Quantcast
POLITIX

Τέμπη: Τι σκατά καταλάβαμε για το Όσκαρ Μοντάζ που έπαιξε στα ηχητικά

ΚΑΛΥΤΕΡΟ EDIT ΚΑΙ ΑΠΟ LUBEN; ΕΡΩΤΗΜΑ


THE NEWSROOM · 26 Μαρτίου 2024

Ποιος θα το έλεγε ότι μια από τις πρώτες πληροφορίες που κυκλοφόρησαν για το δυστύχημα των Τεμπών θα προκαλούσε (ως μούφα αυτή τη φορά) έναν απίστευτο χαμό έναν χρόνο μετά; Φυσικά, στην Ελλάδα είναι όλα δυνατά, ειδικά όταν ανακατεύεται η διεθνούς φήμης ικανότητα των ελληνικών ΜΜΕ να επεξεργάζονται και να μεταδίδουν πληροφορία. Αναφερόμαστε προφανώς στον διαβόητο διάλογο του σταθμάρχη με τον μηχανοδηγό της μοιραίας αμαξοστοιχίας από Θεσσαλονίκη.

Όπως κατά πάσα πιθανότητα έχετε ήδη ακούσει, δημοσίευμα της εφημερίδας Βήμα την Κυριακή 24/3 ξεκαθάρισε ότι η πρώτη εντύπωση που είχαμε για τον σχετικό διάλογο είναι λάθος. Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, το οποίο επικαλείται έγγραφα των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ., ο σταθμάρχης ποτέ δεν έδωσε πράσινο φως στην επιβατική αμαξοστοιχία από Θεσσαλονίκη. Η σχετική ατάκα του στον χιλιοπαιγμένο διάλογο απευθύνεται στον μηχανοδηγό ενός άλλου, τοπικού τρένου.

Παρακάτω θα δείτε την πρώτη μορφή του διαλόγου, η οποία κυκλοφόρησε το μεσημέρι της επόμενης μέρας. Η πηγή ήταν η εφημερίδα Πρώτο Θέμα (strong ΧΜΜΜΜΜ energy):

Μηχανοδηγός: Λάρισα ακούει;

Σταθμάρχης: Ακούει…Με 47 νούμερο περνάτε κόκκινο φωτόσημο εξόδου έως φωτόσημο εισόδου Νέων Πόρων.

Μηχανοδηγός: Ευχαριστούμε πολύ.

Μηχανοδηγός: Βασίλη φεύγω.

Σταθμάρχης: Φεύγεις, φεύγεις.

Ο πραγματικός διάλογος ήταν ο εξής:

Διάλογος #1 (Επιβατικό από Θεσσαλονίκη)

Μηχανοδηγός: Λάρισα ακούει;

Σταθμάρχης: Ακούει…Με 47 νούμερο περνάτε κόκκινο φωτόσημο εξόδου έως φωτόσημο εσόδου Νέων Πόρων.

Μηχανοδηγός: Ευχαριστούμε πολύ.

 

Διάλογος #2 (Τοπικό τρένο προς Βόλο)

Μηχανοδηγός: Βασίλη..

Σταθμάρχης (Σαμαράς Βασίλειος): Σωτήρη πάμε.

Μηχανοδηγός: Βασίλη φεύγω;

Σταθμάρχης: Φεύγεις, φεύγεις…

Πως από αυτή την ας πούμε διόρθωση οδηγούμαστε σε νέο γύρο πολιτικού χαμού; Μέσω δύο βασικών δεδομένων: Πρώτον, είναι γνωστό τοις πάσι ότι η στρατηγική του ανθρώπινου λάθους ήταν εξαρχής η επιλογή της κυβέρνησης για την διαχείριση του δυστυχήματος. Κάποια στιγμή η ΝΔ αναγκάστηκε να την μισοεγκαταλείψει (γιατί ήταν σαφές ότι τα συστημικά εγκλήματα στον τομέα των σιδηροδρόμων ήταν διαχρονικά, διακομματικά και ορατά από το διάστημα) αλλά ειδικά τις πρώτες μέρες ήταν εξαιρετικά σημαντική για την απόκρουση των πολιτικών ευθυνών.

Ας θυμηθούμε το πόσες φορές επαναλήφθηκε εκείνο το διάστημα το φταίει ο σταθμάρχης από μια σειρά δημοσιογράφων και λοιπών διαμορφωτών της κοινής γνώμης:

Δεύτερον, είναι πλέον μη αμφισβητήσιμο ότι δύο διαφορετικοί διάλογοι (που αντιστοιχούν σε δύο διαφορετικά ηχητικά αρχεία, τα «CH103e3» και «Ch103e4») μονταρίστηκαν για να ταΐστεί η κοινή γνώμη με μια ψεύτικη εικόνα του υποβάθρου του δυστυχήματος. Ούτε 24 ώρες μετά το δυστύχημα, το μίνιμουμ είναι ότι κάποιος διέρρευσε τα αρχεία αυτά στην δημοσιότητα και είτε εμμέσως είτε απευθείας, αυτά αξιοποιήθηκαν από την εφημερίδα Πρώτο Θέμα.

Αχρηστία ή σχέδιο; Η Ελλάδα είναι η χώρα που η meme αρχή του ξυραφιού του Χάνλον (η οποία υπαγορεύει να μην αποδίδουμε στην κακή πρόθεση αυτό που εξηγείται επαρκώς από την ηλιθιότητα) ενδέχεται να μην είναι πολύ βοηθητική – η ηλιθιότητα και η κακοβουλία πολλές φορές πάνε μαζί. Το βέβαιο είναι ότι τα ηχητικά (τα οποία δεν είναι προσβάσιμα στον καθένα) κυκλοφόρησαν δύο ολόκληρες μέρες πριν τα παραλάβει επήσημα η ΕΛΑΣ.

Όσον αφορά αυτό το τελευταίο, δείτε και δύο σχετικά αποσπάσματα του δημοσιεύματος:

Υψηλόβαθμο στέλεχος του ΟΣΕ είχε αναφέρει στην Εξεταστική της Βουλής ότι «ήμουν εγώ αυτός που λίγες ώρες μετά το δυστύχημα φώναξα την Αστυνομία και πήγα με εξουσιοδοτημένο άτομο, γιατί, ξέρετε, τις καταγραφές δεν μπορεί να τις πάρει όποιος να ‘ναι» (κρατούνται σε χώρο του ΟΣΕ σε Λάρισα και Αθήνα). Προσθέτοντας ότι «αυτός που μπαίνει έχει εξουσιοδότηση από τον Οργανισμό, μπαίνει με κωδικό, τα καταγράφει με στικάκια και φαίνεται ποιος μπήκε και τι κατέγραψε».

Είναι όμως αλήθεια αυτό; Και αν δεν είναι, γιατί ειπώθηκε κάτι τέτοιο σε ένα τόσο high profile βήμα (pun intended) σαν αυτό της Εξεταστικής της Βουλής;

Ομως αυτός ο ισχυρισμός φαίνεται να διαψεύδεται πλήρως από νέες αναφορές στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. Τα στελέχη αυτά τόνισαν μιλώντας στο «Βήμα» προ δύο 24ώρων ότι «το στικάκι με τις ηχητικές συνομιλίες δεν παρελήφθη από αστυνομικό που επισκέφθηκε το σύστημα καταγραφών του σταθμού Λαρίσης με εξουσιοδοτημένο υπάλληλο και με το υψηλόβαθμο στέλεχος του ΟΣΕ, όπως έχει ειπωθεί στη Βουλή. Παραδόθηκε στην έδρα της Αστυνομίας τρεις ημέρες αργότερα (σ.σ. στις 2 μ.μ. της 3ης Μαρτίου 2023) από υπάλληλο του σιδηροδρόμου». Οπως προκύπτει από σχετικό έγγραφο, ο συγκεκριμένος υπάλληλος είναι ο Ν.Κ. που εργάζεται στη Διεύθυνση Συντήρησης Ηλεκτρομηχανολογικών Συστημάτων και Ηλεκτροκίνησης του ΟΣΕ.

Στο μίνιμουμ λοιπόν έχει δίκιο ο διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας «Το ΒΗΜΑ», Περικλής Δημητρολόπουλος, όταν λέει το εξής:

«Το ”Βήμα” θέτει ερωτήματα και μέσα στο κείμενο: ποιος, γιατί και με ποιο σκοπό έκανε αυτή την διαρροή και αυτή την συρραφή. Δεν επιρρίπτονται ευθύνες σε κανέναν.»

Όπως φαίνεται από τα παραπάνω, το point δεν είναι ότι παραποιήθηκαν τα ίδια τα αρχεία (κάτι που θα μπορούσε να αλλοιώσει τη δικαστική έρευνα) αλλά ότι έφυγε προς τα ΜΜΕ μια εκδοχή κομμένη και ραμμένη (pun intended) για την εκδοχή του ανθρώπινου λάθους. Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος κάνει την παρατήρηση ότι κάτι δε στέκει με τον διάλογο που δημοσιεύτηκε στο Πρώτο Θέμα. Το είχε γράψει η ΕΡΤ 3 μέρες μετά (στις 4/3) και η διόρθωση είχε αναπαραχθεί και από το Έθνος.

Αυτό μας το υπέδειξε και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στο Twitter, με διαδοχικά οργισμένα ελληνικά tweets μάλιστα:

Είχε επίσης και μια Ελληνική Αγωγή στιγμή που κατάφερε να συνδυάσει το δημοσίευμα του Βήματος με τη ναυμαχία των Αργινουσών του 406 π.Χ. :


Όμως η πιο ΠΑΜΕ ΠΟΛΕΜΟ δήλωση ήταν του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, ο οποίος μίλησε για οργανωμένο σχέδιο κατά της κυβέρνησης:

«Αυτή η χυδαία προσπάθεια θα αποτύχει. Πολύ περισσότερο καθώς όλοι οι πολίτες, πλέον, διαπιστώνουν ότι σε αυτόν τον πόλεμο φθοράς της εκλεγμένης κυβέρνησης παίρνουν μέρος και οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα. Συμφέροντα που θέλουν να την καταστήσουν όμηρο των δικών τους σχεδιασμών. Ματαιοπονούν!»

Γιατί τόσo rage όμως; Αν είναι ένα απλά ένα μπαγιάτικο (και ήδη γνωστό) γεγονός που αναπαράγεται από μια εφημερίδα που δεν έχει κάτι καλύτερο να σπρώξει, γιατί κυβερνητικά στελέχη εκφράζονται με αυτόν τον τρόπο και όχι με απλή μπλαζέ απαξίωση; Μήπως γιατί η μανιακή αναπαραγωγή του αφηγήματος για τον σταθμάρχη που φταίει για όλα («τραγικό ανθρώπινο λάθος» ήταν τα ίδια τα λόγια του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πρώτο διάγγελμα μετά το δυστύχημα στη 1/3) έχει αφήσει το στίγμα της (και μόνιμη καχυποψία προς την κυβέρνηση);

Μήπως γιατί η ιστορία του «ποιος, γιατί και με ποιο σκοπό έκανε αυτή την διαρροή και αυτή την συρραφή» έχει κι άλλο ζουμί να δώσει; Για να δούμε τι θα δούμε.

Best of internet