Quantcast
THE STREAM

Η Σαουδική Αραβία και το Μπαχρέιν διακόπτουν τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν

Κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα στους σουνίτες και τους σιίτες


THE NEWSROOM · 4 Ιανουαρίου 2016

Με την έλευση του 2016 έρχεται και η κλιμάκωση της έντασης των σχέσεων μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας με διακοπή των διπλωμετικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Το Ιράν, μια χώρα με Σιίτες και η Σαουδική Αραβία με Σουνίτες, είχαν παραδοσιακά τεταμένες σχέσεις.

nimr

Στις 2 Ιανουαρίου η Σαουδική Αραβία προχώρησε στην εκτέλεση 47 ατόμων κατηγορούμενων για τρομοκρατία και ύποπτα για σχέσεις με την Αλκάιντα. Ένας από αυτούς ήταν ο εξέχων σιίτης ιερωμένος Νιμρ αλ-Νιμρ. Η εκτέλεση του Νιμρ αλ-Νιμρ δυσαρέστησε το Ιράν όπου μέσω εκπροσώπου του Ιρανικού Υπ.Εξ. δήλωσε  ότι Σαουδική Αραβία θα καταβάλει “υψηλό τίμημα” για τη δολοφονία του σιίτη ιερωμένου.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας εξέδωσε ανακοίνωση εμμένοντας στο δίκαιο των εκτελέσεων. Διαβάζουμε στην efsyn.gr:

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας ξεκινά με στίχους από το Κοράνι που δικαιολογούν τη χρήση της εκτέλεσης και η κρατική τηλεόραση έδειξε πλάνα με τα επακόλουθα επιθέσεων της Αλ Κάιντα την τελευταία δεκαετία.

 

Στην συνέχεια ακολούθησαν διαδηλώσεις στους δρόμους τηςΤεχεράνης αλλά και έξω από την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στο Ιράν, γεγονός που έφερε την επόμενη κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών.

 

_87468562_030764755-1

Ιερωμένος διαδηλώνει έξω από την Σαουδική πρεσβεία στην Τεχεράνη εναντίον της εκτέλεσης του σεΐχη Νιμρ αλ-Νιμρ

Όπως διαβάζουμε στο huffingtonpost.gr, o ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενέι, δήλωσε

«Χωρίς καμία αμφιβολία, το αίμα του μάρτυρα (Νιμρ) που χύθηκε άδικα θα φέρει καρπούς και το θείο χέρι θα εκδικηθεί τους σαουδάραβες ηγέτες»

Η οξεία κριτική του Ιράν και των σιιτών εταίρων του προς τη Σαουδική Αραβία, οδήγησε το Ριάντ σε διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με την Τεχεράνη, ενώ εξέδωσε από εχθές 48άωρη προθεσμία στους Ιρανούς διπλωμάτες για να αποσυρθούν από την Σαουδική Αραβία. 48άωρη προθεσμία ανάκλησης του ιρανικού διπλωματικού σώματος από την επικράτειά του εξέδωσε σήμερα Δευτέρα 4 Ιανουαρίου και το Μπαχρέιν διακόπτωντας και αυτό με τη σειρά του τις διπλωματικές του σχέσεις με το Ιράν. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ανακοίνωσαν και αυτά οτι θα περιορίσουν τον αριθμό των Ιρανών διπλωματούχων που βρίσκονται στη χώρα.

Όλες αυτές οι διπλωματικές αναταρραχές φουντώνουν τις ανησυχίες για αναζωπύρωση της σεχταριστικής κόντρας στη Μέση Ανατολή.

Best of internet