Quantcast
THE STREAM

Βασανισμό άνδρα από τα ΜΑΤ στα Εξάρχεια καταγγέλουν κάτοικοι

Σε άλλο έναν θρίαμβο του ανθρωπισμού βρέθηκαν πρωταγωνιστές οι άνδρες της γνωστής μονάδας της ΕΛ.ΑΣ.


THE NEWSROOM · 17 Ιουλίου 2019

Δεν αλλάζουν ποτέ μερικά πράγματα στη ζωή, αγαπητές φίλες και φίλοι. Αυτή η μεγάλη αλήθεια θα μπορούσε να είναι πολύ όμορφη αν ας πούμε εφαρμοζόταν για την τιμή του σουβλακιού (δυστυχώς αλλάζει, προς τα πάνω) αλλά έχει μια τάση να εφαρμόζεται σε πράγματα όπως η επιρροή της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην πολιτική ζωή της χώρας ή όπως μας θυμίζει ένα πρόσφατο περιστατικό από τα Εξάρχεια, στην γλυκιά φύση των ΜΑΤ, της πιο διάσημης δηλαδή στην Ελλάδα και στον κόσμο μονάδας της Ελληνικής Αστυνομίας.

Το εν λόγω περιστατικό, το οποίο κάνει το γύρο του διαδικτύου με τη μορφή ενός βίντεο, αφορά τον βάναυσο ξυλοδαρμό και την κακοποίηση ενός άνδρα από μέλη μιας διμοιρίας ΜΑΤ στην οδό Χαριλάου Τρικούπη τα ξημερώματα της 15ης Ιουλίου, γύρω στις 12.30 το βράδυ. Στο βίντεο ακούγονται ξεκάθαρα τόσο τα ουρλιαχτά του άτυχου ανθρώπου, ο οποίος σε άθλια κατάσταση φωνάζει «βοήθεια» και ότι «δεν έχω κάνει τίποτα», όσο και οι φωνές κατοίκων και περαστικών, οι οποίοι ζητούν από τα ΜΑΤ να τον βάλουν σε ασθενοφόρο.

Όπως αναφέρει κάτοικος της περιοχής και δικηγόρος, που υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας, τα ΜΑΤ έσυραν τον άτυχο άνδρα πάνω στην άσφαλτο για μεγάλη απόσταση:

«Τρέμω από τα νεύρα μου. Το περιστατικό έγινε στα Εξάρχεια κατά τις 12.30 στη Χαριλάου Τρικούπη ανάμεσα στο τμήμα και το Πασοκ. Έχουμε τραβήξει και βίντεο και υπάρχουν φωτογραφίες με αίματα στο οδόστρωμα. Ολόκληρη διμοιρία έσυρε ένα ολόκληρο τετράγωνο στην άσφαλτο έναν άνθρωπο – ίσως με εξάρτηση – που ούρλιαζε βοήθεια και έτρεμε. Κι αυτό για να τον συλλάβει για “εξύβριση κατά της αρχής“.

Μαζευτήκαμε ολόκληρη γειτονιά – μεταξυ των οποίων και κάποιες δικηγόροι (δεν πίστευαν ότι είμαστε δικηγόροι – γυναίκες γαρ – για να καταλήξουμε στο ότι και δικηγόροι να είμαστε δεν τους ενδιαφέρει) για να σταματήσουμε το βασανισμό του ανθρώπου αυτού, να καλέσουμε ασθενοφόρο και να μάθουμε τι στο διάολο έγινε. Μας υπέδειξαν να μη βγάλουμε μιλιά, μας απαγόρευσαν να ρωτάμε τι έχει συμβεί, γιατί δεν είναι στη δικαιοδοσία μας, με αποκορύφωμα ένας ματάς να χτυπήσει έναν από τους συγκεντρωμένους με την ασπίδα του. Η σύλληψη έγινε κανονικά, τον παρέλαβε περιπολικό, με συνοδεία ματά, ασθενοφόρο δεν ήρθε ποτέ.»

Μετά από σχετική επικοινωνία, μας προωθήθηκε από την ίδια πηγή και φωτογραφία στην οποία διακρίνονται τα αίματα από τον άγριο ξυλοδαρμό. Να σημειωθεί ότι οι παρευρισκόμενοι αυτόπτες μάρτυρες κατέβηκαν από τα σπίτια τους επειδή ακριβώς άκουσαν τις κραυγές απόγνωσης του άνδρα:

Ενώ όπως υπογραμμίζει μία άλλη μαρτυρία «μισή ώρα μετά το περιστατικό, ο άνθρωπος δεν είχε φτάσει ακόμα στη Γ.Α.Δ.Α γιατί λιποθύμησε μέσα στο περιπολικό». Αυτό έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία, καθώς τα ΜΑΤ προσπάθησαν να πείσουν τους παρευρισκόμενους ότι ο άνδρας παρελήφθη κανονικά από ασθενοφόρο:

«Το Α.Τ Εξαρχείων αφού στην αρχή δήλωνε πως δε γνωρίζει τίποτα για το περιστατικό, με πίεση των κατοίκων και των δικηγόρων είπε πως τον μετέφεραν στον έκτο όροφο της Γ.Α.Δ.Α και ότι δε μπορεί να δώσει τα στοιχεία της διμοιρίας ούτε να επικοινωνήσει με τη Γ.Α.Δ.Α για να μάθει αν ο άνθρωπος που μεταφέρθηκε με σπασμούς μέσα σε ένα περιπολικό είναι καλά και παρέπεμψε τους κατοίκους στη διμοιρία.
Η διμοιρία της Βαλτετσίου αρνήθηκε να απαντήσει οποιαδήποτε ερώτηση και συνεχώς έλεγε πως τώρα θα δούμε τι σημαίνει αστυνομία.Με τηλεφώνημα ενός από τους δικηγόρους στη Γ.Α.Δ.Α μάθαμε ότι μισή ώρα μετά το περιστατικό, ο άνθρωπος δεν είχε φτάσει ακόμα στη Γ.Α.Δ.Α γιατί λιποθύμησε μέσα στο περιπολικό!»

Χτες το βράδυ γύρω στις 12:30 στη συμβολή των οδων Χαριλάου Τρικούπη και Δερβενίων γίναμε μάρτυρες ενός περιστατικού…

Gepostet von Marion Kapetanopoulou am Dienstag, 16. Juli 2019

Η όλη διαδικασία αποτυπώθηκε σε διάφορα (σκληρά) βίντεο:

Σύλληψη Εξάρχεια, 16/7/2019

"Περίπου στη μία τη νύχτα σήμερα, στην οδό Χαριλάου Τρικούπη και Δερβενίων, λίγο πιο πάνω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Δεν ήμουν από την αρχή εκεί. Όταν έφτασα εγώ, λίγα λεπτά πριν τη μία, είχε ήδη μαζευτεί κόσμος κι ήταν ένα παιδί πεσμένο στο έδαφος με χειροπέδες, να φωνάζει. Οι μπάτσοι μας έλεγαν «πειθαρχείστε» και απείλησαν να συλλάβουν και μια γυναίκα. Το άτομο έχριζε ιατρικής βοήθειας, καθώς φαινόταν να έχει σπασμούς (ένας ΜΑΤατζής έλεγε ότι παίζει θέατρο). Αντ’ αυτού, δεν τον παρέλαβε ασθενοφόρο αλλά τον έβαλαν σηκωτό στο πίσω μέρος περιπολικού, αν και τους φωνάζαμε ότι παρανομούν. Από τη διμοιρία, όσοι ήμασταν παρόντες, ενημερωθήκαμε ότι θα τον πάνε στο ΑΤ Εξαρχείων αλλά όταν πήγαμε μαζικά εκεί μας είπαν ότι τον πήγαν στη ΓΑΔΑ. Ήταν και μια δικηγόρος εκεί, η οποία ζήτησε εξηγήσεις από τους μπάτσους. Η κοπέλα τραυματίστηκε μετά γιατί ένας θερμόαιμος Αλγερινός πέταξε μπουκάλι στους μπάτσους και πέτυχε την κοπέλα. Υπήρχε ένταση. Και στο Α.Τ. ήταν «δεν είδα, δεν ξέρω» και «πηγαίνετε στη ΓΑΔΑ»."(από μήνυμα)

Gepostet von Ραδιοφράγματα / Radiofragmata am Dienstag, 16. Juli 2019

Και κυρίως, αυτό:

Αυτό που δεν δείχνει το βίντεο, όπως ενημερωθήκαμε από τους αυτόπτες μάρτυρες, είναι ότι ένας ματατζής φώναξε στον τραυματία «Σ’αρέσει τώρα;», σε μια προφανώς άψογη εφαρμογή του σχετικού κανονισμού. Ακόμα κι αν κάποιος για κάποιο λόγο αποφάσιζε ότι πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, οι τελευταίες εξελίξεις στα Εξάρχεια δείχνουν ότι θα έχουμε και συνέχεια, ακόμη κι αν αυτή δεν έχει τον Θάνο Πλεύρη στην πρώτη γραμμή σαν τσολιά.

Πιο συγκεκριμένα, πριν λίγες μέρες η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα στην κατάληψη στέγασης προσφύγων στην Οδό Νοταρά 26 στα Εξάρχεια – μετά από εντολή της αστυνομίας, η οποία είχε ανακοινώσει τις προθέσεις της 5 μέρες μετά τις εκλογές. Όπως υπογραμμίζει η ανακοίνωση της κατάληψης, η οποία από το 2015 συνέβαλε στην στέγαση προσφύγων με οργανωμένο από τα κάτω, αφιλοκερδή και αλληλέγγυο τρόπο (και έχει δεχθεί και επίθεση από νεοναζί για τον ίδιο λόγο):

«Σήμερα (σ.σ.: χθες, Παρασκευή 12/7) το πρωί συνεργείο της ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα στην Κατάληψη Στέγης Προσφύγων/Μεταναστών ΝΟΤΑΡΑ 26. Σύμφωνα με τα λεγόμενα των υπαλλήλων ενήργησαν κατόπιν αστυνομικής εντολής.

Ζητάμε από τον κόσμο του κινήματος και της αλληλεγγύης να είναι σε επιφυλακή.

Καλούμε σε ανοιχτή συνέλευση αύριο, Σάββατο στις 5 το απόγευμα στο κτίριο της κατάληψης.

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ! #N26_resist»

(for english and french scroll down)Σήμερα το πρωί συνεργείο της ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα στην Κατάληψη Στέγης…

Gepostet von Κατάληψη Στέγης Προσφύγων/Μεταναστών Νοταρά 26 am Freitag, 12. Juli 2019

Με δύο (ακόμη – γιατί και την προηγούμενη τετραετία υπήρχαν ΜΑΤ υπήρχαν, απλά ήταν αριστερά) ξυλοδαρμούς από την ΕΛ.ΑΣ. μέσα σε 10 μέρες, είναι φανερό ότι ο σερίφης Χρυσοχοΐδης κάνει ότι μπορεί για να ταιριάξει με το παρεάκι που του χάρισε την καρέκλα του υπουργού Δημοσίας Τάξης.

Best of internet