Quantcast
THE STREAM

Εντωμεταξύ, τα everest καταργούν το πλαστικό καλαμάκι

Από τις 18 Φεβρουαρίου τα everest γίνονται η πρώτη αλυσίδα εστίασης στην Ελλάδα η οποία αντικαθιστά το πλαστικό καλαμάκι με βιοδιασπώμενο φιλικό στο περιβάλλον


22 Φεβρουαρίου 2019

Ίσως και να το έχετε πάρει πρέφα αγαπητοί φίλοι. Δεν χρειάζεται άλλωστε να κατοικεί κάποιος στις εσχατιές τις επίπεδης μας Γης και να τσεκάρει τους πάγους που χύνονται από την άκρη του γήινου δίσκου για να το καταλάβει.

Η περιβαλλοντική καταστροφή που υφίσταται ο πλανήτης μας είναι σε οριακό σημείο.

Ένας από τους σημαντικότερους λόγους για αυτό είναι και η μαζική παραγωγή πλαστικού για αντικείμενα καθημερινής χρήσης, όπως οι σακούλες και τα καλαμάκια.

Αυτός είναι και ο λόγος που έχει οδηγήσει ολόκληρες πόλεις να απαγορέψουν την χρήση πλαστικών καλαμακίων σε μεγάλη κλίμακα, να μειώσουν το ενεργειακό αποτύπωμα των καθημερινών προϊόντων και να βοηθήσουν με αυτόν τον τρόπο να ανασταλλούν οι αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. To Seattle τα έχει απαγορεύσει, η πολιτεία της Καλιφόρνια αποφάσισε να τα περιορίσει σε μεγάλο βαθμό, ενώ η πόλη του Los Angeles σκέφτεται να τα απαγορεύσει τελείως μέχρι το 2021.

Επίσης το Malibu, το Oakland,  η Νέα Υόρκη, το Vancouver του Καναδά: Όλες αυτές οι πόλεις σκέφτονται να απαγορεύσουν τελείως τα πλαστικά καλαμάκια, ή να επιτρέπονται μόνο τα μιας χρήσης, αυστηρά μετά από αίτημα του πελάτη, με πολλές από τις προσπάθειες αυτές να συντονίζονται από το hashtag #σταματαναρουφάς ή #stopsucking. Στην άλλη άκρη του Ειρηνικού από την Καλιφόρνια, η Ταϊβάν θέλει να τα απαγορεύσει τελείως μέχρι το 2025, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινούνται η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μια πολύ καλή αρχή λοιπόν για όλους μας μπορεί να γίνει από τον τρόπο που πίνουμε την φρεντάρα μας, τον φραπέ μας, τον χυμούλη μας. Η λύση υπάρχει και υιοθετείται σταδιακά σε όλο τον κόσμο. Μπορούμε ν’ αντικαταστήσουμε το πλαστικό καλαμάκι, το οποίο χρειάζεται δεκάδες χρόνια για ν’ ανακυκλωθεί, με ένα βιοδιασπώμενο.

Εδώ ρωτάτε: «Μα καλά ρε Luben, με ένα πλαστικό καλαμάκι θα σώσουμε το περιβάλλον;».

Η απάντηση είναι: Όχι ακριβώς αλλά, παραδόξως, είναι μια αρκετά καλή αρχή. Αυτό γιατί οι ποσότητες πλαστικού που καταλήγουν σε σκουπιδόμαζες είναι πραγματικά αδιανόητες. 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού κατακλύζουν τους ωκεανούς κάθε χρόνο. Τα πλαστικά καλαμάκια είναι μια τεράστια ποσότητα.

Πρώτος και βασικός παράγοντας στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος; Οι επιχειρήσεις που καλούνται να υιοθετήσουν πρακτικές που σέβονται το περιβάλλον, χρησιμοποιώντας βιοδιασπώμενα, ανακυκλώσιμα υλικά στα προϊόντα τους που καταναλώνουμε καθημερινά.

Μια τέτοια κίνηση κάνει και η αλυσίδα everest, η οποία από τη Δευτέρα 18/2 προχώρησε στην κατάργηση του πλαστικού καλαμακίου, αντικαθιστώντας το με βιοδιασπώμενο καλαμάκι από άμυλο καλαμποκιού ή ζαχαροκάλαμου, τα οποία είναι πολύ φιλικότερα στο περιβάλλον από οτιδήποτε είχαμε χρησιμοποιήσει μέχρι στιγμής, καθώς μπορούν να διαλυθούν μέσα σε 8 εβδομάδες.

H αλυσίδα μπορεί από μόνη της να εκτιμήσει πολύ καλά το τι σημαίνει όγκος καλαμακίων, καθώς μετράει στην Ελλάδα περισσότερα από 200 καταστήματα και χιλιάδες εργαζόμενους. Η πρόοδος της τεχνογνωσίας εκτός από τον τέλειο εσπρέσο, μπορεί να μας φέρει και σε μια καλύτερη σχέση και επαφή με το περιβάλλον μας, ακόμη κι όταν πίνουμε φρέντο.

Κι επειδή η περιβαλλοντική υπευθυνότητα περνάει και από την συσκευασία και την ανακύκλωση, τα everest πήραν την πρωτοβουλία να αποχαιρετήσουν το πατροπαράδοτο καλαμάκι. Η μείωση του αποτυπώματος μας στο περιβάλλον αξίζει και με το παραπάνω αυτό τον σκληρό, ομολογουμένως, αποχαιρετισμό.

Για περισσότερες πληροφορίες για την πρωτοβουλία των everest επισκεφθείτε το wegogreen.everest.gr

Best of internet