Quantcast

#Crate_Digging: BBC Space Themes

Η ηλεκτρονική μουσική των 60ς που έδωσε τα σάουντρακ για το Dr. Who, το Star Trek, το Journey into Space κ.α.

Normo Gin

4 Ιουνίου 2013

bbcspace (800x780)

 
 

Στις αρχές της δεκαετία τους ’60, η ΕΣΣΔ είχε ήδη στείλει τη Λάικα στο διάστημα και ετοίμαζε τις αποσκευές του Γιούρι Γκαγκάριν. Ο Ψυχρός Πόλεμος κρατούσε καλά και οι ΗΠΑ σχεδίαζαν την ανάπτυξη του διαστημικού προγράμματος που θα προσελήνωνε τον Apollo 11 στο τέλος της δεκαετίας. Τα ιστορικά μπαγκάζια της ατομικής βόμβας είχαν αφήσει μία δίψα για τις πολιτικές επιπτώσεις της τεχνολογικής ανάπτυξης. Η φαντασίωση του διαστήματος ήταν παγκοσμίως κυρίαρχη.

Ήταν η εποχή που διάφορες σειρές επιστημονικής φαντασίας με ρομαντική οπτική για τις δυνατότητες που θα άνοιγε η διαστημική εξερεύνηση έκαναν την εμφάνισή τους, όπως το Dr. Who, το Star Trek, το A for Andromeda και πολλές άλλες. Συμβόλιζαν την ηδονοβλεψία στους άλλους πιθανούς κόσμους, ενώ γιόρταζαν και τις επίγειες τεχνολογικές εξελίξεις στο χώρο της καλλιτεχνικής δημιουργίας που φαίνονταν να επιβάλλουν τη ρήξη με τις παλιές φόρμες.

 
 

BBC_SpaceThemes_Back (800x800)

 
 

Μία τέτοια εξέλιξη ήταν και η ηλεκτρονική μουσική που έκανε την πρώτη mainstream εμφάνισή της ως σάουντρακ των παραπάνω σειρών. Η συλλογή BBC Space Themes του 1978 από την BBC Records αποδελτίωσε πολλά απ’ τα κλασσικά μουσικά θέματα των παραπάνω σειρών, δίνοντας μία συνολική εικόνα των μαγικών πραγμάτων που έκαναν οι ηλεκτρονικοί μουσικοί της εποχής και της σχέσης τους με την κλασσική μουσική.

Ξεχωρίζουμε το ασύλληπτο μουσικό θέμα του Dr. Who των θρυλικών Delia Derbyshire και Ron Grainer του ιστορικού BBC Radiophonic Workshop, το χαοτικό “Space for Man and the Case of the Ancient Astronauts” των Astronauts του Peter Howell και τη μουσική του Frank Weir για το Journey Into Space. Αλλά η επιλογή είναι τελείως προσωπική, όλη η συλλογή απαρτίζεται από εκπληκτικά πράγματα που συνιστούν ένα αδιαμφισβήτητα μεγάλο ιστορικό τεκμήριο.

Κάπως θα έπρεπε να χωρέσουμε και το Red Dwarf εδώ, αλλά οκ.

 
 

 
 

Best of internet