Quantcast
THE STREAM

Εκστρατεία ανακατάληψης των παραλιών από τις ομπρέλες ξεκίνησαν κάτοικοι της Πάρου

Έρχονται οι ντόπιοι που θέλουν να κολυμπήσουν και αλλοιώνουν τα μπιτσόμπαρά μας


THE NEWSROOM · 14 Ιουλίου 2023

Εδώ που φτάσαμε, δεν είναι και τόσο περίεργο οι κάτοικοι να δίνουν μάχη με τις ομπρέλες – και δεν υποννοούμε ότι πολεμάνε κάτι σαν τους ανεμόμυλους του Δον Κιχώτη. Παρότι το φαινόμενο των μπιτσόμπαρων που κόντρα σε κάθε λογικής συμβολαίων καταλαμβάνουν ολόκληρες παραλίες με ομπρέλες, ξαπλώστρες και άλλες κατασκευές είναι μάλλον πανελλαδικό, στην Πάρο φαίνεται ότι έχουμε την πρώτη οργανωμένη προσπάθεια αντεπίθεσης.

Αυτό είναι μια πρωτοβουλία που λέγεται Κίνηση Πολιτών Πάρου, η οποία σύμφωνα με την Καθημερινή έχει οργανώσει το τελευταίο διάστημα δύο ανοχιτές εκδηλώσεις επί του φλέγοντος θέματος. Όπως λένε, η κατάσταση έχει ξεφύγει τόσο πολύ που ούτε οι ντόπιοι δε χωράνε.

Όπως είπε στην Κ ο πρόεδρος της Κίνησης, Χρίστος Γεωργούσης:

«Δεν πιστεύαμε πόσο μεγάλη ήταν η συμμετοχή. Ο κόσμος έχει πια αγανακτήσει. Δυστυχώς, η κατάσταση είναι φρικτή. Τα βασικά προβλήματα είναι τέσσερα: η παράνομη κατάληψη παραλιών, οι παράνομες κατασκευές, η μη τήρηση των αποστάσεων στις μισθωμένες παραλίες και η μουσική.

Έχουμε φτάσει στο σημείο να πηγαίνουμε οι ντόπιοι στη θάλασσα και να μας εκδιώκουν. Πολλές γνωστές παραλίες, όπως ο Φάραγγας, οι Κολυμπήθρες, το Πάρκο Νάουσας, η Μικρή και Μεγάλη Σάντα Μαρία, ο Λογαράς και η Αλυκή, είναι 100% κατειλημμένες. Όσες παραλίες έχουν απομείνει ελεύθερες είναι μακριά και δυσπρόσιτες.»

Αυτό που ξεχωρίζει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι ότι έχει κάνει μια ενδιαφέρουσα προσπάθεια για να τεκμηριώσει και να οπτικοποιήσει τις καταγγελίες της. Πιο συγκεκριμένα, έφτιαξαν έναν ψηφιακό χάρτη που οι μισθώσεις των παραλιών για το 2022 φαίνονται πάνω σε πραγματικές αεροφωτογραφίες, επίσης του 2022. Για κάθε μίσθωση επισυνάπτεται και το συμβόλαιο (μαζί με συντεταγμένες, πχ εδώ για το Cove Paros), οπότε μπορεί κανείς πολύ εύκολα να δει πόσο έχουν ξεφύγει οι ομπρελοξαπλώστρες από αυτό που πραγματικά προβλέπει ο νόμος.

Έτσι, βλέπει κανείς τέτοια χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Ο πρόεδρος της Κίνησης υποστήριξε επίσης ότι ο Δήμος δεν πολυασχολείται με το ζήτημα και απαντά στις καταγγελίες ότι δεν είναι δική του δουλειά: «

Ο δήμος υποστηρίζει συνεχώς ότι “δεν είμαστε υπεύθυνοι εμείς”. Στη Ρόδο, όμως, ο εισαγγελέας άσκησε διώξεις κατά αιρετών, επειδή δεν έκαναν τίποτα. Οι αρχές, όπως η κτηματική υπηρεσία και η πολεοδομία, ανταποκρίνονται μόνο όταν ασκηθεί πίεση. Γενικώς είμαστε αβοήθητοι.»

Σε αυτά ο δήμαρχος του νησιού Μάρκος Κωβαίος απάντησε ότι υπάρχει όντως πρόβλημα, αλλά μόνο σε 5 συγκεκριμένες παραλίες. Δήλωσε επίσης ότι ο δήμος δε μπορεί να κάνει κάτι πέρα από το να ειδοποιήσει άλλη υπηρεσία, για τεχνικούς λόγους:

«Οι περισσότερες παραλίες της Πάρου είναι ελεύθερες. Τα προβλήματα υπάρχουν σε πέντε συγκεκριμένες παραλίες εδώ και πολλά χρόνια. Εμείς ως δήμος δεν έχουμε δικαίωμα παρέμβασης, παρότι υπογράφουμε τις μισθώσεις. Είναι αυτά τα παράδοξα της νομοθεσίας. Εμείς απλώς ειδοποιούμε την κτηματική υπηρεσία.»

Σε μια πιο Ελλάδα στιγμή, σχολίασε επίσης ότι η Κίνηση Πολιτών παραφουσκώνει το πρόβλημα γιατί πλησιάζουν οι δημοτικές εκλογές:

«Μην ξεχνάτε ότι σε λίγους μήνες έχουμε δημοτικές εκλογές. Το δημοτικό συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε την προηγούμενη Πέμπτη να ζητήσει την παρέμβαση εισαγγελέα. Δεν κλείνουμε τα μάτια στο πρόβλημα, όντως υπάρχει έξαρση της παρανομίας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι τόσο εκτεταμένη όσο ισχυρίζεται η Κίνηση Πολιτών. Κατά τη γνώμη μου, πρέπει και οι επιχειρηματίες να έχουν μέτρο και να τηρούν τον νόμο και εμείς να μην υπερβάλλουμε, υπάρχουν πολλές επιλογές στο νησί.»

Πάντως, με μια μικρή έρευνα εντοπίσαμε ότι τουλάχιστον ο ίδιος ο κ. Γεωργούσης τα λέει αυτά εδώ και πολύ καιρό:

– Πώς πιστεύετε ότι μπορεί να εμποδιστεί η καταπάτηση και η παραβίαση του φυσικού τοπίου και της ομορφιάς του νησιού;


– Υπάρχει πολύ μεγάλη προσπάθεια να αλλοιωθεί το νησί κι έχει πετύχει σ΄ ένα βαθμό. Από τον καιρό που επέστρεψα στο νησί το 1978 μέχρι σήμερα το 50% της φυσικής ομορφιάς της έχει χαθεί. Και η κεντρική πολιτική δεν φρόντισε ώστε να εμποδιστεί αυτό. Μειώνεται επίσης ο σταθερός ντόπιος πληθυσμός.

Υπάρχει πολιτική ευθύνη γι’ αυτή την κατηφόρα. Νησιά όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος βρίσκονται στον έσχατο κίνδυνο. Και η Πάρος επίσης τώρα. Ήδη έχει σε τέτοιο βαθμό αλλοίωση που κινδυνεύει να γίνει προάστιο της Αθήνας. Βλέπω τα κορίτσια στα καταστήματα να φορούν τις στολές των πολυεθνικών επιχειρήσεων. Βλέπετε κινήσαμε το ενδιαφέρον του μεγάλου κεφαλαίου το οποίο ξεκίνησε να αγοράζει τερατώδεις περιοχές.

Έκλεισε δε με ένα κάπως περίεργο σχόλιο που λέει ότι τα μπιτσόμπαρα και άλλα μαγαζιά που παρανομούν είναι τίγκα στον κόσμο:

«Να θυμίσω, πάντως, ότι όσες επιχειρήσεις έχουν καταλάβει το σύνολο των αιγιαλών (κακώς και παρανόμως) είναι κάθε ημέρα γεμάτες, σημάδι ότι υπάρχει ζήτηση γι’ αυτό το είδος της εξυπηρέτησης.»

Είναι αυτό το παραλιακό αντίστοιχο του «μαζί τα φάγαμε;» Θα δείξει. Προς το παρόν, η Κίνηση Πολιτών Πάρου ετοιμάζει μια κίνηση (pun intended) που πιθανώς πολλοί θα ζηλέψουν.

Πιο συγκεκριμένα, έχει φτιάξει μια ομάδα 150 εθελοντών που θα πηγαίνουν κάθε Κυριακή για μπάνιο σε παραλία που έχουν σκεπαστεί από ομπρέλες μέχρι να ασχοληθούν οι αρμόδιες αρχές. Οι έφοδοι θα ξεκινήσουν σε δυο βδομάδες περίπου.

 

 

 

 

Best of internet