδόν τα περιφερειακά αεροδρόμια χρήζουν αναβάθμισης, αφού οι χώροι που διαθέτουν είναι περιορισμένοι και δεν μπορούν να υποστηρίξουν την ανάπτυξη νέων θέσεων εργασίας. Πολλοί από αυτούς αντιμετωπίζουν σοβαρά δομικά προβλήματα λόγω παλαιότητας και φυσικών φαινομένων, ενώ εικόνες ντροπής και εγκατάλειψης, που επιφυλασσόμαστε να δημοσιεύσουμε σε δεύτερο χρόνο, αντικρίζει κάποιος στο εσωτερικό τους. Επίσης η πρόσβαση στους Πύργους Θεσσαλονίκης και Ρόδου γίνεται μέσα από την πίστα των αεροσκαφών, απαιτώντας από τους εργαζομένους να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για να προσέλθουν και να αποχωρήσουν από την εργασία τους και μάλιστα μέσα σε ένα περιβάλλον επικίνδυνο για τη σωματική τους ακεραιότητα. Υπάρχουν περιστατικά ατυχημάτων στα οποία έχουν εμπλακεί Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας κατά την διαδρομή τους μέσα από την πίστα των αεροσκαφών.
Το χρόνιο ζήτημα του προσωπικού τονίζεται εμφατικά σε κάθε ευκαιρία, καθώς το ποσοστό υποστελέχωσης του κλάδου μας αγγίζει αυτή τη στιγμή μεσοσταθμικά το 20%, ενώ στο ΚΕΠΑΘΜ που αποτελεί τη μεγαλύτερη μονάδα παροχής ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, φτάνει στο 40%. Μεγάλες οι ελλείψεις προσωπικού και σε πολλά αεροδρόμια νησιών μας, που με υπερπροσπάθεια κάθε τουριστική σεζόν, μέσω συνεχών εθελοντικών αποσπάσεων συναδέλφων, έχουμε καταφέρει να μην κλείσουν και να εξυπηρετείται το επιβατικό κοινό. Ακόμα και αν σήμερα γινόντουσαν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις, θα χρειάζονταν 2-5 έτη προκειμένου οι νέοι συνάδελφοι να είναι επιχειρησιακά αξιοποιήσιμοι.»


Πλοία

Όπως μπορείτε να φανταστείτε, οι ίδιες καταγγελίες για ελλιπές προσωπικό ισχύουν κι εδώ. Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) είχε από πέρσι βγάλει ανακοίνωση, όπου τόνιζε ότι το προσωπικό που δουλεύει απέχει πολύ από το προβλεπόμενο για λόγους κόστους, κάτι που μπορεί να έχει αντανακλάσεις στην ασφάλεια των εργαζόμενων:

«Όπως σας είναι γνωστό πάγια και σταθερή θέση της Ομοσπονδίας μας είναι η κατάργηση και τροποποίηση του Ν. 4150/2013 σε ό,τι αφορά τις ειδικές – μειωμένες οργανικές συνθέσεις και η ανάγκη για θεσμοθέτηση ενός νέου νομοθετικού πλαισίου το οποίο και να ανταποκρίνεται πλήρως στις σημερινές πραγματικές ανάγκες των πλοίων και της ναυτεργασίας ώστε να εξασφαλίζονται πλήρως οι ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και κυρίως η ασφάλεια των πλοίων, των επιβατών και του πληρώματος.

Έχουμε τονίσει επανειλημμένως και πάλι το υπογραμμίζουμε ότι η ασφάλεια των πλοίων, των δρομολογίων, και των επιβατών και του πληρώματος είναι και πρέπει να είναι υπεράνω κάθε πνεύματος επιχειρηματικής κερδοσκοπίας και δεν πρέπει για κανένα λόγο να θυσιάζεται στο βωμό της οποιασδήποτε σκοπιμότητας.»

Από την άλλη, τι να πει κανείς όταν την προηγούμενη χρονιά ένας επιβάτης έχασε τη ζωή του έτσι; Φυσικά, αυτό δεν είναι ο κανόνας (αυτό θα έλειπε κιόλας).

Όμως όπως όλα δείχνουν, δεν είναι τυχαίο που η έκφραση που σημάδεψε το 2023 είνα το «ζούμε από τύχη».

Best of internet