Quantcast
THE STREAM

Όμαδικό κουβά στα Νόμπελ Ειρήνης πήγαν οι Τσίπρας, Τραμπ και Κιμ

Μια 25χρονη Ιρακινή και ένας 63χρονος Κονγκολέζος πήραν το βραβείο που διεκδίκησαν οι Τσίπρας, Τραμπ και Κιμ


THE NEWSROOM · 5 Οκτωβρίου 2018

Δυστυχώς θα πρέπει να βρούμε άλλη ευκαιρία για να φορέσουμε την ειδική στολή τελετών που είχαμε ετοιμάσει για τα Νόμπελ Ειρήνης, καθώς η νορβηγική επιτροπή αποφάσισε τελικά να αγνοήσει τον Αλέξη Τσίπρα (αλλά και τους Κιμ Γιονγκ και Ντόναλντ Τραμπ, κάτι είναι κι αυτό). Το αμφιλεγόμενο βραβείο τελικά θα το μοιραστούν δύο πολύ πιο low profile προσωπικότητες: Η ιρακινή ακτιβίστρια Νάντια Μουράτ Μπάσι Τάχα και ο Κονγκολέζος γυναικολόγος Ντένις Μουκουέγκε. Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως η Επιτροπή δεν κατάφερε να ειδοποιήσει τους δύο ακτιβιστές για το βραβείο που κέρδισαν,  με την εκπρόσωπο του φορέα να δηλώνει ότι «εάν παρακολουθούν, τα συγχαρητήριά μου από καρδιάς».

Η 25χρονη Μουράτ προέρχεται από τη θρησκευτική μειονότητα των Γιεζίντι και όπως πολλές άλλες Γιεζίντι είχε πέσει θύμα σεξουαλικής δουλείας από το Ισλαμικό Κράτος (γνωστό και ως ISIS). Αφού οι τζιχαντιστές  δολοφόνησαν όλους τους άντρες του χωριού της (του Κότσο, στην επαρχία Σιντζάρ του δυτικού Ιράκ) στις 3 Αυγούστου του 2014, πήραν τις γυναίκες και τα παιδιά για σκλάβους.

Να σημειωθεί πως στις μαζικές εκτελέσεις η Μουράντ έχασε έξι αδερφούς και τη μητέρα της. Ο λόγος ήταν πως η ηλικιωμένη γυναίκα δεν είχε καμία σεξουαλική αξία για τους τζιχαντιστές, με αποτέλεσμα να τη δολοφονήσουν μαζί με άλλες 80 γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Λίγους μήνες μετά, το Νοέμβριο του 2014, η 25χρονη κατάφερε να αποδράσει με τη βοήθεια γειτόνων της, οι οποίοι βοήθησαν τις γυναίκες να δραπετεύσουν από την περιοχή του ISIS και να φτάσουν αρχικά σε ένα στρατόπεδο προσφύγων στο Βόρειο Ιράκ και τελικά στη Γερμανία. Από τότε η Νάντια Μουράντ είναι αφοσιωμένη στη μάχη για να αποδοθεί δικαιοσύνη για τη γενοκτονία των Γιεζίντι και για τα ανθρώπινα δικαιώματα γενικότερα και έχει κερδίσει πολλά βραβεία για την προσφορά της.

Ο 63χρονος Μουκουέγκε έγινε γνωστός για τις υπηρεσίες που πρόσφερε στα θύματα βιασμών στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Ο Ντένις Μουκουέγκε είχε ασκήσει σφοδρή κριτική από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών το Σεπτέμβριο του 2012 για το γεγονός πως η διεθνής κοινότητα και η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό έχουν μείνει άπραγες για τις σφαγές στην περιοχή Κίβου, στα ανατολικά της χώρας. Όπως έγραφε το 2012 ο 63χρονος, ο οποίος στο νοσοκομείο του είχε πραγματοποιήσει αμέτρητες επεμβάσεις σε γυναίκες που κατέφυγαν εκεί:

«Έχω δει τι τούς έκαναν. Τις έχω ακούσει να μου λένε ότι ένοπλοι τις βίασαν και σκότωσαν τον άνδρες τους, ότι τις βίασαν και σκότωσαν τα παιδιά τους.»

Η πράξη του αυτή είχε σαν αποτέλεσμα να δεχτεί επίθεση στο σπίτι του από τέσσερις ενόπλους στις 25 Οκτωβρίου του 2012, οι οποίοι πήραν τις κόρες του για ομήρους και προσπάθησαν να τον δολοφονήσουν. Ο Μουκουέγκε τελικά τη γλύτωσε, αν και ο σωματοφύλακάς του σκοτώθηκε. Μετά από το περιστατικό αναγκάστηκε να φύγει για την Ευρώπη με την οικογένειά του μέχρι τον Ιανουάριο του 2013, οπότε και επέστρεψε στην πόλη Μπουκάβου της ΛΔ του Κογκό.

Όπως τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής του Νόμπελ Μπέριτ Ράις-Αντερσεν:

«Ο Ντένις Μουκουέγκε και η Νάντια Μουράντ έβαλαν και οι δύο προσωπικά σε κίνδυνο την ζωή τους αγωνιζόμενοι με θάρρος κατά των εγκλημάτων πολέμου και ζητώντας δικαιοσύνη για τα θύματα.

Ένας πιο ειρηνικός κόσμος δεν είναι εφικτός εάν οι γυναίκες, η ασφάλειά τους και τα θεμελιώδη δικαιώματά τους δεν αναγνωρισθούν και διαφυλαχθούν σε καιρό πολέμου.»

Κι ο Τσίπρας πάντως έχει πετάξει με πολεμικό ελικόπτερο μαζί με τον Καμμένο μία φορά, μπορεί και περισσότερες.

(πηγή)

Best of internet