Quantcast
THE STREAM

Λύνεται το μυστήριο του δίσκου της Φαιστού: είναι ένας ύμνος στην Αστάρτη, την θεά του έρωτα

Μένει να μάθουμε τι γράφει αν τον διαβάσεις ανάποδα


THE NEWSROOM · 16 Δεκεμβρίου 2015

mediadefaultimagesfaistos

Σε ομιλία του, ο γλωσσολόγος – αρχαιολόγος και συντονιστής του προγράμματος Erasmus + του ΤΕΙ Κρήτης, Γκάρεθ Όουενς δήλωσε οτι η μινωική Αστάρτη, η θεά του Έρωτα, είναι το πρόσωπο το οποίο ξεκλειδώνει το μυστήριο του δίσκου της Φαιστού.

Διαβαζουμε τις δηλώσεις του καθηγητή Όουενς όπως τις μεταφέρει το iefimerida.gr:

 “Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι μιλάμε για θρησκευτικό κείμενο. Αυτό προκύπτει από τη σύγκριση που γίνεται με άλλες θρησκευτικές λέξεις, από άλλες επιγραφές από τα ιερά βουνά της Κρήτης και από άλλα κείμενα. Έχουμε λέξεις που είναι ακριβώς οι ίδιες”

έχω την υποψία ότι ο Δίσκος της Φαιστού είναι ύμνος προ την Αστάρτη, τη θεότητα του έρωτα. Τέτοιες λέξεις όπως αυτές που αναφέρονται στο δίσκο, βρέθηκαν και με μινωικά τάματα και όπως συμβαίνει και με τα σημερινά τάματα, ο κόσμος κάνει μια προσευχή όταν δυσκολεύεται είτε για θέματα υγείας, είτε για προσωπικά προβλήματα. Ο άνθρωπος δεν αλλάζει τελικά”. Εκτιμά, άλλωστε, ότι η μία πλευρά του Δίσκου της Φαιστού είναι αφιερωμένη στην έγκυο θεότητα και η άλλη στη Μινωική Αστάρτη.

Ο Όουενς συμπληρώνει οτι έχει ολοκληρωθεί κατα 90% η ανάγνωση του δίσκου της Φαιστού, ωστόσο αυτό δεν συνεπάγεται σε κατανόηση του κειμένου, αλλά σε φωνητική ανάγνωση των χαρακτήρων. Η εικασία για την απεύθυνση του κειμένου στην θεά Αστάρτη δεν είναι ακόμη εξακριβωμένο πόρισμα και προφανώς οι επιστήμονες αυτή τη φορά είναι πιο προσεκτική για να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο.

 

Best of internet