Quantcast
THE STREAM

Να ψηφίζουν οι Έλληνες του Εξωτερικού από την Αστόρια το 2023 υποσχέθηκε ο Μητσοτάκης

Μέχρι και βουλευτές Επικρατείας που θα βγαίνουν από την ομογένεια βλέπει στο μέλλον ο Έλληνας πρωθυπουργός


THE NEWSROOM · 26 Σεπτεμβρίου 2019

Ακόμα κι αν το άραγμα με τον πλανητάρχη πιστολιάστηκε επειδή ο Τραμπ έχει δικαστήρια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχασε τον χρόνο του στη Νέα Υόρκη. Αφενός συναντήθηκε με τον Ταγίπ Ερντογάν και αφετέρου έβγαλε μία πολύ ωραία φωτογραφία με το προεδρικό ζεύγος:

Το καλύτερο και πιο σημαντικό από τα ραντεβού του όμως περιλαμβάνει εμπλοκή της αγαπημένης μας Ελληνοαμερικανικής ομογένειας. Μιλάμε φυσικά για το διασημότερο ίσως κομμάτι του απόδημου Ελληνισμού, που μεταξύ άλλων μας έχει χαρίσει τον Mad Clip, τον So Tiri, το απόδημο Tinder και φυσικά τους Έλληνες του Εξωτερικού (ΕΤΕ) που κρατάνε τα έθιμά τους:

Το αντικείμενο της συζήτησης είναι μάλιστα ακόμη πιο καυτό από τις ρίμες των ΕΤΕ: Αυτό που έταξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συγκέντρωση ομογενών στην Αστόρια, είναι να μπορούν να συμμετέχουν στις Ελληνικές εκλογές από τον τόπο διαμονής τους από το 2023 και μετά. Το μέτρο αυτό εντάσσεται μάλιστα σε ένα πλάνο που έχει να κάνει με μια «νέα ελληνική κανονικότητα» – ό,τι κι αν σημαίνει αυτό.

Υπενθυμίζουμε εδώ ότι οι Έλληνες του Εξωτερικού έχουν δείξει ότι είναι ικανοί να πετύχουν ό,τι και οι ντόπιοι:

Ενώ ενίοτε τους ξεπερνάνε κιόλας:

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην εκκλησία μας, φυσικά:

«Δεν θα σας απογοητεύσουμε. Θέλω να συνεργαστώ με τους αρμόδιους υπουργούς, ώστε να μειώσω δραστικά τη γραφειοκρατία στα προξενεία. Σύντομα θα δείτε αποτελέσματα. Επίσης, θα στηρίξουμε τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας. Η Εκκλησία και η γλώσσα είναι τα δύο στοιχεία που διατηρούν τις σχέσεις την ομογένειας με τη μητέρα πατρίδα.»

Και εννοείται στο ζήτημα της ψήφου, η οποία (στα πλάνα του Κυριάκου τουλάχιστον) θα μπορεί να γίνεται από απόσταση, αν φυσικά οι ομογενείς είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους:

«Εργαζόμαστε, ώστε να αποκτήσετε επιτέλους το δικαίωμα να ψηφίζετε από τον τόπο που ζείτε. Θα θεσμοθετήσουμε την επιστολική ψήφο. Όποιος είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους θα μπορεί να ψηφίζει από απόσταση, ώστε να μη χρειάζεται να έρχεται στην Ελλάδα…Το Σύνταγμα ορίζει ότι για την ψήφο από απόσταση χρειάζεται νόμος που όμως πρέπει να πάρει 200 ψήφους από τη Βουλή. Σύντομα θα ξεκινήσω επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους καταθέσω την πρόταση.»

Δε είναι και τόσο εύκολο βέβαια το πράγμα, καθώς η ψήφος από απόσταση χρειάζεται τουλάχιστον 200 ψήφους από τη Βουλή. Ο ίδιος βέβαια είναι ακόμη πιο φιλόδοξος, καθώς θέλει να αυξήσει τον αριθμό των βουλευτών Επικρατείας σε 15, έτσι ώστε όχι απλά να ψηφίζουν οι ομογενείς, αλλά να μπορούν να βγάλουν και βουλευτές. Αυτό βέβαια απαιτεί τις ψήφους 300 βουλευτών, το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει να πείσει και όλα τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα.

Ο ίδιος δήλωσε πολύ χαρωπός, καθώς έχει ζήσει και 7 χρόνια στην Αμερική:

«Νιώθω μεγάλη χαρά και συγκίνηση που έχω τη δυνατότητα να σας επισκεφθώ ως πρωθυπουργός εδώ στην Αστόρια, που χτυπά η καρδιά της Ελλάδας. Αισθάνομαι με τον τρόπο μου ένας από εσάς και θέλω να με αισθάνεστε ως έναν δικό σας άνθρωπο.

Έζησα ως νέος φοιτητής τον δυναμισμό και τον πατριωτισμό του ελληνισμού της Αμερικής. Θέλω να σας ευχαριστήσω για την ανιδιοτέλειά σας, που πάντα βάζετε το συμφέρον της πατρίδας και της ιδιαίτερης πατρίδας πάνω από τα κόμματα. Θέλω να σας ευχαριστήσω γιατί σε αυτά τα δέκα χρόνια του χειμώνα που πέρασε η χώρα μείνατε κοντά της.»

Εμείς από την πλευρά μας πιστεύουμε ότι η ομογένεια της Νέας Υόρκης είναι έτοιμη για ενσωμάτωση στη Μητέρα Πατρίδα, μέχρι και Εξάρχεια έχει πλέον:

 

Best of internet