Quantcast

Μπόμπι Κιζ (1943-2014): Ο τελευταίος αλανιάρης σαξοφωνίστας του ροκενρόλ

Πέθανε σήμερα ένας από τους ανθρώπους που έμαθαν τον κόσμο να χορεύει

Τόλης Κοτολέτας

4 Δεκεμβρίου 2014

Ακόμα ένα τρελό σκυλί του ροκενρόλ δεν είναι πια μαζί μας. Ο Μπόμπι Κιζ, εξαιρετικός σαξοφωνίστας και πολύ κακό παρτάλι, πέθανε σήμερα Τρίτη σε ηλικία 71 χρονών.

 

bobby-keys

 

Ο Κιζ έγινε διάσημος από τη μακροχρόνια συνεργασία του με τους Rolling Stones, η οποία ξεκίνησε το 1969, όταν και έτυχε η τότε μπάντα του να μοιράζεται το στούντιο με τους Stones οι οποίοι ηχογραφούσαν το θρυλικό άλμπουμ “Let it Bleed”.

Ο Μικ Τζάγκερ του ζήτησε να παίξει στο κομμάτι “Live with me” και αυτή ήταν η αρχή μιας υπέροχης συνεργασίας, η οποία κράτησε μέχρι σήμερα. Εκτός απο τους Στόουνς, το βιογραφικό του Κιζ περιελάμβανε και συνεργασίες που τον βάζουν πολύ-πολύ ψηλά στo hall of fame των session μουσικών, αφού έχει σολάρει σε άλμπουμ των Lynyrd Skynyrd, Τζον Λένον, Who, Τζορτζ Χάρισον, Έρικ Κλάπτον, B.B. King, Μάρβιν Γκέι, Τσακ Μπέρι, Τζο Κόκερ και πολλών ακόμα.

 

Μα πάνω απ’ όλα, όσο υπάρχουν άνθρωποι στον πλανήτη Γη, θα χορεύουν με αυτό που έπαιξε εδώ:

 

 

“Καπνίζω χόρτο τα τελευταία 50 χρόνια και δεν αφήνω ούτε μέρα να περάσει (σ.σ. χωρίς χόρτο) εκτός αν είμαι στη φυλακή. Είμαι ευσεβής χορταράκιας, ήμουν, είμαι και θα είμαι και δεν υπάρχει τίποτα το λάθος μ’αυτό, εκτός απο το κόστος του χόρτου”, είχε δηλώσει ο μακαρίτης σε συνέντευξη του στο περιοδικό Rolling Stone το 2012.

 

21bb1b543e026ea7f04f6b265ebb8108

 

Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, ο Κιζ υπήρξε κολλητός και partner in crime του Κιθ Ρίτσαρντς, με τον οποίο έχουν γεννηθεί και την ίδια ημέρα – 18 Δεκεμβρίου. Στο παρακάτω βίντεο τους βλέπουμε να προσπαθούν να απαντήσουν σε ένα ερώτημα που μας έχει βασανίσει όλους κατά καιρούς: Πετάει η τηλεόραση;

 

 

Στην αυτοβιογραφία του “Life”, o Κιθ περιγράφει πώς οι δυο τους κάποτε γλίτωσαν στο τσακ την σύλληψη για ηρωίνη στο αεροδρόμιο της Χονολουλού και πώς ο Κιζ έχασε μια περιοδεία των Στόουνς γιατί προτίμησε να πλατσουρίζει με νεαρή Γαλλίδα, σε μπανιέρα γεμάτη σαμπάνια.

Ο θρύλος λέει οτι στη συνέχεια άδειασε την μπανιέρα πίνοντας το περιεχόμενο της, κάτι που – σε συνδυασμό με την χαμένη περιοδεία – προκάλεσε μια κάποια ζημιά στις σχέσεις του με τον Τζάγκερ.

 

 

628x471

Απο αριστερά προς τα δεξιά: Μπόμπι Κιζ, Τσακ Μπέρι, Κιθ Ρίτσαρντς

 

 

Εκτός απο ρεμάλι του ροκ βέβαια, ο Μπόμπι Κιζ υπήρξε και πολύ σπουδαίος μουσικός. Ζούμε σε μια χώρα που σαξόφωνο σημαίνει “Το χρυσό σαξόφωνο του Γιώργου Κατσαρού” και σε μια εποχή που το βιασμένο πτώμα της μουσικής επιπλέει μπρούμυτα μέσα σε μια λίμνη ξερατού – γι’ αυτό και μας θλίβει τόσο η απώλεια ενός τύπου που μπορούσε να κάνει ένα σαξόφωνο να γρυλίζει και να βρυχάται με τέτοιο τρόπο.

 

 

 

Αντίο Μπόμπι Κιζ, ας είναι ελαφρύ το πεντάφυλλο που θα σε σκεπάσει.

 

tumblr_luzkw1fU0U1qav75co1_1280

Best of internet