Quantcast
THE STREAM

Θεσσαλονίκη: Παπάς και πρώην παπάς έφαγαν πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ με απάτες

Τους συνέλαβαν για παπατζιλίκια εκατομμυρίων ευρώ, αν το θέλετε


THE NEWSROOM · 6 Μαρτίου 2024

Ένα τρελό παρεάκι ορθόδοξων απατεώνων φαίνεται ότι κατάφερε μαζέψει η ΕΛΑΣ. Κεντρικά πρόσωπα στην εγκληματική οργάνωση που αναφέρεται στην ανακοίνωση της Αστυνομίας είναι ένας 68χρονος παπάς και ένας 61χρονος πρώην παπάς (ο οποίος έχει καθαιρεθεί από το πόστο του), οι οποίοι κατάφεραν με παπατζιλίκια (no pun intended) να αρπάξουν πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ (για την ακρίβεια, πάνω από 1.340.000 ευρώ) από 6 άτομα. Οι απάτες έγιναν από τον Νοέμβριο του ’18 μέχρι τον Φεβρουάριο του ’23.

Μαζί τους μπουζουριάστηκαν επίσης άλλα δύο άτομα 51 και 34 ετών. Το στόρι έχει ως εξής: Εκμεταλλευόμενοι τη θέση του 68χρονου ιερέα, το ντουέτο έπειθε διάφορους μύστες ότι ο 68χρονος μια μέρα θα γίνει μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, οπότε θα ωφεληθούν από το κονέ μαζί του. Για να κάνουν το στόρι πιο πιστευτό, τους έδειχναν και πλαστές επιστολές με ψεύτικες υπογραφές από θρησκευτικούς οργανισμούς και κρατικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με αναφορές στα ΜΜΕ, ο 61χρονος πρώην παπάς πλαστογραφούσε τις επιστολές και ο 68χρονος παπάς τις έδειχνε στα κορόιδα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ:

«Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας ενέχονται σε εξαπατήσεις πολιτών

 Σύμφωνα με τους παθόντες, οι δράστες αποκόμισαν παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνάει το 1.340.000 ευρώ

 Η έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Εγκληματικών Οργανώσεων και Διεθνικών Υποθέσεων της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης οδήγησε στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας ενέχονται, κατά περίπτωση, σε απάτη, πλαστογραφία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα.

Η συλλογή, αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελιών για υποθέσεις εξαπάτησης πολιτών με συνολική οικονομική ζημιά που ξεπερνάει το 1.340.000 ευρώ, σύμφωνα με δηλώσεις παθόντων, είχε ως αποτέλεσμα την ταυτοποίηση των δραστών.

Πρόκειται για ημεδαπούς άντρες ηλικίας 61, 68, 51 και 34 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε σχετική δικογραφία.

Ως προς το ιστορικό της υπόθεσης, οι δύο πρώτοι εμπλεκόμενοι, κατά το χρονικό διάστημα Νοεμβρίου 2018 έως και 24 Φεβρουαρίου 2023, εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητα του 68χρονου και την επιρροή που ασκούσε λόγω αυτής, δήλωναν ψευδώς ότι είναι βέβαιη η ανέλιξή του στον χώρο που κινείται και επιδεικνύοντας πλαστές επιστολές που συνέτασσε ο πρώτος, όπου φαίνονταν ως αποστολείς – συντάκτες θρησκευτικοί οργανισμοί και κρατικές Υπηρεσίες, απέσπασαν χρηματικά ποσά από έξι ημεδαπούς.

Από την έρευνα προέκυψε επίσης ότι τα χρήματα μεταφέρονταν σε λογαριασμούς του 61χρονου, ενώ διαπιστώθηκε και η μεταφορά χρηματικών ποσών σε άλλα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και οι ταυτοποιημένοι ημεδαποί 51 και 34 ετών.

Κατασχέθηκαν:

  • Πολυτελές όχημα,
  • 2 φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές,
  • Εκτυπωτής,
  • 2 φορητές συσκευές αποθήκευσης (usb),
  • Διάφορα βιβλιάρια τραπεζικών καταθέσεων,
  • Χειρόγραφες σημειώσεις,
  • Διάφορες επιστολές και
  • 2 κινητά τηλέφωνα.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ενώ τα ψηφιακά πειστήρια θα εξετασθούν από το αρμόδιο Τμήμα της Υποδιεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος.»

Άλλη μια ιστορία έτοιμη για ελληνική εκδοχή του Netflix, ελπίζουμε να μην τα γράφουμε τζάμπα.

Best of internet