Quantcast
THE STREAM

Δεύτερη θέση στο πανευρωπαϊκό γκραν πρι διαφθοράς κατέκτησε η Ελλάδα μας

Η χώρα μας μετά από σκληρή προπόνηση κατάφερε μάλιστα να ανέβει 8 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη των πιο διεφθαρμένων κρατών


THE NEWSROOM · 30 Ιανουαρίου 2019

Μια μεγάλη πανευρωπαϊκή επιτυχία σημείωσε η χώρα μας, παρότι απέτυχε να χτυπήσει το χρυσό μετάλλιο και την πρώτη θέση στην κατηγορία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Διαφάνειας (Transparency International). Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα κατάφερε να ανέβει στην δεύτερη θέση του βάθρου στον πανευρωπαϊκό αγώνα διαφθοράς, ενώ την πρώτη θέση κέρδισε η Βουλγαρία.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο τον τελευταίο χρόνο, καθώς σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση μόνο τον τελευταίο χρόνο ανέβηκε 8 θέσεις στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς. Έτσι, από τους 48 βαθμούς διαφάνειας και την 59η θέση το 2017 η χώρα μας έβαλε τα δυνατά της και πέρασε στους 45 βαθμούς και στην 67η θέση το 2018, αφήνοντας πίσω την Κούβα, τη Μαλαισία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε και το Βανουάτου.

Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, η Novartis έπαιξε το ρόλο της (αν και έχουμε συνηθίσει σε μεγαλεία σε αυτή τη χώρα), καθώς σύμφωνα με τους ίδιους «το 2018, μία σειρά σκανδάλων υπονόμευσαν τις προσπάθειες κατά της διαφθοράς», με το σκηνικό να περιλαμβάνει «πρώην υπουργούς και πρωθυπουργούς να κατηγορούνται για παραβιάσεις».

Στην έκθεση αναφέρεται ακόμη ο διορισμός της Βασιλικής Θάνου (η οποία περιγράφεται «κοντινή σύμβουλος του πρωθυπουργού») στην προεδρία της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Πάντως πρέπει να έχουμε υπόψη ότι ακόμα κι εκεί η Ελλάδα έχει ξεπέσει από τα μνημόνια, σύμφωνα τουλάχιστον με την έκθεση, καθώς πριν το 2012 η χώρα βρισκόταν σε ακόμη καλύτερη (βλέπε: χαμηλότερη) θέση της λίστας.

Ο δε πίνακας διαμορφώνεται ως εξής: 180 κράτη του κόσμου μπαίνουν σε κατάταξη με κριτήριο το πόση διαφθορά έχει το δημόσιό τους, με την κλίμακα να ξεκινάει από το 0 και να φτάνει στο 100. Το ρόλο του εμπειρογνώμονα παίζουν ειδικοί κι επιχειρηματίες της κάθε χώρας, με την παγκόσμια εικόνα να είναι ότι «αν και υπάρχουν εξαιρέσεις, τα δεδομένα δείχνουν ότι παρά την πρόοδο, οι περισσότερες χώρες αποτυγχάνουν να κάνουν σοβαρή πρόοδο κατά της διαφθοράς».

Η αλήθεια είναι πως η παγκόσμια κοινότητα φαίνεται να προσπάθησε έντονα, καθώς τα δύο τρίτα των χωρών κατάφεραν να περάσουν τη βάση του 50 προς τα κάτω, με τον παγκόσμιο μέσο όρο να αγγίζει το 43. Σε περίπτωση που έχετε την απορία για το ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι ξενέρωτοι του κόσμου, αυτοί είναι η Δανία με 88 βαθμούς, στη συνέχεια η Νέα Ζηλανδία με 87, ενώ στη συνέχεια με 85 ακολουθούν η Φινλανδία, η Σιγκαπούρη, η Σουηδία και η Ελβετία. Οι δε παγκόσμιοι πρωταθλητές του είδους είναι η Σομαλία με 10 και ακολουθούν η Συρία, το Νότιο Σουδάν, η Υεμένη και η Βόρεια Κορέα.

Το θέμα είναι να έχουμε υψηλούς στόχους, όλα τα υπόλοιπα θα έρθουν μετά.

(πηγή)

 

 

Best of internet