Quantcast
THE STREAM

Το Γκίνες για μεγαλύτερη ποντιακή λύρα παίζει να κερδίσει 70χρονος που δεν είναι καν Πόντιος

Ένας συνταξιούχος από την επαρχία της Κοζάνης έφτιαξε με τα χεράκια του τη μεγαλύτερη ποντιακή λύρα του κόσμου, σύμφωνα με τον ίδιο


THE NEWSROOM · 8 Οκτωβρίου 2021

Την ποντιακή γωνιά στο βιβλίο Γκίνες θέλησε να κατακτήσει ένας ηλικιωμένος από το χωριό Πεντάβρυσο Κοζάνης. O συνταξιούχος κ. συνταξιούχος Νίκος Κοσμίδης αποφάσισε ότι το χωριό του είναι αυτό που θα διαθέτει τη μεγαλύτερη ποντιακή λύρα του κόσμου και το έκανε πράξη με κόπο και αγώνα.

Να πούμε εδώ ότι ο κ. Κοσμίδης δεν κατάγεται από το εν λόγω χωριό, απλά το αγάπησε και μένει εκεί με την οικογένειά του. Επίσης, δεν είναι ούτε ξυλουργός, ούτε καλλιτέχνης. Ακόμη, παρότι Μικρασιάτης στην καταγωγή (από την Καππαδοκία), δεν είναι καν Πόντιος! Όπως βλέπετε, αν κάποιος άνθρωπος θέλει πολύ να κάνει κάτι, όπως πχ τη μεγαλύτερη ποντιακή λύρα στον κόσμο, μπορεί και να το καταφέρει.

Όπως είπε, το πρώτο βήμα ήταν να εντοπίσει (μέσω ίντερνετ, γιατί δεν είναι και κανένας boomer) το που βρίσκεται η ως τώρα μεγαλύτερη λύρα:

«Έψαξα στο διαδίκτυο να δω πού έχουν την πιο μεγάλη λύρα και βρήκα μια στην Τραπεζούντα στα πέντε μέτρα και ογδόντα εκατοστά. Οπότε σκεφτήκαμε να κάνουμε εδώ στην περιοχή μας μια μεγαλύτερη και τελικά φτάσαμε να είναι η δική μας στα έξι μέτρα και εβδομήντα εκατοστά.

Είχα το παλιό μοντέλο του παππού, που είχε φέρει από την Πατρίδα ως πρωτότυπο, έκανα κλίμακα, έβρισκα τις αναλογίες και το πώς θα γίνει σε μεγέθυνση το κάθε κομμάτι της κατασκευής. Πήρα τα ξύλα, πάχους 21 χιλιοστών το καθένα, και άρχισα να κάνω τις συνδέσεις, τα κολλήματα, τα τριψίματα και τη συναρμολόγηση.

Δεν ήταν εύκολο, αλλά είπα θα το κάνω. Αν βάλεις έναν στόχο και θέλεις, μπορείς να τα καταφέρεις.»

Ως προς τα υλικά, το σώμα της λύρας είναι από καραβόξυλο, οι χορδές από απλό συρματόσχοινο έξι χιλιοστών και το δοξάρι από αλουμίνιο και βρίσκεται κολλημένο πάνω στο όργανο. Το τελικό αποτέλεσμα έχει σχεδόν 7 μέτρα μήκος και χωράει 5 άτομα μέσα του. Αξίζει να σημειωθεί ότι η λύρα έχει ολοκληρωθεί εδώ και δύο χρόνια, αλλά λόγω Covid και άλλων προβλημάτων, έχει μείνει στην αποθήκη.

Αυτό δε σημαίνει ότι κάποια στιγμή δε θα τοποθετηθεί στην πλατεία του χωριού, όπως είπε ο πρόεδρος του χωριού, Κοσμάς Σιδηρόπουλος. Τόνισε βέβαια ότι δε θα είναι και απλό, τεχνικά μιλώντας:

«Δεν μπορούμε να υπολογίσουμε καν το βάρος που έχει η τεράστια λύρα μας. Σε μία προσπάθεια είκοσι ατόμων να τη σηκώσουμε, δεν μπορέσαμε ούτε να την κουνήσουμε.»

Best of internet