Quantcast

Ο Λάνθιμος πετσοκόβει τα ευρωπαϊκά Όσκαρ, παίρνει πίσω ό,τι του στερήσανε στα αμερικάνικα

Το The Favourite πρώτη μούρη φέτος στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου

THE NERDSTREAM

9 Δεκεμβρίου 2019

Ήταν άδικο, φίλες και φίλοι. Ήταν άδικο. Φέτος στην αρχή της χρονιάς είχαμε μπριζωθεί άσχημα με την ιδέα ότι ο Γιώργος Λάνθιμος και το The Favourite (το οποίο αγαπήσαμε) θα θερίζανε τα πάντα στα Όσκαρ. Αν μη τι άλλο, είχανε 10 υποψηφιότητες, πράγμα εντυπωσιακό από μόνο του. ΟΚ, το αποτέλεσμα τελικά δεν ήταν αυτό που περιμέναμε (παρόλο που στη δική σας ψηφοφορία τα σάρωσε όλα), αλλά έκτοτε περιμέναμε στη γωνία για τη ρεβάνς.

Τώρα λοιπόν, τόσους μήνες μετά, πήραμε την εκδίκησή μας, περίπου τουλάχιστον. Τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου 2019 διεξήχθησαν αυτές τις μέρες στο Βερολίνο κι εκεί το The Favourite απέσπασε τρία μεγάλα βραβεία: Καλύτερη Ταινία, Καλύτερη Κωμωδία και Καλύτερος Σκηνοθέτης. Παράλληλα, η Olivia Colman (<3) πήρε άααλλο ένα βραβείο ερμηνείας, αφού αναδείχθηκε Καλύτερη Ηθοποιός. Τέλος, πήρε και τα βραβεία μοντάζ, φωτογραφίας, μακιγιάζ και κοστουμιών. Σχεδόν όλα δηλαδή εδώ που τα λέμε.

Στα υπόλοιπα βραβεία, ο Antonio Banderas αναδείχθηκε Καλύτερος Ηθοποιός για το Pain and Glory του Pedro Almodovar, το Cold War του Pawel Pawlikowski πήρε το Βραβείο Κοινού κι ο Werner Herzog τιμήθηκε για τη συνολική του προσφορά στην τέχνη του κινηματογράφου (αντίστοιχο βραβείο πήρε κι η Juliette Binoche). Αναλυτικά τα βραβεία μπορείτε να τα δείτε εδώ.

Για την ιστορία, τα βραβεία απονέμονται κάθε χρόνο από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου, κατά το πρότυπο των Όσκαρ, απλά ασχολούνται περίπου 97% λιγότεροι άνθρωποι μαζί τους. Προχωράμε.

Best of internet