Quantcast
POLITIX

Ξεστραβωθείτε: Μάθετε γιατί οι Αμερικανικές εκλογές γίνονται πάντα Τρίτη και ποτέ την Κυριακή

Είναι η Τρίτη η καλύτερη μέρα για να διαλέξεις το κακό απ’ το χειρότερο;


President Creed · 8 Νοεμβρίου 2016

Σήμερα ήρθε επιτέλους η ημέρα να διαλέξουν οι Αμερικάνοι μεταξύ της Χίλαρι Κλίτον και του Ντόναλντ Τράμπ, αφού έφτασε αισίως η Τρίτη 8 Νοεμβρίου. Γιατί όμως οι Αμερικάνοι κάθε δύο χρόνια όπου και γίνονται οι προεδρικές εκλογές βάζουν καλούνται να ψηφίσουν την Τρίτη και όχι Κυριακή όπως στις περισσότερες χώρες;

election-day-add-P1

Η ιστορία του Election Day για την ακρίβεια πάει πολύ πίσω, όταν υπήρχαν πολλοί λόγοι ώστε να επιλεχθεί η Τρίτη ως η ιδανική ημέρα για την πραγματοποίηση της εκλογικής διαδικασίας. Από το 1788, οι πολιτείες καθόριζαν τις δικές τους εκλογικές ημερομηνίες μέσα σε ένα πλαίσιο 34 ημερών, κάτι που αποδιοργάνωνε εντελώς τη διαδικασία.

Το 1845 η Γερουσία αποφάσισε πως οι εκλογές θα έπρεπε να γίνονται την ίδια μέρα σε όλη τη χώρα, και αφού τότε η Αμερική ήταν γεμάτη αγρότες και καομπόηδες, ο Νοέμβριος τους βόλευε επειδή δεν είχε ξεκινήσει ακόμα ο βαρύς χειμώνας.

The_County_Election,_Bingham,_1846

Σκηνή από τις εκλογές του 1846

Οπότε αποφάσισαν ότι η ημέρα των εκλογών θα έπρεπε να πέφτει κάπου μέσα στο Νοέμβριο, αλλά ακόμη δεν είχαν βρει ποια ημέρα της εβδομάδας θα γινόταν η διαδικασία. Η Παρασκευή, το Σάββατο και η Κυριακή αποκλείστηκαν ως ημέρες θρησκευτικής λατρείας. Επειδή μάλιστα οι αγρότες τότε θα χρειαζόταν να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις σε κακό οδικό δίκτυο με άλογα και άμαξες, επιλέχθηκε η Τρίτη, ώστε να έχουν και τη Δευτέρα για να κάνουν το ταξίδι προς την κάλπη.

Έτσι λοιπόν για τις ανάγκες των τότε αγροτών και καομπόηδων θεσπίστηκε η ημέρα των εκλογών να είναι Τρίτη και πάντα πέφτει ημερολογιακά μεταξύ 2 και 8 Νοεμβρίου.

170 χρόνια αργότερα που οι περισσότεροι Αμερικάνοι δεν είναι ούτε καομπόηδες, ούτε αγρότες, ούτε θέλουν μια μέρα με το άλογο για να φτάσουν στην κάλπη ώστε να αναλογιστούν ψύχραιμα αν προτιμούν τη Σκύλα ή τη Χάρυβδη, η διεξαγωγή των εκλογών την Τρίτη είναι αρκετά άβολη.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι η εκλογική διαδικασία πρέπει να μεταφερθεί τα Σαββατοκύριακα, πιστεύοντας μάλιστα ότι με αυτό τον τρόπο θα αυξηθεί η προσέλευση των πολιτών στις εκλογές.

 

Εμείς πάντως να πούμε ότι δεν έχουμε δει και καμία προκοπή τόσα χρόνια που ψηφίζουμε Κυριακάτικα.

Best of internet