Σκληρή απάντηση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων μετά την χτεσινή δήλωση της ‘Ολγας Γεροβασίλη για την απόφαση του ΣτΕ

stream

Σκληρή απάντηση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων μετά την χτεσινή δήλωση της ‘Ολγας Γεροβασίλη για την απόφαση του ΣτΕ

“Μία δικαιοσύνη σε άλλη κατεύθυνση θα ήταν επικίνδυνη για τη δημοκρατία μας και το κράτος δικαίου”


Τσαγκ · 27 Οκτωβρίου 2016

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση μετά τις άτεγκτες δηλώσεις που έκανε χτες το βράδυ η  κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασιλή κατά του Συμβουλίου της Επικρατείας, μετά την ανακοίνωση για την αντισυνταγματικότητα του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες.

Οι δικαστές εξέφρασαν την αντίθεση τους με τέτοιου είδους δηλώσεις αναφέροντας ότι:

Μία δικαιοσύνη σε άλλη κατεύθυνση θα ήταν επικίνδυνη για τη δημοκρατία μας και το κράτος δικαίου

Στο ίδιο κλίμα με τις δηλώσεις της Όλγας Γεροβασίλη, ήταν και η ανάρτηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Πολάκη στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, ο οποίος μίλησε για ” δικαστικό πραξικόπημα”

polakjs

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων

 

Για τη στάση της Κυβέρνησης στην απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες Η χθεσινή απόφαση του ΣτΕ, που εκδόθηκε στα πλαίσια της εγγυητικής λειτουργίας της Δικαστικής εξουσίας, που ανατίθεται μόνο σε αυτήν από το Σύνταγμα, προκάλεσε άλλη μία φορά αδικαιολόγητες επιθέσεις της Κυβέρνησης κατά της Δικαιοσύνης, πρώτη φορά όμως τόσο έντονες, με σαφή προσπάθεια να εντάξει τη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της στην πολιτική αντιπαράθεση. Κατηγορήθηκε το Ανώτατο Δικαστήριο για τις αποφάσεις του στα Μνημόνια, το «κούρεμα» των ομολόγων, τη διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων, σα να είναι αυτό που νομοθετεί και όχι οι μέχρι σήμερα Κυβερνήσεις που επέβαλαν τα δυσβάσταχτα για την κοινωνία μέτρα. Επιρρίπτεται ευθύνη στο Δικαστήριο διότι δεν υπολόγισε τις συνέπειες που προκαλεί η κήρυξη της αντισυνταγματικότητας του συγκεκριμένου νόμου και γιατί παρεμποδίζει με την απόφασή του την άσκηση της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης. Βασική και θεμελιώδης υποχρέωση των Δικαστών είναι να κρίνουν τις υποθέσεις με βάση το Σύνταγμα χωρίς να υπολογίζουν σκοπιμότητες και πολιτικές επιδιώξεις. Μία Δικαιοσύνη με άλλη κατεύθυνση θα ήταν πολύ επικίνδυνη για τη Δημοκρατία μας και για το Κράτος Δικαίου. Ο οικονομικός σχεδιασμός και ο τρόπος εξεύρεσης των απαραίτητων κονδυλίων για τη λειτουργία των κρατικών δομών είναι ευθύνη της Κυβέρνησης, ενώ καθήκον δικό μας είναι η διαφύλαξη της Συνταγματικής νομιμότητας. Στη Δημοκρατία δε νοείται κανενός είδους αντιπαλότητα μεταξύ των εξουσιών. Η ομαλή λειτουργία των θεσμών προϋποθέτει κατανόηση του διακριτού ρόλου της κάθε εξουσίας και εγκατάλειψη κάθε προσπάθειας χειραγώγησης της μιας από την άλλη.

Έχουμε πάρει ποπ κορν και παρακολουθούμε χωρίς ανάσα το ντερμπάκι, 1.05 ότι θα πάει παράταση.

Best of internet