Quantcast
THE STREAM

WIN WIN: O ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε να νομιμοποιήσει το lock out, την ανταπεργία των εργοδοτών

Λογικά θα καλέσει και σε απεργία απέναντι σε αυτό την ερχόμενη βδομάδα


THE NEWSROOM · 12 Ιανουαρίου 2016

Τη νομοθετική θέσπιση της εργοδοτικής απεργίας, του λεγόμενου lock out, δεσμεύτηκε ότι θα πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ στα πλαίσια του νομοσχεδίου για τον αναθεωρημένο κοινωνικό χάρτη της Ε.Ε. που συζητείται από τα αρμόδια όργανα της Βουλής, κατ’ επιταγή των ευρωπαϊκών εργασιακών “βέλτιστων πρακτικών”. Τι λέει το άρθρο 6 του κοινωνικού χάρτη

με σκοπό την διασφάλιση της αποτελεσματικής άσκησης του δικαιώματος στις συλλογικές διαπραγματεύσεις τα μέρη αναγνωρίζουν το δικαίωμα εργαζομένων και εργοδοτών στην συλλογική δράση, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην απεργία με την επιφύλαξη των υποχρεώσεων που θα μπορούσαν να προκύψουν από συλλογικές συμβάσεις που είχαν υπογραφή στο παρελθόν.

Μπαϊλντισμένος απ’ τη φάση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Θεωνάς δήλωσε τα εξής ως προς τη θέσπιση του lock out, όπως μαθαίνουμε από το ThePressProject

Το lock out, που εμείς, που έχουμε παλέψει χρόνια στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, ακούμε lock out και δικαίωμα της ισότητας των όπλων, όπως λέγεται. Θεωρείται ισότητα των όπλων, ο εργάτης, που στερείται το μεροκάματό του, να στηρίζει τον αγώνα του για καλύτερα δικαιώματα και κατακτήσεις και ο εργοδότης, που χάνει ένα μέρος, ένα ελάχιστο μέρος, του κέρδους του, έχει τα ίδια όπλα με τον εργάτη, παθαίνει τις ίδιες ελλείψεις που έχει ο εργαζόμενος και πρέπει, όπως οι εργάτες έχουν το δικαίωμα της απεργίας και οι εργοδότες να έχουν το δικαίωμα της ανταπεργίας όπως λέγεται, για να μη λέμε lock out.

Η αναγνώριση, λοιπόν, του δικαιώματος της ανταπεργίας σε συνδυασμό με την άρνηση της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία, αυτά τα δύο μέτρα, που εντάσσονται και στο ελληνικό δίκαιο, σαν συνακολούθημα του ευρωπαϊκού δικαίου καταστρέφουν τις εργατικές διεκδικήσεις.

Όταν δεν έχεις δικαίωμα να κάνεις απεργία, γιατί ο εργοδότης θα κάνει χρήση του δικαιώματος της ανταπεργίας και στο τέλος αυτό που σου μένει είναι να κάνεις επίσχεση και ο θεός ξέρει πότε θα καταφέρεις αυτή η επίσχεση να έχει αποτελέσματα, σε συνδυασμό με το στοιχείο ότι η διαιτησία είναι ένας απαγορευμένος καρπός για το εργατικό κίνημα, όταν δεν του φτάνουν οι δυνάμεις του να διεκδικήσει αυτά που παλεύει να πάρει, τότε αυτόματα χάνει κάθε προϋπόθεση για να διεκδικήσει αυτά τα δικαιώματα, που του βελτιώνουν το επίπεδο της ζωής του.Άρα, λοιπόν, εδώ δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα.

hqdefault

Ώρα να πιάσει δουλειά, το λοιπόν, το νεοσύστατο γραφείο κινητοποιήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Και εις άλλα με υγεία.

Best of internet