Quantcast
THE STREAM

Κόψιμο παντού και πρόστιμα για το αγαπημένο σπορ του Πολάκη θέλει η Νέα Δημοκρατία

Ο αντικαπνιστικός νόμος παίζει να εφαρμοστεί μέχρι και στο σπίτι σας. αν κρίνουμε από τις δηλώσεις των Βασίλη Κικίλια και Κυριάκου Μητσοτάκη


THE NEWSROOM · 22 Ιουλίου 2019

Δεν είναι μόνο τα Εξάρχεια αυτά που (υποτίθεται ότι) θα βιώσουν τον οδοστρωτήρα νόμου και τάξης που ετοιμάζει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με αρχισερίφη τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Ο πέλεκυς (υποτίθεται ότι) θα πέσει βαρύς και στην απείθαρχη ομάδα των Ελλήνων καπνιστών, καθώς όπως τόνισε σε χτεσινές δηλώσεις του ο υπουργός υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο αντικαπνιστικός νόμος όχι απλά θα εφαρμοστεί, αλλά είναι και μία από τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης.

Η τομή εδώ είναι ότι εκτός από τα κέντρα διασκέδασης, το τσιγάρο θα κοπεί επίσης σε δημόσιους χώρους και σε ιδρύματα. Πιο συγκεκριμένα, το τσιγάρο θα κοπεί σε εστιατόρια, καφετέριες και άλλους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος και β) σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, δημόσια και εκπαιδευτικά, από νηπιαγωγεία μέχρι και πανεπιστήμια. Επίσης, σε μια εξέλιξη που αναμένεται να προκαλέσει την οργή των ελλήνων καπνιστών, το τσιγάρο θα απαγορεύεται σε όλα τα οχήματα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης, αυτά έχουν ανήλικους (κάτω των 12 ετών επιβάτες): Οι παραβάτες θα τιμωρούνται με αφαίρεση άδειας και βαριά πρόστιμα.

Δε θα περιοριστούν εκεί όμως τα πρόστιμα: Όσοι δημόσιοι υπάλληλοι καπνίζουν στις υπηρεσίες τους θα διώκονται για πειθαρχικό παράπτωμα και θα τιμωρούνται αντίστοιχα, παρότι ως γνωστόν η δουλειά έχει ντέρτια. Όσοι καπνίζουν ή καταναλώνουν αντίστοιχα προϊόντα παραβαίνοντας το άρθρο 3, θα τρώνε πρόστιμο από 50 εώς 500 ευρώ (θα παίζει ρόλο η υποτροπή).

Τα πράγματα είναι προφανώς βαρύτερα για τους υπεύθυνους των χώρων που απαγορεύεται το τσιγάρο: Το πρόστιμο για όποιον δεν καταφέρνει να επιβάλλει την απαγόρευση θα είναι από 500 έως 10.000 ευρώ (θα παίζει κι εδώ ρόλο η υποτροπή). Η υποτροπή θα παίζει κι άλλο ρόλο επίσης: Στην τέταρτη υποτροπή ο χώρος χάνει την άδεια λειτουργίας προσωρινά (για δέκα μέρες), ενώ στην πέμπτη το λουκέτο θα είναι οριστικό.

Βαρύ πρόστιμο θα πληρώνουν κι όσοι πουλάνε καπνικά σε ανήλικους, από 500 έως 10.000 ευρώ. Η ίδια διάταξη με παραπάνω για τέταρτη και πέμπτη υποτροπή ισχύει κι εδώ: Στην τέταρτη αφαιρείται η άδεια για 10 μέρες, στην πέμπτη οριστικά. Πρόστιμα θα παίζει και σχετικά με τις διαφημίσεις καπνικών, από 500 έως 10.000 ευρώ επίσης.

Για τα αυτοκίνητα τέλος, θα εφαρμοστεί το άρθρο 3 του Ν. 3730/2008, όπως συμπληρώθηκε με το άρθρο 35 του Ν. 3896/2010: Όταν υπάρχουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών, αυτός που καπνίζει θα τρώει πρόστιμο 1500 ευρώ (άσχετα αν είναι οδηγός) ενώ αν οδηγεί αυτοκίνητο δημόσιας χρήσης, το πρόστιμο θα είναι διπλάσιο. Επίσης, οι οδηγοί θα χάνουν το δίπλωμα τους για ένα μήνα, είτε καπνίζουν είτε όχι.

Το μόνο σίγουρο πάντως σχετικά με την φιλόδοξη προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι το ποιος θα είναι ο αρχηγός του αντάρτικου εναντίον της.

(πηγή)

 

Best of internet