Quantcast
POLITIX

Γαλλικές εκλογές: Αμφίβολο το αποτέλεσμα με Λεπέν και Μακρόν να ισοψηφούν λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες

Με το βλέμμα στραμμένο στις ισορροπίες του δεύτερου γύρου της αναμέτρησης την άλλη βδομάδα


Κώστας Αρβανίτης · 22 Απριλίου 2017

Ούτε μία μέρα δεν έχει μείνει για το άνοιγμα των καλπών για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, οι οποίες θα ξεκινήσουν στις 08.00 ώρα Γαλλίας (09.00 ώρα Ελλάδος) και θα κλείσουν στις 19.00 τοπική ώρα (20.00 ώρα Ελλάδος). Η προεκλογική μάχη όμως συνεχίζεται ακάθεκτη σε ένα πολιτικό τοπίο που μοιάζει αρκετά χαοτικό.

Σε αυτές τις εκλογές, οι οποίες είναι οι πρώτες από την ίδρυση της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας που θα πραγματοποιηθούν υπό το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε μετά τις επιθέσεις του Νοεμβρίου 2015, θα ψηφίσουν 46.970.000 ψηφοφόροι, με 1.300.000 να ζουν εκτός Γαλλίας. Για την ασφαλή διεξαγωγή της διαδικασίας στα 66.546 εκλογικά κέντρα θα χρησιμοποιηθούν πάνω από 50.000 αξιωματικοί της αστυνομίας και της στρατοχωροφυλακής αλλά και 7.000 στρατιώτες στα πλαίσια της επιχείρησης Sentinelle.

Το ειδικό νομοθετικό πλαίσιο του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης και οι πανταχού παρόντες στρατιώτες και αστυνομικοί πάντως δεν κατάφεραν να αποτρέψουν άλλο ένα τρομοκρατικό χτύπημα, του οποίου την ευθύνη ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. H επίθεση αυτή της τελευταίας στιγμής φαίνεται να ενίσχυσε τα εκλογικά ποσοστά της ακροδεξιάς υποψηφίου Μαρίν Λεπέν κατά μία μονάδα σύμφωνα με δημοσκόπηση του περιοδικού Le Point.

Η ενίσχυση αυτή δίνει ακόμη λίγη ένταση στη προεκλογική επικαιρότητα, καθώς η Λεπέν του Εθνικού Μετώπου είναι η μία από τους δύο υποψήφιους στην πρώτη θέση για τον πρώτο γύρο των εκλογών, ισοψηφώντας με ποσοστό 23% με τον κεντρώο υποψήφιο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος κατεβαίνει με το δικό του συνδυασμό. Ο πρώτος γύρος των εκλογών περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία υποψήφιων (11 τον αριθμό) αλλά μόλις 4 από αυτούς έχουν την ελπίδα να βρεθούν στο δεύτερο γύρο σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις: Oι Μαρίν Λεπέν, Εμανουέλ Μακρόν, Φρανσουά Φιγιόν και Ζαν-Λικ Μελανσόν.

H Μαρίν Λεπέν

Oι προηγούμενες δημοσκοπήσεις έδιναν σαν φαβορί τον Μακρόν, αλλά ο μεγάλος αριθμός των αναποφάσιστων ψηφοφόρων και η επίδραση των τρομοκρατικών επιθέσεων στη δημόσια συζήτηση μπορεί να αλλάξουν ελαφρώς τα δεδομένα. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου BVA μέρος της οποίας έγινε μετά την τελευταία επίθεση, ο Μακρόν και η Λεπέν ισοψηφούν .

O Εμανουέλ Μακρόν

Ακόμη, ο αριστερός υποψήφιος του Μετώπου της Αριστεράς  Ζαν-Λικ Μελανσόν βρίσκεται στην τρίτη θέση με ποσοστό 19,5%. Ο Μελανσόν βλέποντας τα ποσοστά του να ανεβαίνουν λίγο πριν κοπεί το νήμα αποφάσισε να παίξει το χαρτί της υψηλής τεχνολογίας: Σε μια ιδιαίτερα φουτουριστική στιγμή, η ομιλία του στην επαρχιακή πόλη Ντιζόν την περασμένη Τρίτη μεταδόθηκε ταυτόχρονα σε άλλες έξι πόλεις της Γαλλίας με τη χρήση ολογράμματος, ενώ σε κάτι πιο συμβατικό ακούστηκε πως «κάνει βόλτα με ποταμόπλοιο στον Σηκουάνα με τα ηχεία να παίζουν στη διαπασών το “Bella Ciao”».

O Ζαν-Λικ Μελανσόν

Τέταρτος υποψήφιος είναι ο συντηρητικός Φρανσουά Φιγιόν, μέλος των Ρεπουμπλικάνων του Νικολά Σαρκοζί και πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας. Πρώην φαβορί της προεδρικής κούρσας, ο Φιγιόν δέχτηκε ισχυρό πλήγμα λόγω του σκανδάλου Penelopegate, όταν κατηγορήθηκε πως η γυναίκα του πληρωνόταν από το δημόσιο ταμείο για μια θέση βοηθού που δεν κατείχε ποτέ.

O Φρανσουά Φιγιόν

Παρόλα αυτά, είναι γνωστό πως στη Γαλλία δεν αρκεί να κερδίσεις τον πρώτο γύρο, καθώς υπάρχει και δεύτερος γύρος μεταξύ των δύο πρώτων υποψήφιων. Ο ίδιος ο πατέρας της Μαρίν, ο Ζαν Μαρί Λεπέν και επί χρόνια πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου είχε φτάσει στο δεύτερο γύρο για να ηττηθεί εκεί το 2002 από τον Ζακ Σιράκ.

 

Best of internet