Quantcast
POLITIX

Ποιός χρειάζεται πια τα δικαστήρια, όταν έχει Hunger Games με Τατιάνα Στεφανίδου

Γιατί να κάτσεις να κάνεις έρευνα για το περιστατικό όταν μπορείς να δώσεις μικρόφωνο στο κοινό και να πεις «Δικό σας»


Κώστας Αρβανίτης · 24 Σεπτεμβρίου 2018

Μπορεί η τυπική κατάσταση της ελληνικής τηλεόρασης να είναι η κατρακύλα, αυτό όμως δε σημαίνει πως μπορεί να ξεπεράσει τον εαυτό της με μια χιονοστιβάδα αηδίας. Ο πρωταθλητής για αυτό το Σαββατοκύριακο ήταν η Τατιάνα Στεφανίδου και ο ΣΚΑΪ, οι οποίοι αποφάσισαν να θέσουν σε δημοψήφισμα την επίθεση και το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου. Στο διαβόητο πλέον περιστατικό του κοσμηματοπωλείου, ο νεαρός άντρας βρέθηκε μέσα στο κατάστημα υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες και έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από τον ιδιοκτήτη και άλλον έναν άντρα ενώ βρισκόταν πεσμένος στο έδαφος, με αποτέλεσμα να χάσει τελικά τη ζωή του.

Πιο συγκεκριμένα, η γνωστή παρουσιάστρια έδωσε το μικρόφωνο (και ένα poll) στο λαό για να αποφασίσει ο ίδιος τι γνώμη έχει για το περιστατικό. Το ερώτημα που τέθηκε στο διαδικτυακό γκάλοπ είχε την εξής διατύπωση:

«Ο 33χρονος Ζακ Κωστόπουλος, έχασε την ζωή του όταν εισέβαλε σε κοσμηματοπωλείο οπλισμένος με μαχαίρι. Δείτε το βίντεο που ακολουθεί και πείτε την άποψή σας. Συμφωνείτε με την αντίδραση του κοσμηματοπώλη;»

Τελικά το tweet κατέβηκε τελικά από το λογαριασμό της Τατιάνας, όχι όμως γιατί μεσολάβησε καταιγίδα αντιδράσεων, αλλά γιατί η ψηφοφορία έληξε κανονικά. Η απόδειξη είναι το νέο μήνυμα όπου η Τατιάνα ατάραχη ευχαριστεί και τον κόσμο που ψήφισε:

Να σημειωθεί εδώ πως δεν είναι μόνο το ελπιδοφόρο attitude της Τατιάνας αυτό που προκαλεί αντιδράσεις. Πολλές από τις πληροφορίες που κυκλοφορούν για την υπόθεση αυτή, όπως το αν ο Ζακ Κωστόπουλος ήταν οπλισμένος με μαχαίρι δεν είχαν διασταυρωθεί ακόμη από τις αρχές όταν δημοσιεύτηκε το tweet, με το όλο περιστατικό να θυμίζει μία από τις πιο ένδοξες στιγμές της ελληνικής δημοσιογραφίας γενικότερα: Το έγκυρο συμπέρασμα του ΣΚΑΪ πως ο Παύλος Φύσσας σκοτώθηκε για το ποδόσφαιρο.

Για το ίδιο το περιστατικό, υπάρχουν ακόμη πολύ σοβαρά ερωτηματικά. Ο ιδιοκτήτης, ο συνεργός του, ο όχλος που παρατηρούσε το λιντσάρισμα χωρίς να κάνει τίποτα και μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ έχουν ήδη αποφασίσει πως πρόκειται για (ένοπλη) ληστεία, άλλες πληροφορίες όμως υποδεικνύουν πως ο Ζακ Κωστόπουλος μπήκε σε ένα άδειο μαγαζί, όπου και παγιδεύτηκε (και άρα αποκλείεται η ληστεία). Ταυτόχρονα, ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος υποστήριξε το πρωί της Κυριακής πως το όλο περιστατικό δεν έχει καμία σχέση με ληστεία ή κλοπή και πως ο 33χρονος βρέθηκε μέσα στο κατάστημα για να προστατευτεί από επίθεση που δέχτηκε σε κοντινό μαγαζί:

Οποιος ξαναγράψει ή ξαναπεί "ο επίδοξος ληστής" για τον άγρια δολοφονημένο Ζακ θα διαψευσθεί τόσο οικτρά που θα…

Gepostet von Gregory Vallianatos am Sonntag, 23. September 2018

Καθώς οι μέρες περνούν, η αρχική εκδοχή της ΕΛ.ΑΣ. πως ο Ζακ Κωστόπουλος αυτοτραυματίστηκε μόνος του προσπαθώντας να σπάσει τη τζαμαρία με τον πυροσβεστήρα, καθώς νέα βίντεο που βγήκαν στη δημοσιότητα δείχνουν πως ο νεαρός δέχτηκε επιθέσεις ξανά και ξανά ενώ είχε ήδη δεχτεί πρώτες βοήθειες από το ΕΚΑΒ και με άνδρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. παρόντες, οι οποίοι δεν ξέχασαν βέβαια να περάσουν χειροπέδες στον τραυματία πριν αυτός μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Να σημειωθεί πως το αστυνομικό δελτίο ανέφερε τα εξής:

“Όταν ο δράστης προσπάθησε να διαφύγει από το κατάστημα, χρησιμοποιώντας έναν πυροσβεστήρα, έπεσε πάνω στην τζαμαρία με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του, καθώς τα θραύσματα έπεσαν σε όλο του το σώμα. Στο σημείο είχαν ήδη σπεύσει δυνάμεις της ομάδας ΔΙΑΣ και ο επίδοξος ληστής διεκομίσθη αμέσως στον “Ευαγγελισμό”, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του.”

Ο δε κοσμηματοπώλης διώκεται σε βαθμό κακουργήματος (θανατηφόρα σωματική βλάβη) και πλημμελήματος (επικίνδυνη σωματική βλάβη) για την επίθεση, ενώ ο συνεργός του αγνοείται μέχρι στιγμής, με τις αρχές να ερευνούν το οπτικοακουστικό υλικό που καταγράφηκε από τη σκηνή. Είναι δεδομένο πως ο εισαγγελέας εκτιμά πως ο ιδιοκτήτης του καταστήματος μπορεί να έχει ξεπεράσει κάθε όριο νόμιμης αυτοάμυνας, ενώ δεν είναι δεδομένο πως δέχτηκε επίθεση από κάποιον.

Ταυτόχρονα, η LGBT κοινότητα της Αθήνας θρηνεί αυτή τη στιγμή ένα πολύ σημαντικό μέλος της. Ο Ζακ Κωστόπουλος ήταν οροθετικός queer ακτιβιστής, αρθρογράφος και drag queen (με το ψευδώνυμο Zackie Oh), με μεγάλη δράση σε οργανώσεις και συλλογικότητες για τα δικαιώματα των LGBTQ και των οροθετικών. Είχε αγωνιστεί παρά τη βία που είχε ζήσει στο πετσί του, με γνωστούς και φίλους του να καταγγέλλουν πως είχε δεχτεί ξανά επιθέσεις στο παρελθόν γι’αυτό που ήταν:

Ήδη από το Σάββατο, μέλη της LGBT κοινότητας και όχι μόνο διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας για να καταγγείλουν τις ύποπτες συνθήκες γύρω από το θάνατο του 33χρονου νέου. Το σύνθημα των διαδηλωτών, οι οποίοι αποφάσισαν την κινητοποίησή τους μετά από συνέλευση στο Πολυτεχνείο ήταν «Στην Ομόνοια δεν έγινε ληστεία, μπάτσοι και αφεντικά κάναν δολοφονία».

Τόσο η έρευνα του ιατροδικαστή για τα αίτια θανάτου του Ζ. Κωστόπουλου , όσο και αυτή της αστυνομίας για τις λεπτομέρειες του περιστατικού (όπως για το αν ένα μαχαίρι που βρέθηκε στο χώρο έχει πάνω του τα αποτυπώματα του θύματος) βρίσκονται σε εξέλιξη και ίσως ανακοινωθούν σήμερα.

Ένα πόρισμα για τις Hunger Games πατέντες των ελληνικών ΜΜΕ θα είχε επίσης ενδιαφέρον.

(πηγές: 1, 2)

Best of internet