Quantcast
THE STREAM

Το βίντεο του ΣΚΑΪ που ανέβασε το υπουργείο Υγείας είναι για τους λάτρεις της στατιστικής

Πολλά πράγματα γύρω από τις επιδημιολογικές στρατηγικές είναι συζητήσιμα, αλλά οι μαγικοί πίνακες μάλλον δεν είναι καλή ιδέα


THE NEWSROOM · 12 Μαΐου 2020

Όσο μεγαλώνουμε πολλά συνεχίζουμε να μαθαίνουμε όπως έλεγαν και οι αρχαίοι πρόγονοι του Άδωνι Γεωργιάδη (εμείς δεν ήμαστε από δω, είμαστε από τα Λιόσια). Αυτό που έμελλε να μάθουμε χτες όμως ήταν μία κάπως σπάνια έννοια στο hot αντικείμενο των επιδημιολογικών τεστ, με βάση την οποία μάλιστα η Ελλάδα μας σκίζει.

Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας μας ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα είναι πρώτη πανευρωπαϊκά στον αριθμό των τεστ ανά επιβεβαιωμένο κρούσμα. Η ενημέρωση μάλιστα έγινε μέσω ενός πολύ βοηθητικού βίντεο από τον ΣΚΑΪ:

Να πούμε εδώ ότι το Infowar θυμήθηκε εδώ και ένα άλλο εξαιρετικό visual που μας είχε χαρίσει ο ΣΚΑΪ:

Τέλος πάντων, εδώ μαθαίνουμε ότι η Ελλάδα δικαιώθηκε (το επιβεβαίωσε και με δήλωσή του ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης) γιατί επέλεξε να κάνει στοχευμένα τεστ και όχι τυχαία. Αυτό σημαίνει ότι τα τεστ χρησιμοποιούνται για την ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων και όχι σε τυχαία κομμάτια του πληθυσμού για να δούμε πως εξελίσσεται .

Αυτό υποτίθεται πως είναι το μυστικό πίσω από την τρέχουσα κατάσταση της πανδημίας στη χώρα. Ως μέτρο γενικά είναι τουλάχιστον συζητήσιμο, διότι σύμφωνα με αρκετούς επιστήμονες και ερευνητές (1, 2, 3, 4, 5) μόνο τα τυχαία τεστ στο γενικό πληθυσμό μπορούν να παρέχουν μία αντιπροσωπευτική εικόνα του μεγέθους και της κίνησης της πανδημίας. Αυτός είναι ο λόγος που διάφορες χώρες έχουν ξεκινήσει ή θα ξεκινήσουν να κάνουν τέτοια (1, 2, 3, 4).

Ο λόγος είναι ότι πολλοί από όσους έχουν μολυνθεί πιθανώς να είναι ασυμπτωματικοί (1, 2, 3) και μέσω της αλυσίδας των μολύνσεων, μπορεί να μην τους εντοπίσει καμία ιχνηλάτηση. Στο τελευταίο κείμενο, το οποίο προέρχεται από το Αμερικανικό New England Journal of Medicine, μάλιστα η ασυμπτωματική μετάδοση περιγράφεται ως η «Αχίλλειος Πτέρνα» των στρατηγικών αντιμετώπισης της πανδημίας στις ΗΠΑ.

Παρότι η επιστημονική κοινότητα έχει ακόμη πολύ δρόμο μέχρι να αποκτήσει ένα επαρκές σώμα γνώσεων για τον κορωνοϊό, τα παραπάνω είναι σίγουρα λόγος προβληματισμού. Το δε πρώτο κείμενο που παρατίθεται αναφέρει ότι η μέθοδος τεστ που κάνει η Ελλάδα είναι απολύτως κατανοητή – όσο δεν υπάρχουν επαρκή εφόδια για μία άλλη, βασισμένη στην τυχαία δειγματοληψία.

Μπορεί και όχι βέβαια, αν μπορούμε απλά να βρούμε ένα στατιστικό στο οποίο η χώρα να είναι πρώτη, ώστε να έχουμε ένα μπαμπάτσικο τεκμήριο θριάμβου. Βέβαια, ακόμη και με χρήση του στατιστικού που επιλέχθηκε και την ίδια βάση δεδομένων ως πηγή, το Infowar δείχνει ότι παίζουν και αρκετά καλύτερες επιδόσεις.

Για παράδειγμα, τρώμε τη σκόνη της Νότιας Αφρικής, της Εσθονίας, της Τσεχίας (οι δύο τελευταίες μάλιστα είναι Ευρωπαϊκές και μέλη της ΕΕ, άρα η Ελλάδα δεν είναι πρώτη στην Ευρώπη) και του Βιετνάμ:

Αυτό βέβαια δουλεύει και ανάποδα, έτσι; Αν διαλέξεις ένα άλλο στατιστικό, όπως τα τεστ ανά χιλιάδα, μπορεί να βγεις τελευταίος. Αυτό έκανε το Ίντερνετ:

Είναι σοβαρά πράγματα αυτά όμως, δεν είναι στ’αλήθεια υλικό για τη σελίδα Για τους λάτρεις της στατιστικής.

Best of internet