Quantcast

#Crate_Digging: 400 ηλεκτρικές κιθάρες στα σκαλιά της Σακρέ Κερ

Ακούμε το εντυπωσιακό “A Crimson Grail” του πληθωρικού Rhys Chatham

Normo Gin

21 Ιουνίου 2013

crimsongrail

 
 

O Rhys Chatham είναι ένας συνθέτης που ανήκει στην παράδοση του μινιμαλισμού, αν και απ’ ότι έχει δείξει η ιστορία, δεν ικανοποιείται ιδιαίτερα με τα μίνιμαλ σόου. Είναι ένας απ’ τους πολλούς μουσικούς που ξεπήδησαν μέσα απ’ τους κόλπους του πανκ φτάνοντας να δημιουργούν τη μουσική του σήμερα που κάποια μέρα θα ονομάζεται κλασσική. Η καταγωγή αυτή είναι που του επιτρέπει να σέβεται την ηλεκτρική κιθάρα ως όργανο και να τη μελετά διεξοδικά στις συνθέσεις του.

Παρότι έχει να επιδείξει πλούσιο έργο απ’ το 1971, η πρώτη υπερπαραγωγή του Chatham υπήρξε το An Angel Moves Too Fast to See του 2002, μία δουλειά για 100 ηλεκτρικές κιθάρες. Μάλλον ευχαριστημένος με το “σοκ” που προκάλεσε, αποφάσισε ν’ αυξήσει τον αριθμό και να επανέλθει το 2005 με το A Crimson Grail ανεβάζοντας τις ηλεκτρικές κιθάρες σε 400. Το έργο γράφτηκε κατά παραγγελία της Δημοτικής Αρχής του Παρισιού για το φεστιβάλ “La Nuit Blanche” και η ζωντανή εκτέλεσή του διήρκεσε 12 (!) ώρες, ξεκινώντας απ’ τα σκαλιά της γνωστής εκκλησίας Sacre Coeur στη Μονμάρτρη και καταλήγωντας στο εσωτερικό της.

Ο δίσκος A Crimson Grail περιλαμβάνει τρία 20λεπτα αποσπάσματα του έργου. Αυτό που ακούμε αποτελεί μία καταπληκτική δουλειά ηλεκτρικού drone, ένα ούτε λίγο ούτε πολύ ωστικό κύμα που προκαλεί ζήλια προς όσους βρέθηκαν εκεί να το παρακολουθήσουν λάιβ, έχοντας πιάτο τη θέα όλου του Παρισιού.

 
 

crimsongirl

 
 

Ένα μικρό δείγμα απ’ τα σκαλιά της Σακρέ Κερ

 
 

Μία συνέντευξη του Chatham σχετικά με το έργο (για τους γαλλομαθείς)

 
 

Ο δίσκος σε streaming στο Youtube

 
 

Best of internet