Quantcast
THE STREAM

Νέα Υόρκη: Mε ένα αλφάδι από αυτά που γίνονται μόνο εδώ έβαψαν το Eλληνικό Προξενείο

Η θεάρεστη δραστηριότητα της ΕΛΑΣ την προηγούμενη εβδομάδα έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τη Γαλλία μέχρι το Χονγκ Κονγκ


THE NEWSROOM · 2 Σεπτεμβρίου 2019

«Έξω πάμε καλά» είναι η φράση που μπορεί να περιγράψει καλύτερα την υποδοχή που είχε και στο εξωτερικό το πρόγραμμα δράσεων που μας παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα η Ελληνική Αστυνομία. Για την ακρίβεια μπορούμε να πούμε με ασφάλεια πως είχε διεθνή επιτυχία, μιας και πυροδότησε μια σειρά από εορταστικές εκδηλώσεις σε μια σειρά από χώρες, των οποίων εκδηλώσεων ο σκοπός ήταν να τιμήσουν τις εκκενώσεις καταλήψεων, τα δακρυγόνα, τις ομοφοβικές επιθέσεις και τους ξυλοδαρμούς των τελευταίων ημερών στα πέριξ των Εξαρχείων.

Η ίσως πιο επιφανής ήταν στην αμερικανική μεγαλούπολη που λέγεται Νέα Υόρκη, όταν το κτήριο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας απέκτησε το βράδυ του Σαββάτου μια νέα διακόσμηση. Πιο συγκεκριμένα, δύο άγνωστοι με καλυμμένα τα πρόσωπα φιλοτέχνησαν το βράδυ του Σαββάτου ένα μεγάλο κόκκινο αλφάδι πάνω στην πλακέτα με την επιγραφή «Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη», κάνοντας το κτίριο του 69 της East 79th Street στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης το πρώτο ίσως στο είδος του με τέτοιο look.

Αυτή είναι η νέα εμφάνιση του κτιρίου:

Κάτι αντίστοιχο αλλά με λογική επηρεασμένη από την αποδόμηση έγινε και στη γαλλική πόλη Ναντ το βράδυ της Τετάρτης 28 Αυγούστου: Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, Γάλλοι αντιεξουσιαστές έσπασαν με σφυριά τα τζάμια του Ελληνικού προξενείου και έγραψαν στον τοίχο του κτιρίου το σύνθημα «σταματήστε το νόμο και την τάξη στα Εξάρχεια».

Σε αντίθεση με τη Νέα Υόρκη, εδώ υπήρξε ανάληψη ευθύνης, η οποία αναρτήθηκε σε γαλλική ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου και υπογράφεται από κάποιον με το λιτό ψευδώνυμο «ένας λύκος». Στην ανάληψη ευθύνης γίνεται λόγος για «άσκηση βίας από τις ελληνικές αρχές και την ελληνική κυβέρνηση», ενώ τονίζεται πως ήταν μία απλή προειδοποίηση.

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται και αλλού όμως. Εκτός από μια συγκέντρωση αλληλεγγύης που καλέστηκε στην πρεσβεία της Ελλάδα στο Λονδίνο και έχει προγραμματιστεί για σήμερα το μεσημέρι, σύμφωνα με δημοσιεύσεις στο Twitter, άτομα με καλυμμένα πρόσωπα ανέβασαν πανό αλληλεγγύης στο διεθνές αεροδρόμιο του Portland στις ΗΠΑ, με συνθήματα στα ελληνικά και στα αγγλικά και ένα αλφάδι για υπογραφή:

Κάτι αντίστοιχο έγινε και στο κατειλημμένο δάσος του Όστερχολτς στο Βούπερταλ της Γερμανίας, με το πανό να μιλά για αλληλεγγύη στις καταλήψεις των Εξαρχείων:

Υπήρξε μέχρι κι ένα λιτό αλλά περιεκτικό αλληλέγγυο γκραφίτι στο μακρινό Χονγκ Κονγκ, το οποίο περιέχει εκτός από τη λέξη Εξάρχεια και την διεθνή συντομογραφία του «Όλοι οι μπάτσοι είναι μπάσταρδοι»:

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το μεσημέρι του Σαββάτου έγινε στα Εξάρχεια πορεία ενάντια στην καταστολή από λίγες χιλιάδες άτομα (αναφέρονται από 1000 εώς 3000 διαδηλωτές):

Αν μη τι άλλο πάντως ακούστηκε ως το Χονγκ Κονγκ κάτι ελληνικό, δεν είναι λίγο αυτό.

 

Best of internet