Quantcast
POLITIX

Σκληρή ανακοίνωση της Τουρκίας για τη μη έκδοση των τούρκων στρατιωτικών από την Ελλάδα

Βαριές κατηγορίες από τη γειτονική χώρα μετά την απόφαση του Άρειου Πάγου


THE NEWSROOM · 26 Ιανουαρίου 2017

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε πως η Ελλάδα προστατεύει τους πραξικοπηματίες και αποτυγχάνει στη μάχη ενάντια στην τρομοκρατία αφότου ο Άρειος Πάγος αποφάσισε σήμερα Πέμπτη 26/1 ενάντια στην έκδοση των 8 τούρκων στρατιωτικών που καταζητούνται για τη συμμετοχή τους στο πραξικόπημα της 15ης του Ιουλίου.

tyrkeu

Η απόφαση της Ελλάδας φαίνεται να έχει πολιτικό κίνητρο, αντίκειται στο διεθνές δίκαιο και παραβιάζει τα δικαιώματα των θυμάτων της απόπειρας του πραξικοπήματος, γράφει σε δήλωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας. Είπε επίσης πως η Τουρκία θα συνεχίσει την προσπάθεια για να εξασφαλίσει την έκδοση και δίωξη των στρατιωτικών.

“Διαμαρτυρόμαστε γι’αυτή την απόφαση η οποία αποτελεί εμπόδιο στο να εμφανιστούν αυτά τα άτομα, τα οποία έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή του Προέδρου μας και είχαν ενεργό ρόλο σε μια απόπειρα πραξικοπήματος η οποία σκότωσε 248 πολίτες μας, μπροστά από ένα τουρκικό δικαστήριο.

Για άλλη μια φορά η Ελλάδα, μια χώρα σύμμαχος και γείτονας, αποτυγχάνει να εκπληρώσει τα βασικά στη μάχη ενάντια στην τρομοκρατία.”

Έτσι σχολιάζει στη δήλωση του το τουρκικό Υπ.Εξ., κατηγορώντας την Αθήνα επίσης για υπόθαλψη ακροαριστερών και Κουρδικών ένοπλων ομάδων που έχουν πραγματοποιήσει επιθέσεις στην Τουρκία.

Οι αξιωματικοί – τρεις ταγματάρχες, τρεις λοχαγοί και δύο αρχιλοχίες – προσγειώθηκαν με ελικόπτερο στη βόρεια Ελλάδα στις 16 Ιουλίου και ζήτησαν πολιτικό άσυλο φοβούμενοι για τις ζωές τους στην Τουρκία. Αρνούνται τη συμμετοχή τους στην απόπειρα ανατροπής του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, που οδήγησε σε μαζικές διώξεις στις στρατιωτικές και πολιτικές υπηρεσίες του κράτους.

ImageHandler (6)

Οι στρατιωτικοί κατηγορούνται στην Τουρκία για απόπειρα κατάργησης του Συντάγματος και διάλυσης του Κοινοβουλίου, αρπαγής ενός ελικοπτέρου με χρήση βίας και δολοφονίας του Ερντογάν.

Η Τουρκία έχει απαιτήσει την έκδοσή τους από την Ελλάδα και τους έχει στιγματίσει ως προδότες, σε μια υπόθεση η οποία τονίζει έντονα τις πολλές φορές ταραγμένες σχέσεις ανάμεσα σε δυο γειτονικές χώρες που είναι σύμμαχες ως μέλη του ΝΑΤΟ.

(πηγή)

 

Best of internet