Quantcast
THE STREAM

Δεύτερο γύρο ξυλοδαρμού από την ΕΛΑΣ αποκαλύπτει βίντεο από αυτόπτη μάρτυρα

Περιστατικό «ζαρντινιέρας» θυμίζει όσο εξελίσσεται η υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου


THE NEWSROOM · 27 Σεπτεμβρίου 2018

Μια μεταχείριση βγαλμένη από τις καλύτερες στιγμές της ιστορίας της χάρισε η ΕΛ.ΑΣ. στον Ζακ Κωστόπουλο μετά τη σύλληψή του, όπως αποκάλυψε με αποκλειστικό της βίντεο η «Εφ.Συν.». Παρότι ο 33χρονος  ξέφυγε από το λιντσάρισμα που υπέστη από τον κοσμηματοπώλη και τον συνεργό, τελικά υπήρχε και  δεύτερος γύρος βίας  και μάλιστα στα χέρια των αστυνομικών.

Όπως αποκαλύπτει το διάρκειας ενός λεπτού και τριάντα δευτερολέπτων βίντεο της Εφ.Συν., το οποίο τραβήχτηκε με κινητό από αυτόπτη μάρτυρα, ούτε οι αστυνομικοί παρέλειψαν να κλωτσήσουν και να σύρουν στο έδαφος τον αναίσθητο Ζακ Κωστόπουλο. Τα γεγονότα αυτά συμβαίνουν με τον 33χρονο να είναι αναίσθητος και αιμόφυρτος, με εμφανή τα σημάδια από τα χτυπήματα και με το κεφάλι μπανταρισμένο από το ΕΚΑΒ. Η σύλληψή του εκείνη τη στιγμή γίνεται από τουλάχιστον 8 αστυνομικούς, εκ των οποίων ένας κρατάει κλομπ και ένας άλλος κλωτσάει τον πεσμένο Ζακ στα οπίσθια.

Η ακόμη πιο σημαντική λεπτομέρεια όμως είναι πως ένας άλλος κρατάει με γυμνά χέρια το μαχαίρι, το οποίο υποτίθεται πως είναι το βασικό τεκμήριο πως ο Ζακ Κωστόπουλος είχε μπει στο κατάστημα με σκοπό τη ληστεία. Σε όλη τη διάρκεια του βίντεο ο 33χρονος όχι απλά δεν αντιδρά, αλλά δεν φέρει καν αντίσταση στους αστυνομικούς, οι οποίοι για κάποιο λόγο που κανείς δεν κατάλαβε προσπαθούν να του βάλουν χειροπέδες.

Το ενδιαφέρον, το οποίο λογικά πρόκειται να απασχολήσει και τις δικαστικές αρχές, είναι πως το μαχαίρι του Ζακ Κωστόπουλου το κρατά ένας αστυνομικός με γυμνό χέρι, κάτι το οποίο ρίχνει μία ακόμη βαριά σκιά σε μια υπόθεση της οποίας τα δεδομένα φαίνεται κάθε μέρα να αλλάζουν. Την ίδια στιγμή, ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας μιλώντας στο newpost.gr δήλωσε σοκαρισμένος τόσο από τα βάρβαρα χτυπήματα των δύο ανδρών στον 33χρονο, όσο και για την απίστευτη απάθεια του κόσμου όση ώρα συνέβαιναν όλα αυτά.

Ο μάρτυρας που αναφέρεται απλά ως Φ.Κ. μίλησε για τη σπασμένη βιτρίνα:

«Από έξω πρέπει να έσπασε κάποιος ένα κομμάτι της τζαμαρίας, πετάει μία πέτρα, δεν ξέρω τι πέταξε, πετάει κάτι μικρό, δεν ήτανε καρεκλοτράπεζο, μάλλον πέτρα, δεν ξέρω αν τον πέτυχε το παλικάρι τον Ζακ μέσα ή όχι και το παιδί σκύβει από εκεί που είναι σπασμένα τα τζάμια, κάτω απ’ την προθήκη που έχει τα κοσμήματα, ήτανε ένα κενό, κι έχει πέσει στα τέσσερα και προσπαθεί το παιδί μπουσουλώντας να βγει έξω.

Με το που πλησιάζει στη βιτρίνα, μου φαίνεται πρώτος ο άλλος, όχι ο ιδιοκτήτης, ο άλλος με το άσπρο πουκάμισο, χώνει μία κλωτσιά και του σπάει το εναπομείναν τζάμι πάνω στο κεφάλι.»

Για την αδιαφορία των παρευρισκόμενων:

 «Εκείνο που εμένα μου χτύπησε και με στενοχώρησε πολύ ρε παιδιά ήτανε ότι πες αυτοί οι δύο ήτανε ζώα και τον χτυπάγανε. Ο κόσμος ο μαζεμένος δέχομαι ότι φοβότανε να χωθεί, γιατί κι εγώ φοβήθηκα να μπω μέσα σε ανθρώπους οι οποίοι είναι σε κατάσταση παροξυσμού, δεν καταλαβαίνουνε Χριστό και τον λιώνουνε τον άλλο. Ούτε καν φώναζε ρε παιδιά ο κόσμος, απλά παρακολουθούσε, δηλαδή ήτανε τρομακτικό.

Ήταν τριάντα, σαράντα, πενήντα νοματαίοι, πόσοι ήτανε, απλά παρακολουθούσανε τα τεκταινόμενα. Στημένοι αμφιθεατρικά, χωρίς να υπάρξει μία φωνή, τι είναι αυτά που κάνετε, σταματήστε.  Κι ας μην πάει ο άλλος να μπει μπροστά, από μακριά, κάτι, κάτι να ειπωθεί. Όταν μπήκα εγώ, ακούστηκε μία κυρία από πίσω να φωνάζει “έχει δίκιο το παιδί, σταματήστε, έλεος, τι είναι αυτά που κάνετε”. Mία γυναίκα μόνο…»

Για το λιντσάρισμα:

«Η φάση που είναι το παλικάρι πεσμένο κάτω και τρώει τα σουτ, τα σουτ ήτανε απίστευτα. Δηλαδή οι κλωτσιές που έτρωγε στο κεφάλι, δεν ξέρω, και να μην πέθανε από αυτό, να πέθανε από κάτι άλλο, τα χτυπήματα ήτανε δολοφονικά ρε παιδί μου. Κάλλιστα θα μπορούσε να έχει πεθάνει από μια κλωτσιά και μόνο. Το κεφάλι του έφευγε με τέτοια ένταση από τις κλωτσιές, που εγώ δεν μπορώ να το πετάξω, έτσι όπως έφευγε. Το οποίο χτύπαγε ρε φίλε, επάνω όπως είχε σπάσει το τζάμι, δεν μένουνε διάφορα κομμάτια τζαμιού πιασμένα απ’ το στόκο.

Το κεφάλι του κοπάναγε επάνω σε ό,τι είχε απομείνει από το σπασμένο το τζάμι. Και η φάση που φαίνεται στο βίντεο, που βάζει την κλωτσιά ο ιδιοκτήτης και του χώνει μία και του καρφώνει το κεφάλι κάτω, το κεφάλι δεν του το κάρφωσε πάνω στο πεζοδρόμιο. Του το κάρφωσε πάνω στα σπασμένα γυαλιά. Όπως έφαγε την κλωτσιά, από τη μία ήταν το πόδι του ιδιοκτήτη και από την άλλη τον έχει καρφώσει πάνω στα γυαλιά. Μιλάμε για αίμα πολύ, πάρα πολύ αίμα, από τα κοψίματα. Δεν ξέρω αν ήταν θανατηφόρα, αλλά όπου ακουμπούσε, ακουμπούσε πάνω σε σπασμένα γυαλιά και κοβότανε κι έτρεχε αίμα.»

Και για το μαχαίρι:

«Και όσον αφορά ένα μαχαίρι που λένε, το μαχαίρι το είδα, όντως το είχε. Δεν το είδα καθόλου όσο ήτανε μέσα, δεν το είδα καθόλου όταν μπουσούλαγε να βγαίνει έξω. Όταν έξω τον είχανε που είχε φάει το ξύλο του θανάτου, λίγο πριν έρθει ο τραυματιοφόρεας, λίγο πριν έρθουνε οι μπάτσοι, δεν ξέρω, το ‘βγαλε από την τσέπη του, το βρήκε και το έπιασε κάτω, όπως έπιασε το γυαλί, αντί το γυαλί πιο μετά, βρήκε εκείνη την ώρα ένα μαχαίρι κι έπιασε; Αλλά ένα κουζινομάχαιρο της λαϊκής, έτσι, που κόβουνε κρεμμύδια.

Δεν ήτανε μαχαίρι για ληστεία, κάποιος σουγιάς, κάτι απειλητικό. Δεν είδα πώς βρέθηκε στο χέρι του. Απλά είδα έναν τύπο, όχι απ’ αυτούς του δύο που τον χτυπάγανε, ένας άλλος με μαύρα, του πήρε το μαχαίρι και τον είχε ρε παιδιά, πολίτης τώρα κι αυτός, με το γόνατο καθισμένο κάτω και του είχε κολλήσει το μαχαίρι στην καρωτίδα. Και του λέω: “Θα τόνε σφάξεις; Πάμε καλά;  Δηλαδή τι γίνεται ρε π@@@@ εδώ πέρα;”»

Aυτό είναι το ηχητικό ντοκουμέντο του newpost.gr:

Πολύ σημαντική είναι επίσης η μαρτυρία ενός άλλου αυτόπτη μάρτυρα, την οποία δημοσίευσε σήμερα η εφημερίδα Έθνος. Η μαρτυρία αυτή ενισχύει την εκδοχή σύμφωνα με την οποία ο Ζακ Κωστόπουλος δεν μπήκε στο κοσμηματοπωλείο για να ληστέψει ή να κλέψει, αλλά για να προστατευτεί από επίθεση την οποία δέχτηκε νωρίτερα από αγνώστους. Όπως αναφέρει ο μάρτυρας, o Z.K. φαινόταν ταραγμένος πριν καν μπει στο κατάστημα:

Μεταξύ 14:20 και 14:40 είδα έναν άντρα (σ.σ. εννοεί τον Ζακ Κωστόπουλο) να φωνάζει έξω από το κατάστημα στο οποίο εργάζομαι. Τρία άτομα προσπαθούσαν να τον ηρεμήσουν. Ο ένας, μάλιστα, μπήκε στο μαγαζί και αγόρασε ένα νερό με σκοπό να του το προσφέρει και να τον βοηθήσει να ηρεμήσει […] Αρχικά ο άνδρας που φώναζε είχε πάει να μπει στο μαγαζί που δουλεύω. Τελικά δεν το έκανε και μπήκε στο κοσμηματοπωλείο. Δεν ξέρω πώς μπήκε. Μετά τον είδα να κρατάει τον πυροσβεστήρα και να χτυπάει την πόρτα του κοσμηματοπωλείου.

Η μαρτυρία του συμπίπτει με αυτή του μάρτυρα που μίλησε στο newpost, ο οποίος ανέφερε επίσης πως το κοσμηματοπωλείο δεχόταν ήδη επίθεση απέξω όσο ο 33χρονος ήταν μέσα, πιθανόν από τους αγνώστους που προσπαθούσαν να του επιτεθούν:

[…] είδα βαβούρα και πήγα. Εγώ πήγα γελώντας εκεί πέρα, γιατί βλέπω δύο τρεις και σπάγανε το μαγαζί. Και κοιτάω και κόσμο μαζεμένο και εγώ νόμιζα ότι έχει κάνει κάποια κουταμάρα ο μαγαζάτορας σε κάποιον κι έχουνε πάει μέρα μεσημέρι και του σπάνε το μαγαζί.

Αυτή ήταν η εικόνα που είχα πηγαίνοντας, μετά αντιμετώπισα ό,τι είδα εκεί πέρα μπροστά. Ο ένας απ’ αυτούς που σπάγανε το μαγαζί, ήταν ο μαγαζάτορας, που νόμιζα ότι ήταν περαστικός.

Βλέπω ένα παιδί μέσα… φου να του έκανες θα έπεφτε κάτω, δεν ξέρω τώρα αν είχε πάρει ντραγκς, αν είχε πάρει ψυχοφάρμακα, αλλά ο άνθρωπος παραπατούσε. Μ’ έναν πυροσβεστήρα προσπαθούσε να σπάσει την πόρτα, αλλά δεν είχε τον πυροσβεστήρα με τσαγανό, πέρα δώθε τον πήγαινε, δεν μπορούσε να τον σηκώσει. Δεν είχε δύναμη, με τα πόδια λυγισμένα και μέσα κλεισμένος […]

Τα μόνα σίγουρα είναι πως η εκδοχή του επικίνδυνου ληστή που παρουσιάστηκε τις πρώτες μέρες φαίνεται όλο και πιο αδύναμη.

 

Best of internet