Quantcast
THE STREAM

Οικογένεια Μάγγου: «Η κοινωνία μας δεν είναι δίκαιη, ο Βασίλης πάλευε να γίνει καλύτερη»

Η δημοσίευση του ιατροδικαστικού πορίσματος έρχεται την ίδια στιγμή που κορυφώνεται η καχυποψία για τους χειρισμούς του υπουργείου ΠροΠο


THE NEWSROOM · 16 Ιουλίου 2020

Στην ημερήσια διάταξη όλων των ημερών έχει βρεθεί το ζήτημα του θανάτου του 27χρονου Βασίλη Μάγγου, ο οποίος είχε ξυλοκοπηθεί άγρια και κακοποιηθεί από τα ΜΑΤ και άλλους αστυνομικούς της ΕΛΑΣ πριν από έναν περίπου μήνα. Η είδηση προκάλεσε αμέσως υποψίες ότι ο θάνατός του συνδέεται με τον ξυλοδαρμό, με αποτέλεσμα να υπάρξει κατακραυγή στα social media και αλλού.

Ειδικά εφόσον ο ξυλοδαρμός φαίνεται πως είναι πλέον η go-to μέθοδος της ΕΛΑΣ για τα πάντα, όπως φάνηκε από την επίθεση της ομάδας ΔΕΛΤΑ κατά τη διάρκεια αντιρατσιστικής συγκέντρωσης στην πλατεία Βικτωρίας χτες Τετάρτη 15/7:

 

Ένα από τα αποτελέσματα της κατακραυγής ήταν να έρθει πολύ γρήγορα (στις 14/7) μία ανακοίνωση από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η οποία αποδίδει τις υποψίες του κοινού «ιστοσελίδες και έντυπα που εκφράζουν ή πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ και τον αντιεξουσιαστικό χώρο» (!). Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι καταγγελίες και απαιτήσεις για διερεύνηση του περιστατικού έχουν εκδώσει επίσης το ΚΚΕ, το ΚΙΝΑΛ και το Μέρα25.

Σε κάθε περίπτωση, η πρώτη ανακοίνωση του υπουργείου έλεγε τα εξής:

«Χάθηκε ένας νέος άνθρωπος 26 χρονών στο Βόλο. Σε ιστοσελίδες και έντυπα που εκφράζουν ή πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ και τον αντιεξουσιαστικό χώρο γίνεται προσπάθεια ή ακόμη χειρότερα συνδέεται ευθέως ο θάνατος με προ μηνός καταγγελία του για αστυνομική βία.

Πρόκειται για αθλιότητα, ασύστολο ψέμα, ακόμη μία, ακόμη ένα. Είναι ανεύθυνοι και αδίστακτοι.

Τα αίτια θανάτου θα αποδειχθούν από την νεκροψία-νεκροτομή που έχει διαταχθεί.

Ας αφήσουμε τη μνήμη του παιδιού στην ησυχία του και τους οικείους του στην θλίψη τους.»

Για την ακρίβεια, ένα από τα σημεία που έθιγαν οι ανακοινώσεις της αντιπολίτευσης είναι ότι η τοποθέτηση του υπουργείου ΠροΠο προδικάζει εξαρχής το αποτέλεσμα της ιατροδικαστικής έρευνας. Αν δεν γίνει πρώτα η νεκροψία, πως θα διαπιστωθεί αν ήταν ο ξυλοδαρμός του από τους αστυνομικούς που οδήγησε στον θάνατό του;

Η κατακραυγή τελικά δεν καταλάγιασε, με αποτέλεσμα ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης να αλλάξει ελαφρώς το τροπάριο μιλώντας το πρωί της 15ης Ιουλίου στον ΣΚΑΪ. Εκεί παραδέχτηκε ότι «δεν έχουμε κανένα στοιχείο για να πούμε από τι πέθανε» και δήλωσε ότι «το περιστατικό ερευνάται», ένα μήνα αφότου συνέβη:

«Κάποιοι προσπάθησαν να συνδέσουν τον θάνατο του παιδιού με περιστατικά αστυνομικής βίας. Αυτό είναι απαράδεκτο. Το γράφει και η ίδια η ανακοίνωση οτι πρέπει να βγει πρώτα το πόρισμα του ιατροδικαστή. Εδώ χάθηκε ένα παιδί 26 ετών. Ένας βλαστός. Είναι οδυνηρό για όλους μας και κυρίως για τους γονείς του. Ας δείξουμε σεβασμό. Επιχείρησαν να πούνε ότι ο θάνατός του συνδέεται με την αστυνομική βία που δέχθηκε πριν ένα μήνα. Είναι ένα ψέμα. Δεν έχουμε κανένα στοιχείο για να πούμε από τι πέθανε.

Τι θα γίνει σήμερα λοιπόν. Θα γίνει η ιατροδικαστική έκθεση παρουσία εισαγγελέα κι εκεί θα βγει το συμπέρασμα. Γίνεται μία προσπάθεια συστηματική να συνδέσουν την πολιτική του Υπουργείου με την ανοχή ή την υποστήριξη στην αστυνομική βία. Εγώ ψήφισα νόμο που προβλέπει πως όλες οι καταγγελίες θα πρέπει να υποβάλλονται στον Συνήγορο του Πολίτη, που έχει ανακριτικές αρμοδιότητες και τελειώσαν οι εσωτερικές διαδικασίες και οι ΕΔΕ. Πιστεύετε ότι θα μείνει έτσι το βίντεο που δείχνει ότι ξυλοκοπείται ο Μάγγος; Όχι. Ερευνάται το περιστατικό. Δε θα μείνει έτσι.»

Ο υπουργός προστασίας του πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για τον θάνατο του Βασίλη Μάγγου

Ο υπουργός προστασίας του πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για τον θάνατο του Βασίλη Μάγγου

Gepostet von Flash.gr Life am Dienstag, 14. Juli 2020

Εντέλει η νεκροψία έγινε χτες 15/7 από την ιατροδικαστή Ελένη Καλύβα παρουσία εισαγγελέα καθώς και πραγματογνώμονα της οικογένειας του νεαρού. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, η ιατροδικαστής διαπίστωσε ότι ο θάνατός του Βασίλη Μάγγου οφείλεται σε οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού (πνευμονικό οίδημα), η οποία σύμφωνα με μία εκδοχή εμφανίζεται να μη συνδέεται με τον ξυλοδαρμό του. Από την άλλη, άλλες αναφορές υπογραμμίζουν ότι το πνευμονικό οίδημα σαφώς ενδέχεται να έχει προκληθεί από τον ξυλοδαρμό του.’

Επίσης, σε δεύτερο χρόνο θα ακολουθήσουν τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων.

Η δε οικογένεια του 27χρονου δείχνει σαφώς να μην εμπιστεύεται τις αρχές και τις προσπάθειές τους και αυτός ήταν ο λόγος που όρισε δικό της πραγματογνώμονα. Όπως είπε ο πατέρας του μιλώντας στην κρατική τηλεόραση:

«Ελπίζουμε να γίνει σεβαστό και δεκτό το αίτημά μας να παραστεί και από τη δική μας την πλευρά πραγματογνώμονας στην ιατροδικαστική εξέταση. Αν και δεν τους έχω καμία εμπιστοσύνη, ειδικά στον κ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος έδειξε πολύ γρήγορα την ευαισθησία του και έβγαλε το πόρισμα ήδη.

Περίμενα να δω την ευαισθησία του κ. Χρυσοχοΐδη όταν σε όλα τα ΜΜΕ έπαιζε το βίντεο με τον άγριο ξυλοδαρμό του γιου μου, αλλά για αυτό τήρησε σιγή ιχθύος. Δεν τους έχω καμία απολύτως εμπιστοσύνη.»

Ενώ σήμερα το πρωί, ο πατέρας του νεαρού, Γιάννης Μάγγος, προχώρησε εκπροσωπώντας ολόκληρη την οικογένειά του στην εξής δήλωση :

«ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΑΣ

Γεγονός αδιαμφισβήτητο είναι ότι το παιδί μας πέθανε.
Γεγονός αδιάψευστο είναι ότι πριν ένα μήνα ξυλοκοπήθηκε από τα ΜΑΤ άγρια και επικίνδυνα για τη σωματική του υγεία.
Η σκηνή του ξυλοδαρμού υπάρχει σε βίντεο που το είδε όλος ο κόσμος.
Γεγονός (μη αποδεικνυόμενο ιατροδικαστικά) είναι ότι μετά τον ξυλοδαρμό, αλλά και τους εξευτελισμούς που υπέστη στο κρατητήριο, κατέρρευσε η ψυχική του υγεία, που μοιραία επηρέασε τις αποφάσεις για τη ζωή του.
Γεγονός είναι ότι στη χώρα μας κανένας από την κυβέρνηση ,ούτε καν εισαγγελέας από το κράτος, δεν διέταξε ένορκη διοικητική εξέταση για τα παραπάνω.
Γεγονός είναι ότι στη χώρα μας δεν λειτουργούν οι δημοκρατικοί θεσμοί.
Γεγονός είναι ότι η κοινωνία μας δεν είναι δίκαιη.
Γεγονός είναι ότι ο γιoς μας, Βασίλειος Μάγγος, με τους αγώνες του προσπαθούσε να την κάνει καλύτερη!
Η οικογένεια του Βασίλειου Μάγγου»

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΑΣ Γεγονός αδιαμφισβήτητο είναι ότι το παιδί μας πέθανε.Γεγονός αδιάψευστο είναι ότι πριν…

Gepostet von Γιάννης Μάγγος am Donnerstag, 16. Juli 2020

Εκτός αν ως δημοκρατικούς θεσμούς εννοούμε την δημοκρατική αστυνομική βία, η οποία το τελευταίο διάστημα φαίνεται να είναι ένα δελτίο ειδήσεων μακριά.

Best of internet