Quantcast

Καμία Ψυχραιμία: 10 βαθμολογίες IMDb πιο παρανοϊκές κι από αυτήν της ταινίας του Γαβρά

Γιατί αν κάτι ενισχύει το ίντερνετ, αυτό είναι οι ψύχραιμες τοποθετήσεις

Αλέξανδρος Παπαγεωργίου

9 Σεπτεμβρίου 2019

Στο φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, η Ελλάδα δίδαξε κινηματογραφικό ήθος. Όχι, δεν αναφερόμαστε στην καλλιτεχνική ποιότητα της μεγάλης ελληνικής συμμετοχής στη διοργάνωση, δηλαδή του Ενήλικοι στην Αίθουσα του Κώστα Γαβρά. Τι είμαστε, τίποτα φιόγκοι που ασχολούνται με ταινίες; Αν αναφερόμαστε σε κάτι, αυτό είναι το παραδοσιακό, πατροπαράδοτο, γαλανόλευκο ταβερνόξυλο που στήθηκε στα ratings και τα reviews της προαναφερθείσας ταινίας στο IMDb. Εμπόδισε μήπως το γεγονός ότι η ταινία δεν έχει προβληθεί πουθενά πέρα από τη Βενετία τους 2.559 χρήστες κυρίως ελληνικής καταγωγής από το να γεμίσουν την ταινία με άσσους και δεκάρια; Όχι βέβαια, αυτά είναι για τους φραγκολεβαντίνους που πρώτα βλέπουν ταινίες και μετά τις βαθμολογούν.

Σε κάθε περίπτωση, μπορεί να είχαμε μια τιτάνια σύγκρουση των δυνάμεων του δεξιού λογοκριτικού όχλου (γιατί έτσι μοιάζει όντως η επιθυμία λογοκρισίας της τέχνης) και των εκπρόθεσμων υποστηρικτών του Grexit, αλλά η αλήθεια είναι πως μεγάλος κερδισμένος από το πεδίο της μάχης βγήκε η λογοτεχνία:

Κι οι διεργασίες που πραγματοποιήθηκαν στις τάξεις των κληρονόμων του κινήματος Μένουμε Ευρώπη ήταν ομολογουμένως εντυπωσιακές:

Συνολικά, εδώ και μια βδομάδα το ελληνικό ίντερνετ όποτε αναφέρεται το όνομα Γαβράς ή Βαρουφάκης μοιάζει περίπου έτσι:

Gepostet von Ψύχραιμες Κριτικές am Montag, 2. September 2019

Τι δεν καταλαβαίνετε; Έχουμε εμφύλιο:

Όπως και να ‘χει, μια κλασική φενάκη της ελληνικής ιδεολογίας είναι εκείνη που υποστηρίζει άμεσα ή έμμεσα ότι όλα τα μεγάλα επιτεύγματα του ανθρώπινου πολιτισμού προέρχονται από γαλανόλευκο χέρι. Η φιλοσοφία, το θέατρο, η δημοκρατία, οι παρανοϊκές βαθμολογίες στο IMDb. Αλλά φευ! Η ιντερνετική αμπαλίαση, το αληθινό χρυσάφι του διαδικτύου, προηγείται κατά πολύ της εποχής που ακόμα κι ο πρώτος Έλληνας έπιασε στα χέρια του router. Για την ακρίβεια, το δημοφιλές website ιδιοκτησίας της Amazon (δηλαδή ελληνικό κι αυτό κατά μία έννοια), στις σχεδόν τρεις δεκαετίες ζωής του, έχει συσσωρεύσει ένα πλήθος καθόλου ψύχραιμων βαθμολογιών.

Για να μην τα πολυλογούμε, μαζέψαμε τις 10 πιο ακραίες από αυτές και σας τις παρουσιάζουμε, από την χαμηλότερη στην υψηλότερη. Απολαύστε ψύχραιμα και υπεύθυνα.

Reis

Τι είναι: Είναι ο O.G. της προκαταβολικής μηδενικής βαθμολογίας, ο πρώτος διδάξας του ιντερνετικού πιστολιάσματος μιας ταινίας. Πρόκειται για την δοξολογία του Ερντογάν προς τον εαυτό του, αφού είναι μια βιογραφική ταινία που παρουσιάζει τον πρόεδρο της γείτονας χώρας περίπου ως δίκαιο άρχοντα του γαλαξία. Για την ιστορία, το 80% των ανθρώπων που την βαθμολόγησαν έβαλαν 1.

Πόσο έχει: 1.5/10

Για πόσο είναι: Δεν ξέρουμε, δεν θέλουμε να ξέρουμε, δεν σκοπεύουμε να μάθουμε.

United Passions

Τι είναι: Είναι η ταινία της FIFA για τον εαυτό της. Είναι η ταινία που έχει 0% στο Rotten Tomatoes. Είναι η ταινία που μπήκε μέσα σχεδόν 30 εκ. δολάρια. Οι σκέψεις μας βρίσκονται κοντά στους Tim Roth, Gérard Depardieu και Sam Neill που τσέπωσαν το χαρτί αλλά το όνομά τους θα βρίσκεται για πάντα πάνω σε αυτό το ανοσιούργημα.

Πόσο έχει: 2.1/10

Για πόσο είναι: Βασικά για τόσο είναι όντως. Την είδαμε καθαρά από νοσηρή περιέργεια.

The Iron Throne

Τι είναι: Είναι μάλλον το πιο απογοητευτικό φινάλε στην ιστορία των απογοητευτικών φινάλε, το οποίο οδήγησε σε μια σειρά από υστερικές αντιδράσεις fans που ξεκινούσαν από το μαύρισμα στις ιντερνετικές κάλπες του IMDb μέχρι τα petitions για να ξαναγυριστεί ο τελευταίος κύκλος. Και πάλι, σίγουρα ήταν κακό, αλλά δεν ήταν και τόοοσο χειρότερο από αυτά στα οποία μας είχε συνηθίσει η σειρά τα τελευταία χρόνια.

Πόσο έχει: 4.2/10

Για πόσο είναι: Για 6.5/10 είναι, ψύχραιμα μιλώντας πάντα.

Life is Beautiful

Τι είναι: Βασικά, είναι σχεδόν το ίδιο με το από πάνω, αλλά στα ιταλικά και με τον Roberto Begnini, δηλαδή κερδίζει ήδη από τα αποδυτήρια ένα +20% ατόφιας τυρίλας. Πραγματικά, πού βρέθηκαν οι σχεδόν 200.000 άνθρωποι που του έβαλαν 10 στα 10;

Πόσο έχει: 8.6/10

Για πόσο είναι: Για 6/10 βαριά-βαριά.

Forrest Gump

Τι είναι: Είναι η απόλυτη χαρά της τυρίλας, ο παράδεισος του σαββατιάτικου τηλεοπτικού μεσημεριού στο Mega. Υποπτευόμαστε πως στην θέση νο.12 του IMDb την έχει τοποθετήσει ακριβώς ο ίδιος πληθυσμός που ανέδειξε το Shawshank Redemption στο νο.1 της λίστας.

Πόσο έχει: 8.8/10

Για πόσο είναι: Για 6.8/10, σόρι.

Shawshank Redemption

Τι είναι: Το Ιερό Δισκοπότηρο των άκυρων βαθμολογιών. Πραγματικά, το γεγονός ότι είναι η ταινία με την υψηλότερη βαθμολογία στο IMDb εδώ και περίπου δύο αιώνες (με πάνω από 2 εκ. ψήφους) θα αποτελέσει μέγα αντικείμενο έρευνας για τον κλάδο της διαδικτυακής αρχαιολογίας στο μέλλον. Δεν λέμε ότι είναι κακή ταινία, ούτε καν. Αλλά όχι και πρώτη. Όχι και πρώτη.

Πόσο έχει: 9.3/10

Για πόσο είναι: Δίνουμε ένα 7.3/10, με μεγάλη γενναιοδωρία και πάλι.

Chernobyl

Τι είναι: Είναι η σειρά φαινόμενο της φετινής χρονιάς, η οποία σχεδόν καπάκια μετά την προβολή της σκαρφάλωσε με ιλιγγιώδεις ρυθμούς στην 1η θέση των σειρών στο IMDb. ΟΚ, έχει πέσει μερικές θέσεις από τότε, αλλά και πάλι, όχι, επιτρέψτε μας να διαφωνήσουμε: δεν είναι η 4η καλύτερη σειρά όλων των εποχών.

Πόσο έχει: 9.5/10

Για πόσο είναι: Βάζουμε ένα 7.5/10, αλλά ας μην το συζητήσουμε αναλυτικά καλύτερα γιατί θα τσακωθούμε.

Planet Earth II

Τι είναι: Τι είναι, μια σειρά ντοκιμαντέρ με ζωάκια είναι. Δεν λέμε, καλή φάση ο David Attenborough, καλή φάση και τα ζωάκια, όλους μας χαλαρώνει το σκηνικό, αλλά εδώ μιλάμε μάλλον για το συλλογικό happy place του ίντερνετ. Από τις top-10 σειρές του IMDb, οι 5 είναι ντοκιμαντέρ για τον πλανήτη γη και τα ζώα του. Τι σκατά.

Πόσο έχει: 9.5/10

Για πόσο είναι: Ξέρω ‘γω, 8/10; Σ’ αυτό που κάνει είναι ίσως ό,τι καλύτερο δηλαδή, αλλά και πάλι αυτό που κάνει είναι αυτό που κάνει.

Band of Brothers

Τι είναι: Το Shawshank Redemption των σειρών. Είναι μια πολύ τίμια, καλοφτιαγμένη σειρά από την πρώιμη golden era της αμερικάνικης τηλεόρασης, την οποία πολλοί από εμάς μάθαμε νοικιάζοντάς την από τα βίντεο-κλαμπ των αρχών των 00s. Είπαμε, είναι καλό, αλλά δεν είναι η καλύτερη σειρά ever.

Πόσο έχει: 9.5/10

Για πόσο είναι: Ένα 7.8/10 το χτυπάει.

Joker

Τι είναι: Είναι το ακόμα μεγαλύτερο σκάνδαλο από τη φετινή Βενετία, είναι η ταινία που δεν εμπόδισε σχεδόν 11.000 χρήστες να την βαθμολογήσουν χωρίς να την έχουν δει – με σχεδόν τους 10.000 από αυτούς, πιθανότατα πωρωμένους ή/και θλιβερούς γκίκουλες να της βάζουν 10/10.

Πόσο έχει: 9.6/10

Για πόσο είναι: Άντε να πούμε 8.0/10, δηλαδή είναι πολύ καλό, αλλά ας μην υπερβάλλουμε.

Best of internet