Quantcast
POLITIX

O ΓΑΠ τάσσεται υπέρ της νομιμοποίησης της κάνναβης για ιατρικούς λόγους

Θέλει ο κόσμος να πιει κάνα μπάφο, να δει τον Ανδρέα να βγαίνει απ’τον τάφο


THE NEWSROOM · 15 Ιουνίου 2016

Ο πρωην πρωθυπουργός της Ελλάδος και πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ Γιώργος Παπανδρέου, είναι μια από τις 1000 διεθνείς προσωπικότητες  που συνυπογράφουν επιστολή, ενόψει της διεθνούς συνόδου του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά (UNGASS) που θα γίνει στην Νέα Υόρκη , στην οποία ζητούν την νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης. Ο ΓΑΠ ως γνωστόν με το ιστορικό “μια γλάστρα σε κάθε μπαλκόνι” που είχε δηλώσει στο παρελθόν, τάσσεται εδώ και καιρό υπέρ της νομιμοποίησης της κάνναβης και γενικότερα υπέρ της αλλαγής της νομοθεσίας περί ναρκωτικών. Η τοποθέτηση του έρχεται, μια μέρα μετά την ερώτηση 36 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπουργό υγείας, στην οποία ζητούν την «την εκπόνηση εθνικού σχεδίου για την ιατρική κάνναβη».

 

sirigos-thema

Aναλυτικά ο Παπανδρέου δήλωσε

 

Το ζήτημα των ναρκωτικών, της δυστυχίας και της εγκληματικότητας που αναπτύσσεται γύρω από αυτά απαιτεί διεθνείς πρωτοβουλίες με σκοπό την εναρμονισμένη αλλαγή σε ό,τι αφορά τις εθνικές προσπάθειες καταπολέμησης της εγκληματικότητας και ανάπτυξης πολιτικών υγείας για τον εθισμό.

Όλα τα στοιχεία δείχνουν πως η ποινικοποίηση της χρήσης και κατοχής για προσωπική χρήση δεν λειτούργησε. Όπως δεν λειτούργησε η απαγόρευση. Αντιθέτως, ισχυροποίησαν και πλούτισαν τα κυκλώματα του οργανωμένου εγκλήματος, σε έναν φαύλο κύκλο βίας, φαινομένων κυβερνητικής διαφθοράς, ηθικής κατάπτωσης και αλλοίωσης ακόμα και οικονομικών αγορών. Οι πολιτικές αυτές ξεκινούν την εποχή του Ψυχρού Πολέμου και οφείλουμε να τις αναθεωρήσουμε με βάση όσα μεσολάβησαν, από την εμπειρία μας και τα επιστημονικά συμπεράσματα.

Η αποποινικοποίηση της χρήσης και η συνακόλουθη αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τα ναρκωτικά, είναι πάγιες θέσεις του Γιώργου Παπανδρέου. Το 2011, υπήρξε ιδρυτικό μέλος της 25μελούς Διεθνούς Επιτροπής για τις Πολιτικές Ναρκωτικών (Global Commission on Drug policy – GCDP) συνυπογράφοντας τότε την πρώτη έκθεση της Επιτροπής.

Δεν μάθαμε κάτι καινούργιο για τις απόψεις του ΓΑΠ πάνω στο θέμα, άλλα μάθαμε με έκπληξη ότι ο ΓΑΠ, που εμείς τον έχουμε του πεταματού θεωρείται διεθνής προσωπικότητα.

 

Best of internet