THE STREAM

Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» για την ανταπόκριση απεύθυνε το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας

H προσέλευση του κόσμου για εθελοντική αιμοδοσία έσπασε κάθε ρεκόρ


THE NEWSROOM · 26 Ιουλίου 2018

Υπάρχει και λίγο φως μέσα στη σκατίλα της καταστροφής και της αηδίας καθώς η πολιτική ηγεσία και η τοπική αυτοδιοίκηση προσπαθούν να παίξουν το γνώριμο άθλημα του πινγκ πονγκ των ευθυνών με τους πάντες για να τη σκαπουλάρουν. Το ποτάμι της αλληλεγγύης κατάφερε να μας τονώσει την πεποίθηση ότι υπάρχει κάποια ελπίδα σε αυτή τη χώρα, με δεκάδες χιλιάδες κόσμου να σπεύδουν ώστε να βοηθήσουν με όποιον τρόπο μπορούν τους πληγέντες.

Αυτό αποτυπώθηκε και στην σημερινή ανακοίνωση του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), το οποίο από την Τρίτη έχει καλέσει τους πολίτες να συμμετάσχουν σε εθελοντική αιμοδοσία. Το κάλεσμα αυτό εισακούστηκε, με εκατοντάδες ανθρώπους να δίνουν να συμμετάσχουν και τελικά η ημερήσια συλλογή αίματος της Αττικής να είναι 1300 μονάδες, υπερδιπλάσιες των 600 που ήταν το αποτέλεσμα πέρσι τέτοια μέρα.

Το ΕΚΕΑ εξέδωσε ανακοίνωση προκειμένου να ευχαριστήσει τον κόσμο για τη συμμετοχή του. Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!»

Η ανταπόκριση του κοινού στην έκκληση του Ε.ΚΕ.Α. για εθελοντική αιμοδοσία υπέρ των πυρόπληκτων ήταν πέρα από κάθε προσδοκία.
Από χθες εκατοντάδες συμπολίτες μας σε όλη τη χώρα συρρέουν στις νοσοκομειακές υπηρεσίες αιμοδοσίας για να αιμοδοτήσουν. Η ημερήσια συλλογή της Αττικής υπερδιπλασιάσθηκε χθες , με 1300 μονάδες αίμα έναντι 600 πέρυσι την ίδια μέρα.
Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας για την αλληλεγγύη και προσφορά του κόσμου, αλλά και για την υπεράνθρωπη προσπάθεια που καταβάλλει το προσωπικό όλων των Αιμοδοσιών και ιδιαίτερα των τριών νοσοκομείων – Ελπίς, Θριάσιο & Σισμανόγλειο – που σήκωσαν το βάρος της λειτουργίας εκτάκτως το απόγευμα.
Θέλουμε να ενημερώσουμε τους εθελοντές ότι η πιθανή μακρά νοσηλεία των εγκαυματιών, θα χρειασθεί και αντίστοιχη υποστήριξη με αίμα και παράγωγα, ενώ όπως είναι γνωστό το αίμα συντηρείται μόνο 35 ημέρες.
Η εθελοντική προσφορά αίματος καθ’ όλη τη διάρκεια του Αυγούστου θα συμβάλλει στην ισορροπία των αποθεμάτων και την ορθολογική κατανομή του αίματος σύμφωνα με τις ανάγκες, ενώ ταυτόχρονα θα διευκολύνει την εξυπηρέτηση των αιμοδοτών που δε θα χρειάζεται να ταλαιπωρούνται με μακρά αναμονή για να αιμοδοτήσουν.
Υπενθυμίζουμε ότι όλες οι Αιμοδοσίες της χώρας λειτουργούν καθημερινά σε πρωινό ωράριο και οι πλείστες το έχουν επεκτείνει ανάλογα με την προσέλευση αιμοδοτών.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους εθελοντές αιμοδότες, με την προτροπή να γίνουν συστηματικοί αιμοδότες καθώς μόνο η ύπαρξη ικανού αριθμού συνειδητοποιημένων τακτικών αιμοδοτών μπορεί να εξασφαλίσει επάρκεια αίματος τόσο σε κανονικές όσο και σε έκτακτες συνθήκες.

Να είσαι εκεί για τον Άλλο.
Δώσε Αίμα. Μοιράσου τη Ζωή.

Η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ε.ΚΕ.Α.

ΧΑΡΙΣ ΜΑΤΣΟΥΚΑ          

Να ξανατονιστεί εδώ αυτό που αναφέρεται στην ανακοίνωση, ότι δηλαδή η μακρά περίοδος νοσηλείας αυτών που έχουν εγκαύματα σημαίνει πως η αιμοδοσία πρέπει να συνεχιστεί, όσο καλά κι αν είναι τα μέχρι τώρα αποτελέσματα. Απέναντι στους  Άνθιμους, στους Καμμένους και στο κάθε κοράκι, η αλληλεγγύη δείχνει ότι υπάρχει και ελπίδα.

Best of internet