Quantcast
THE STREAM

Σοκαριστικές οι συνθήκες για τα παιδιά – πρόσφυγες στην Ελλάδα σύμφωνα με το Human Rights Watch

Άθλιες συνθήκες διαβίωσης και κίνδυνος σεξουαλικής εκμετάλλευσης για τα ασυνόδευτα παιδιά-πρόσφυγες


THE NEWSROOM · 9 Σεπτεμβρίου 2016

Ένας ανησυχητικός αριθμός παιδιών-προσφύγων ζει σε άθλιες και ανθυγιεινές συνθήκες στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch).

pros

Η 35χρονη Σίχα φασκιώνει το 1 μηνός βρέφος της σε μια σκηνή στο κέντρο προσφύγων στη Ριτσώνα. Φωτογραφία: Petros Giannakouris

Όπως διαβάζουμε στο Guardian, “Παιδιά κρατούνται για εβδομάδες και μήνες σε βρωμερά, γεμάτα μικρόβια κελιά, ορισμένες φορές χωρίς στρώματα, ή πρόσβαση σε μπάνιο“, αναφέρει η Ρεμπέκα Ριντέλι, συντάκτης της σχετικής έκθεσης του HRW.

Στις 27 σελίδες της έκθεσης με τίτλο «Γιατί με κρατάτε εδώ;» αναφέρεται και το πρόβλημα με τα ασυνόδευτα παιδιά που κρατούνται για υπερβολικά μεγάλο διάστημα σε χώρους όπου έχουν ελάχιστη πρόσβαση σε βασικές υποδομές φροντίδας στην Ελλάδα.

Τους πρώτους έξι μήνες του 2016 συνελήφθησαν 161 ασυνόδευτα παιδιά, ενώ οι Αρχές δηλώνουν ότι εναλλακτικές όπως άσυλα και καταφύγια για παιδιά με καλύτερες συνθήκες φιλοξενίας απλώς δεν υπάρχουν.

«Η Ελλάδα θα πρέπει να σταματήσει την πρακτική της χωρίς λόγο κράτησης ασυνόδευτων παιδιών. Η ΕΕ όχι μόνο δεν θα πρέπει να στηρίζει αυτές τις πρακτικές αλλά θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι τα ασυνόδευτα παιδιά θα πρέπει να μεταφέρονται από την Ελλάδα σε χώρες της ΕΕ προκειμένου να επανώνονται με τις οικογένειές τους» γράφει η Ρίντελ.

Πάνω από 3.300 ασυνόδευτα παιδιά που ζητούσαν άσυλο καταγράφηκαν από τις τοπικές Αρχές μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου του 2016. Υπό το βάρος αυτών των αριθμών και την υπερπληρότητα των υποδομών για την παραμονή προσφύγων στην Ελλάδα, οι ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει ότι αναγκάζεται να θέτει τα παιδιά ύπο προστατευτική κράτηση μέχρι να βρεθεί κατάλληλο κατάλυμμα για αυτά τα παιδιά.

“Η Ελλάδα θα έπρεπε να θέσει τέλος σε αυτή την αδικαιολόγητη κράτηση-τιμωρία των ασυνόδευτων παιδιών και να τους παρέχει την κατάλληλη στέγη” αναφέρει η Ρίντελ. “Η ΕΕ δε θα πρέπει απλά να υποστηρίζει αυτές τις προσπάθειες, αλλά να αναλαμβάνει τη μεταφορά των ασυνόδευτων παιδιών σε άλλες χώρες της ΕΕ”.

Σε επίσκεψή του στην Ελλάδα πριν από δύο εβδομάδες, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι, μίλησε ανοιχτά για τον κίνδυνο που διατρέχουν τα παιδιά-πρόσφυγες:

Τα ασυνόδευτα παιδιά είναι εξαιρετικά εκτεθειμένα στην εκμετάλλευση πολλών ειδών και ειδικά στη σεξουαλική εκμετάλλευση. Παρατηρείται αρκετά το σεξ ως λύση για επιβίωση και η σεξουαλική κακοποίηση. Νομίζω αυτό είναι κάτι που δε μπορούμε να ανεχτούμε, ειδικά μέσα το πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Best of internet