Quantcast
THE STREAM

Πρόστιμα αναλογικά με το εισόδημα του παραβάτη σχεδιάζει το Υπουργείο Μεταφορών

Το υπουργείο εξετάζει και την προοπτική των εναλλακτικών ποινών


LUBEN CREW · 2 Μαρτίου 2017

Ένα σύστημα προστίμων αναλογικών με το εισόδημα του εκάστοτε παραβάτη εξετάζει το υπουργείο Μεταφορών, προφανώς με αφορμή το πρόσφατο τροχαίο δυστύχημα. Το αναλογικό σύστημα προστίμων ισχύει ήδη σε κάποιες χώρες της Ευρώπης, όπως στη Φινλανδία, όπου για παράδειγμα ένας εκατομμυριούχος είχε κληθεί να πληρώσει 54.000 ευρώ για παραβίαση του ορίου ταχύτητας.

Όπως δήλωσε χτες και σήμερα ο υφυπουργός Μεταφορών, Νίκος Μαυραγάνης, αλλαγές σχεδιάζει το υπουργείο στον τομέα της οδικής ασφάλειας, αρχικά ερευνώντας το ενδεχόμενο της αναλογικότητας των προστίμων με βάση το εισόδημα, αλλά και επιπλέον εναλλακτικές ή υποχρεωτικές ποινές που θα επιβάλλουν σε παραβάτες που εμπλέκονται σε τροχαία δυστυχήματα την συμμετοχή σε προγράμματα εξυπηρέτησης ανθρώπων που έχουν υποστεί σωματικές κακώσεις ή αναπηρίες από τροχαία.

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Μεταφορών Νίκος Μαυραγάνης δήλωσε ότι το υπουργείο έκανε δύο καινοφανείς προτάσεις στην διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή για την οδική ασφάλεια:

 

 

Είναι προφανές ότι άνθρωποι άνεργοι ή με πολύ χαμηλό εισόδημα θα μπορούσαν να συνετιστούν με ένα πρόστιμο 20, 30, 50 ευρώ. Τα ίδια ακριβώς ποσά για κάποιον με εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ είναι ασήμαντα… Όλοι πρέπει να συνετίζονται από τα πρόστιμα, αυτός είναι ο σκοπός τους, αλλά και να λειτουργούν αποτρεπτικά. (…) Έχουμε προτείνει μία συγκεκριμένη διαδικασία στην Επιτροπή, περιμένουμε τις απόψεις τους, είδαμε θετική ανταπόκριση από το Κοινοβούλιο.

Επιπλέον ο Υφυπουργός ανέφερε και τη δεύτερη πρόταση του υπουργείου, η οποία αφορά σε εναλλακτικές ποινές:

εναλλακτικά ή υποχρεωτικά, ως ποινή, στις περιπτώσεις που προκαλούνται δυστυχήματα που έχουν ως συνέπεια και τραυματισμό, η υποχρεωτική συμμετοχή σε προγράμματα εξυπηρέτησης των ανθρώπων που έχουν υποστεί κακώσεις σωματικές, βλάβες ή μόνιμες αναπηρίες, από τροχαία, των ατόμων που είχαν συμμετοχή σε αυτά. (…) Να είναι μία μορφή κοινωνικής ποινής βαθιά ανθρωπιστική και συνειδησιακή, που επαναφέρει τον άνθρωπο εκεί που πρέπει, να συνειδητοποιεί ότι αυτό το οποίο κάνει, να βλάπτει μία ανθρώπινη ζωή είτε με διαρκή είτε με προσωρινό χαρακτήρα, είναι εντελώς έξω από την ανθρώπινη φύση», συνέχισε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Σήμερα, το πρωί της Πέμπτης, ο υφυπουργός έκανε μερικές διευκρινίσεις στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα” ενώ τόνισε ότι πρόκειται για μια συζήτηση του Υπουργείου και όχι απόφαση:

Το ίδιο είναι να ξέρεις ότι θα πληρώσεις 50 ευρώ πρόστιμο για μια παράβαση όταν έχεις εισόδημα 10.000 ευρώ και το ίδιο όταν έχεις 100.000 ευρώ; (…) Θέλουμε να αποτρέψουμε τον εν δυνάμει παραβάτη, είναι το ίδιο αν θα πληρώσει 50 και 100 ευρώ, αν έχει εισόδημα 10.000 ευρώ ή 100.000 ευρώ. Το θύμα δεν το νοιάζει το πρόστιμο. Το ένα μέτρο που έχει να κάνει με την ποινή και απειλείται με φυλάκιση κάποιος ο οποίος τραυμάτισε είτε θανάσιμα, είτε βαριά, έναν συνάνθρωπό του. Το διοικητικό μέρος του προστίμου όμως, πρέπει να προσαρμοστεί ώστε να καταλαβαίνει πόσο κακό προκαλεί.

 

Best of internet