Quantcast
THE STREAM

Την κατάθεση του κοσμηματοπώλη της Γλάδστωνος ανατρέπει νέος μάρτυρας

Άλλη μια ανατροπή προέκυψε στην υπόθεση του λιντσαρίσματος του Ζακ Κωστόπουλου


THE NEWSROOM · 24 Οκτωβρίου 2018

Περισσότερες ανατροπές από 5 σεζόν του Game of Thrones έχει μέχρι στιγμής η υπόθεση του λιντσαρίσματος του Ζακ Κωστόπουλου, με βάση τουλάχιστον το που βαδίζει πια η υπόθεση σε σχέση με την αρχική εκδοχή παρουσίασε η ΕΛ.ΑΣ. και τα ΜΜΕ. Σε μια διαδικασία που παρακολουθήσαμε τις μαρτυρίες και τα στοιχεία να αποκαλύπτονται ένα – ένα, αλλάζοντας αργά αλλά σταθερά την ιστορία για το τι διαδραματίστηκε τελικά εκείνη τη μέρα στο κοσμηματοπωλείο της οδού Γλάδστωνος, έρχεται να προστεθεί άλλη μία σημαντική μαρτυρία.

Όπως αναφέρει η κατάθεση ενός νέου μάρτυρα που δημοσιεύει το VICE, ο ιδιοκτήτης του καταστήματος ενδέχεται να έχει παίξει ρόλο και στον ίδιο τον εγκλωβισμό του Ζακ Κωστόπουλου μέσα στο κοσμηματοπωλείο. Όπως ανέφερε ο αυτόπτης μάρτυρας στον ανακριτή:

«Είδα να μπαίνει μέσα [σ.σ. ο Ζακ], χωρίς βία όμως. Όταν μπήκε, μετά από δύο με τρία δευτερόλεπτα, από πίσω του μπήκε ο καταστηματάρχης. Μετά από λίγο άκουσα μέσα γυαλιά να σπάνε και αμέσως μετά βγήκε ο καταστηματάρχης. Δεν φώναξε, καθόταν έξω από το μαγαζί, νομίζω ότι είπε “παιδιά πάρτε την Αστυνομία“, νομίζω ότι τον είδα με το κινητό και μετά ακολούθησε το σπάσιμο της βιτρίνας από τον Ζακ για να βγει έξω.»

Αξίζει να γίνει αντιπαραβολή με τα όσα είχε δηλώσει ο ίδιος ο κοσμηματοπώλης στην κατάθεσή του:

«Κατά τις 14.10–14.15 άνοιξα την κρυστάλλινη πόρτα του μαγαζιού για να πάρω μια εφημερίδα. Με το τράβηγμα ασφαλίζει η πόρτα, είναι μαγνητική και ανοίγει μόνο με μηχανισμό. Μόνο με μεγάλη φόρα ή πίεση μπορεί να ανοίξει. Το περίπτερο ήταν περίπου στα πέντε-έξι λεπτά. Επιστρέφοντας, βλέπω μέσα στο μαγαζί μου στο βάθος έναν νέο άνδρα να ψάχνει και να χτυπάει την ταμειακή μηχανή, να ψάχνει τα συρτάρια για λεφτά […] Όλα γίνανε πολύ γρήγορα.

Είχε εγκλωβιστεί, φαίνεται ότι ένιωσε πως δεν μπορούσε να βγει, πήρε τον πυροσβεστήρα, τον άρπαξε και βάραγε την πόρτα με τον πυροσβεστήρα. Η πόρτα δεν ανοίγει εύκολα, μόνο με κοντρόλ γιατί έχει μαγνήτη.»

Εδώ υπάρχει μια πολύ μεγάλη αναντιστοιχία ανάμεσα στην εκδοχή του μάρτυρα και του ίδιου του κατηγορούμενου. Άλλη μια σημαντική αναντιστοιχία, όπως προκύπτει από την ανάλυση του Omniatv, έχει να κάνει με την προέλευση του περίφημου μαχαιριού, αυτού που κρατούσε με γυμνό χέρι ο αστυνομικός. Η μαρτυρία που την αναδεικνύει, προέρχεται μάλιστα από ένα άτομο που ενώ φαίνεται ξεκάθαρα να συμμετέχει στον ξυλοδαρμό του Ζ. Κωστόπουλου, δε βρίσκεται στη λίστα των κατηγορούμενων.

Όπως δήλωσε ο άντρας αυτός για το μαχαίρι κατά την κατάθεσή του:

Όταν έπεσε κάτω, παρατήρησα ότι δίπλα και ακριβώς πίσω στο δεξί του χέρι σε λίγα εκατοστά από την παλάμη του ήταν ένα μαχαίρι. Αμέσως πήγα το κλώτσησα για να το απομακρύνω. […] Ακριβώς μετά, ένας από τους άντρες που βρισκόταν εκεί, όχι ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου, αλλά ο άλλος άντρας που φαίνεται στο βίντεο να χτυπάει το παιδί, πήρε το μαχαίρι και το πέταξε ξανά μέσα στο μαγαζί.

Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος ισχυριζόταν όμως πως ήταν αυτός ο ίδιος που είχε πετάξει το μαχαίρι μέσα στο κοσμηματοπωλείο:

[…] εξήλθε με το μαχαίρι, και μάλιστα εγώ τον έπιασα από τον καρπό όπου το κρατούσε, του έφυγε το μαχαίρι, το πήρα και το πέταξα εντός του καταστήματος. Εκείνη την στιγμή σταμάτησα εγώ τελείως.

Μια λεπτομέρεια που δεν αναφέρθηκε από τους δύο προηγούμενους περιέχεται στην κατάθεση του αυτόπτη μάρτυρα που είχε προσπαθήσει να σταματήσει τον ξυλοδαρμό:

[…] κάποιος από τους περαστικούς το πήρε [το μαχαίρι], το κόλλησε στην καρωτίδα του και του φώναζα «τώρα τι θα κάνεις, θα τον σφάξεις, είσαι με τα καλά σου;»

Δεν αγχωνόμαστε που φαίνεται να έχουν μείνει εκτός δίκης περισσότερα στοιχεία από όσα πέρασαν ποτέ από το CSI, αν χρειαστεί θα αποδώσει δικαιοσύνη η Τατιάνα με poll στο Twitter.

Best of internet