THE STREAM

Παραδοσιακό βρωμόξυλο απο τα ΜΑΤ έφαγε πορεία για το Airbnb στο Κουκάκι

Σύμφωνα με μαρτυρίες, η Ελληνική Αστυνομία τίμησε τις παραδόσεις της και χτύπησε με ξύλο και δακρυγόνα χωρίς λόγο τους διαδηλωτές


THE NEWSROOM · 12 Ιουλίου 2019

Κυριολεκτικά μεταξύ καρότου και μαστιγίου φαίνεται πως κινείται η ολόφρεσκη κυβέρνηση της ΝΔ στο θέμα του Airbnb, αν κρίνουμε από τα χτεσινά γεγονότα που συνέβησαν με πρωταγωνιστές διαδηλωτές και ΜΑΤ στο Κουκάκι.  Βέβαια η αλήθεια είναι ότι αν το καρότο των μέτρων για τον περιορισμό του Airbnb που αναγγέλθηκαν (σχετικά αόριστα) την Τρίτη είναι πιθανό, με βάση τις μαρτυρίες το μαστίγιο (δηλαδή το παλιό καλό και αειθαλές αστυνομικό βρωμόξυλο) που έπεσε ήταν τελείως πραγματικά.

Το στόρι έχει ως εξής: Χτες το απόγευμα της Πέμπτης 11/7, μια διαδήλωση 250-300 ατόμων που οργανώθηκε από την «Πρωτοβουλία κατοίκων Κουκακίου και γύρω περιοχών» ενάντια στην άνοδο των ενοικίων και στη μη διαθεσιμότητα διαμερισμάτων ξεκίνησε από το Κουκάκι, συνέχισε προς την Διονυσίου Αρεοπαγίτου και επέστρεψε στη γειτονιά. Όταν πέρασε μπροστά από τοπικό αστυνομικό τμήμα.

Από το κάλεσμά της:

«Η αλματώδης αύξηση της βραχυχρόνιας μίσθωσης σε ολόκληρη την Αθήνα και κυρίως στις περιοχές του κέντρου (Κουκάκι, Πετράλωνα, Θησείο, Παγκράτι, Νέο Κόσμο κλπ) έχει επιφέρει τεράστια προβλήματα στην ζωή των κατοίκων με πρώτο και βασικό την καταπάτηση του δικαιώματος της στέγασης. Οι εξώσεις, οι αυξήσεις των ενοικίων και ο εκτοπισμός των κατοίκων από τις περιοχές που μένουν είναι τα πιο βασικά προβλήματα που δημιουργούνται.

Ενώ πριν λίγα χρόνια οι περιοχές του κέντρου υποβαθμίζονταν και βούλιαζαν σε μια συνθήκη εγκατάλειψης και κοινωνικής αποσάθρωσης εξαιτίας και της οικονομικής κρίσης με το κλείσιμο των καταστημάτων, την αύξηση της ανεργίας, τα ξενοίκιαστα μαγαζιά και σπίτια και την φτωχοποίηση του περισσότερου κόσμου, έρχεται τα τελευταία χρόνια ο τουρισμός «να σώσει την κατάσταση» και η φρενίτιδα της «επιχειρηματικής εκμετάλλευσης και των επενδύσεων» πιάνει κόκκινα.»

Εκεί μια φραστική διαμάχη με άνδρες των ΜΑΤ (η αστυνομία από την πλευρά της ισχυρίζεται πως εκτοξεύθηκαν πέτρες και ξύλα) φαίνεται πως εξελίχθηκε στην παραδοσιακή για τη συγκεκριμένη αστυνομική δύναμη προσέγγιση, η οποία είναι ξύλο, δακρυγόνα και συλλήψεις. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τις μαρτυρίες παρευρισκόμενων, όπως αυτή μιας κατοίκου της περιοχής που έβλεπε το σκηνικό από το μπαλκόνι της και μίλησε στη Lifo.

Όπως είπε:

«Τα παιδιά φώναζαν συνθήματα κατά του Airbnb και μοίραζαν φλάιερς. Δεν είδα κανένα παιδί να κρατάει καδρόνι (…) Δεν ξέρω αν έγινε κάποια λεκτική διαμάχη ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνόμους. Ακόμα και αν έγινε, δεν δικαιολογεί δακρυγόνα και ξύλο (…) Δεν μιλάμε ούτε για αντιεξουσιαστές, ούτε για παλιούς αναρχικούς Εξαρχειων. Για παιδιά που διαμαρτύρονται που δεν μπορούν να μείνουν στη γειτονιά τους μιλάμε. Αυτό μόνο.»

Ενώ πρόσθεσε ότι ένας από τους διαδηλωτές χτυπήθηκε αλύπητα από τα ΜΑΤ, με κατοίκους αλλά και τουρίστες (!) να προσπαθούν να τα σταματήσουν:

«Το σαπίσανε το παιδί, φωνάζαμε όλοι από τα μπαλκόνια και δεν σταματούσανε.»

Κάποιες μαρτυρίες έχουν κυκλοφορήσει ήδη στα social media:

Πριν λίγα λεπτά συνέβη κάτι πρωτοφανές στην γειτονία. Λόγω σοβαρού προβλήματος με το Airbnb συνηθίζεται τελευταία να…

Gepostet von Silena Triviza am Donnerstag, 11. Juli 2019

Μία αντίστοιχη εικόνα περιγράφει ο δημοσιογράφος Χριστόφορος Κάσδαγλης μέσω Facebook. Ο δημοσιογράφος μιλάει για αδικαιολόγητα βίαιη υπεραντίδραση της αστυνομίας:

«Μόλις έμαθα ότι στη γειτονιά μου στο Κουκάκι έγινε νωρίτερα ειρηνική διαδήλωση σχετικά μικρής κλίμακας με θέμα την Airbnb και τις επιπτώσεις της στη ζωή της συνοικίας. Η αστυνομία υπεραντέδρασε με μεγάλη βιαιότητα και το θέμα πήρε απρόβλεπτες διαστάσεις. Πολύ κακό δείγμα γραφής που αποκαλύπτει την πραγματική εικόνα του δόγματος περί ασφάλειας και τάξης. Κακό ποδαρικό και για τον κ. Χρυσοχοΐδη. Έχω κι άλλες πληροφορίες αλλά επειδή είμαι μακριά και δεν τις έχω διασταυρώσει επιφυλάσσομαι. Όποιος ξέρει περισσότερα ας ενημερώσει.

Ποστάρω κι ένα βιντεάκι που μου έστειλαν, το οποίο δίνει μια μικρή γεύση. Το περιστατικό εξελίσσεται γωνία Βεΐκου και Δράκου, 50 μέτρα από το Αστυνομικό Τμήμα Ακροπόλεως. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τους κατοίκους που διαμαρτύρονται παρεμβαίνει και ένας τουρίστας που εκλιπαρεί τους αστυνομικούς να σταματήσουν το έργο τους.»

Στο βίντεο που δημοσίευσε ο κ. Κάσδαγλης, φαίνεται καθαρά πως τα ΜΑΤ επιτίθενται σε άοπλους και ειρηνικούς διαδηλωτές, με τους περαστικούς να προσπαθούν να τα συγκρατήσουν:

ΚΑΚΗ ΑΡΧΗ / ΣΥΝΕΒΗ ΠΡΟ ΟΛΙΓΟΥ ΣΤΟ ΚΟΥΚΑΚΙΜόλις έμαθα ότι στη γειτονιά μου στο Κουκάκι έγινε νωρίτερα ειρηνική διαδήλωση σχετικά μικρής κλίμακας με θέμα την Airbnb και τις επιπτώσεις της στη ζωή της συνοικίας. Η αστυνομία υπεραντέδρασε με μεγάλη βιαιότητα και το θέμα πήρε απρόβλεπτες διαστάσεις. Πολύ κακό δείγμα γραφής που αποκαλύπτει την πραγματική εικόνα του δόγματος περί ασφάλειας και τάξης. Κακό ποδαρικό και για τον κ. Χρυσοχοΐδη. Έχω κι άλλες πληροφορίες αλλά επειδή είμαι μακριά και δεν τις έχω διασταυρώσει επιφυλάσσομαι. Όποιος ξέρει περισσότερα ας ενημερώσει. Ποστάρω κι ένα βιντεάκι που μου έστειλαν, το οποίο δίνει μια μικρή γεύση. Το περιστατικό εξελίσσεται γωνία Βεΐκου και Δράκου, 50 μέτρα από το Αστυνομικό Τμήμα Ακροπόλεως. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τους κατοίκους που διαμαρτύρονται παρεμβαίνει και ένας τουρίστας που εκλιπαρεί τους αστυνομικούς να σταματήσουν το έργο τους.

Gepostet von Κάσδαγλης Χριστόφορος am Donnerstag, 11. Juli 2019

Από όλο το σκηνικό υπάρχει μία προσαγωγή που μετατράπηκε σε σύλληψη, ενώ υπάρχουν καταγγελίες πως ένας διαδηλωτής μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο χτυπημένος στο πρόσωπο και στο σώμα. Για σήμερα το πρωί υπήρχε κάλεσμα αλληλεγγύης στη ΓΑΔΑ:

«Το άτομο που ξυλοκοπήθηκε άγρια από ματ, στην πορεία ενάντια σε βραχυχρόνια μίσθωση και τουριστική ανάπλαση, και είχε προσαχθεί είναι πλέον συλληφθέντας. Του αποδίδουν 5 κατηγορίες πλημμεληματικού χαρακτήρα. Σύμφωνα με ενημέρωση που είχαμε οι κατηγορίες είναι αντίσταση, απόπειρα σωματικής βλάβης κατά αστυνομικού, σωματική βλάβη κατά αστυνομικού, διατάραξη κοινής ειρήνης και φθορές. Ώρες μετά τον ξυλοδαρμό του αφού τέλειωσαν με την απόδοση κατηγοριών τον έχουν μεταφέρει σε νοσοκομείο. Αύριο περνάει από εισαγγελέα στις 11:00 στο κτήριο 16 Καλούμε σε συγκέντρωση αλληλεγγύης.»

Τα δακρυγόνα στο Κουκάκι πάντως διώχνουν τον τουρισμό, μάλλον κάποιοι δεν σκέφτονται την οικονομία της χώρας.

Best of internet