Quantcast
ORIGINALS

Άλμπερτ Χόφμαν: Σεμνό Αντίο στον Εφευρέτη του LSD

H μέρα που ο πατέρας της διάσημης σύνθεσης ξεκίνησε για το τελευταίο τριπ


Normo Gin · 30 Απριλίου 2013

 
 

Ένας από τους πνευματικούς πατέρες της αμερικάνικης νεολαίας των 60ς, ο Χέρμπερτ Μαρκούζε, έγραφε κάποτε πως «η συνείδηση της ανάγκης για μία επανάσταση στην αντίληψη, για ένα νέο sensorium, είναι μάλλον ο πυρήνας της αλήθειας στην ψυχεδελική αναζήτηση». Το όχημα για αυτή την επανάσταση στην αντίληψη ήταν το σκεύασμα που έμεινε γνωστό ως LSD, η εφεύρεση του Ελβετού γιατρού Άλμπερτ Χόφμαν – το “προβληματικό παιδί” του όπως το αποκαλούσε – που έμελλε να αλλάξει την ανθρώπινη ιστορία.

 
 

hofmann

 
 

Ο Χόφμαν γεννήθηκε το 1906 και έφυγε απ’ τη ζωή στις 29 Απριλίου του 2008 σε ηλικία 102 χρονών. Στο ενδιαμέσο είδε την εφεύρεσή του να γίνεται καθοριστική για τις αντικουλτούρες του ύστερου 20ου αιώνα. Την υπερασπίστηκε μέχρι τέλους, κατακρίνοντας ωστόσο την ψυχαγωγική χρήση της. Απ’ τον ίδιο τον δημιουργό φαίνεται να ξεκινάει και η κουλτούρα της μυσταγωγικής ψυχεδέλειας, αυτής που βλέπει στα ψυχότροπα κάτι ιερό και θρησκευτικό και η οποία τη σήμερον ημέρα έχει γεννήσει διάφορα νόθα παιδιά, όπως αυτά που θα σε πρήζουν δύο ώρες με το πώς άγγιξαν τον Θεό μεσά από ένα τρίφυλλο στην παραλία.

Το LSD είναι κίνηση και χρώματα, δύο πράγματα που δεν χωρούσαν στις μητροπόλεις όπως αυτές διαμορφώθηκαν απ’ τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά. Έπρεπε να περάσουν δεκαετίες για να ξαναμπούν στην πραγματικότητα. Και πώς μπήκαν; Μέσα από γκάτζετς, οθόνες, βίντεο γκέημς. Δεν είναι τυχαίο που ο Steve Jobs της Apple έχει δηλώσει ότι το LSD ήταν καταλυτικό στη ζωή και τη δράση του: δουλειά των φορητών ψηφιακών συσκευών είναι να εξαπολύουν χρώματα και ερεθίσματα με ασύλληπτη ταχύτητα. Σ’ αυτή την «αλληλέγγυα» σκέψη βασίστηκε και ο Χόφμαν και του έστειλε λίγο πριν πεθάνει την παρακάτω επιστολή:

 
 

Αγαπητέ κ. Στιβ Τζόμπς,

Γειά από τον Άλμπερτ Χόφμαν. Από μαρτυρίες στα ΜΜΕ καταλαβαίνω πως θεωρείτε ότι το LSD σας βοήθησε δημιουργικά στην ανάπτυξη των υπολογιστών της Apple και στην προσωπική σας πνευματική αναζήτηση. Με ενδιαφέρει να μάθω περισσότερα σχετικά με το πώς σας φάνηκε χρήσιμο το LSD.

Σας γράφω τώρα, λίγο μετά τα 101α γενέθλιά μου, για να σας ζητήσω να υποστηρίξετε την προτεινόμενη μελέτη του Ελβετού ψυχιάτρου Δρ. Peter Gasser για την ψυχοθεραπεία με τη βοήθεια LSD σε υποκείμενα με άγχος το οποίο σχετίζεται με δυνητικά θανατηφόρες ασθένειες. Αυτή θα είναι η πρώτη μελέτη για την ψυχοθεραπεία με τη βοήθεια LSD, εδώ και 35 χρόνια.

Ελπίζω να βοηθήσετε στη μεταμόρφωση του προβληματικού παιδιού μου σε παιδί-θαύμα.

 
 

DearSteve

 
 

Απ’ τις πληροφορίες που έχουμε μέσα από κείμενα, ντοκουμέντα και βιογραφικές πληροφορίες, ο Χόφμαν φαίνεται να ήταν ένας αξιοπρεπής άνθρωπος με πηγαία αγάπη για το δημιούργημά του. Παρότι δεν έχουμε κάποια σαφή αναφορά προκειμένου να συνδέσουμε τη χρήση LSD με τη μακροζωία του, ας επιτρέψουμε στους εαυτούς μας αυτή την αυθαίρετη πεποίθηση, όχι για κάποιον άλλον λόγο, αλλά για την ωραία σκέψη να μπορεί κανείς να δει το δημιούργημά του να του εξασφαλίζει μία μεγάλη και όμορφη ζωή.

Μακάρι να είναι το καλύτερό σας σας τριπ κ. Χόφμαν

 
 

Best of internet