Quantcast
THE STREAM

Σε σπάνιο φυσικό φαινόμενο και όχι σε ανθρώπινο χέρι οφείλεται η φωτιά στη Θάσο

Η Θάσος δέχτηκε 100 κεραυνούς άλλα ούτε μια σταγόνα βροχης


THE NEWSROOM · 13 Σεπτεμβρίου 2016

Η μεγάλη πυρκαγιά που έκαψε την Θάσο δεν ήταν αποτέλεσμα ανθρώπινης ενέργειας, άλλα οφείλεται σε ένα πολύ σπάνιο καιρικό φαινόμενο. To φαινόμενο αυτό παρατηρείται στην Ελλάδα  κυρίως τους θερινούς μήνες και συνήθως σε πολύ μικρότερη κλίμακα, όπως ανέλυσε ο μετεωρολόγος Σταύρος Ντάφης στο Έθνος.

Οπως φαίνεται χαρακτηριστικά στην καταγραφή του ανιχνευτή ηλεκτρικών εκκενώσεων (κεραυνών) του Αστεροσκοπείου «ZEUS», που παρουσιάζει το «Εθνος», το νησί της Θάσου βρέθηκε στο επίκεντρο ενός συμπλέγματος καταιγίδων στις 6 το πρωί του Σαββάτου.

 

Το ασυνήθιστο αυτό φαινόμενο έχει την ονομασία “ξηρή καταιγίδα”. Η “ξηρή καταιγίδα” στη Θάσο συνοδεύτηκε με ισχυρούς ανέμους, που βοήθησαν στο να εξαπλωθεί αστραπιαία η φωτιά.

Αυτή η “καταιγίδα” έχει όλα τα χαρακτηριστικά της κανονικής καταιγίδα, εκτός από την βροχή. Συγκεκριμένα, το νησί της Θάσου δέχτηκε το Σάββατο περίπου 100 κεραυνούς, άλλα δεν έπεσε ούτε μια σταγόνα βροχής. Αυτό είχε αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τέσσερα πύρινα μέτωπα, τα οποία εξαπλώθηκαν αμέσως λόγω των ισχυρών ανέμων που επικρατούσαν στην περιοχή.

2050750

Περίπου 3000 κεραυνοί έπεσαν το Σάββατο, μέσα σε 12 ώρες, σε όλη την Μακεδονία, άπλα η Θάσος είχε την ατυχία να μην έχει καθόλου βροχόπτωση. Όπως δήλωσε στο Έθνος  ο Σταύρος Ντάφης, φυσικός – μετεωρολόγος στο Εργαστήριο Δυναμικής Μετεωρολογίας του Πολυτεχνείου του Παρισιού και επιστημονικός συνεργάτης του Αστεροσκοπείου Αθηνών

«Οι ξηρές καταιγίδες εκδηλώνονται όταν υπάρχει πολύ ξηρή ατμόσφαιρα, με σχετική υγρασία κάτω του 50%, στο αποκαλούμενο ”ξηρό οριακό στρώμα”, δηλαδή το στρώμα της τροπόσφαιρας σε ύψος έως 1.500 μέτρα από το έδαφος. Υπό τέτοιες συνθήκες είναι πολύ πιθανό η βροχή που πέφτει από τα άνω στρώματα (πάνω από τα 1.500 μέτρα) να εξατμίζεται προτού φτάσει στο έδαφος»

 

 

Best of internet