Quantcast
THE STREAM

Το χρυσό μετάλλιο κέρδισε ο Καμπουράκης για τη συνεισφορά του στο σεξισμό

Όπως έγραψε σε ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων


THE NEWSROOM · 1 Μαρτίου 2018

Με Δελτίο Τύπου που εξέδωσε χθες, η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων απένειμε βραβείο σεξισμού στον κατά τ’ άλλα έγκριτο δημοσιογράφο Δημήτρη Καμπουράκη, για άρθρο που έγραψε πρόσφατα στην σελίδα Liberal.

Το άρθρο του έφερε τον τίτλο «Δεν είναι μία αφελής Αμερικανίδα…», αναφερόμενος στη Ράνια Αντωνοπούλο στον απόηχο των εξελίξεων με το επίδομα ενοικίου. Ο Δημήτρης Καμπουράκης μπήκε κατευθείαν στο ψητό, με την πρώτη πρόταση του κειμένου να πηγαίνει κάπως έτσι:

«Όσοι ξέρουν από καλό management, λένε πως ποτέ δεν αφήνεις πολλές γυναίκες μόνες σ’ έναν εργασιακό χώρο, δίχως να βάλεις ανάμεσα τους κάποιον (ταλαίπωρο) άντρα που λειτουργεί εξισορροπητικά. Διαφορετικά, είναι ζήτημα χρόνου να πλακωθούν οι γυναίκες μεταξύ τους για γελοίους ανταγωνισμούς και η δουλειά να πάει κατά διαόλου. Τώρα λοιπόν που άδειασε μια θέση στο υπουργείο εργασίας, ας χώσει εκεί ο Πρωθυπουργός κάποιο αρσενικό, ώστε να πάψει η γελοία πολεμική κατάσταση που επικρατούσε ως χθες με τις υπουργίνες, τις αναπληρώτριες και τις υφυπουργίνες»

Αυτό το ακλόνητο επιχείρημα περί ορθού management προσπάθησε να εξηγήσει περαιτέρω με λίγο πολιτικό κουτσομπολάκι, λέγοντας ότι «Διότι για όσους δεν το ξέρετε, η Έφη δεν μιλούσε στην Ράνια, η Ράνια δεν μιλούσε στην Θεανώ και η Θεανώ δεν μιλά στην Έφη. (Ο Πετρόπουλος φαίνεται ότι έχει κρυφτεί σε μια γωνιά άλλου κτιρίου και κάνει το κορόιδο, όχι αδίκως ο άνθρωπος μέσα σε τέτοια θύελλα.) Όχι ότι με νοιάζουν οι σχέσεις ανάμεσα στις κυβερνητικές (που υπουργοποιήθηκαν με ταγάρια κι τώρα είναι μέσα στο εισαγόμενο συνολάκι και το μπότοξ), τα επισημαίνω για το εύρυθμο της λειτουργίας αυτού του ρημαδιασμένου του υπουργείου εργασίας που έχει τα ασφαλιστικά μας και τα εργασιακά μας. Δεν παίζουμε μ’ αυτά».

Για αυτόν τον συνδυασμό συμβουλών ορθής διοίκησης και κριτικής του μπότοξ, απέσπασε, λοιπόν, το βραβείο ο Δημήτρης Καμπουράκης, που σαν παραδοσιακό αρσενικό δεν μασάει να πει τα σύκα σύκα και την σκάφη σκάφη.

Συγκεκριμένα, η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων θέωρησε ότι αξίζει να κερδίσει το βραβείο του καλύτερου σεξιστή, επειδή «αποδίδει στις γυναίκες εργαζόμενες στερεοτυπικές συμπεριφορές “είναι ζήτημα χρόνου να πλακωθούν οι γυναίκες μεταξύ τους για γελοίους ανταγωνισμούς και η δουλειά να πάει κατά διαόλου”», επειδή «περνάει σε μια πανελίστικου τύπου ανάλυση περί ταγαριών και μπότοξ» , επειδή «υπαινίσσεται ότι η κα Αντωνοπούλου πήρε τη θέση λόγω συζύγου και όχι λόγω ικανοτήτων» και, τέλος, επειδή «συμβουλεύει τον Πρωθυπουργό να “χώσει εκεί κάποιο αρσενικό”, προφανώς υπονοώντας κάτι σαν τον εαυτό του».

Το Δελτίο Τύπου βγήκε με τον τίτλο «Ο καθένας να κοιτάει τον Καμπουράκη του».

Διαβάστε το ολόκληρο παρακάτω:

Βραβείο σεξισμού στην εφημερίδα ″Liberal″ που δημοσίευσε άρθρο του κου Καμπουράκη σχετικά με την διοίκηση του Υπουργείου Εργασίας και την ‘’αρχή του καλού management’’ που απαγορεύει την τοποθέτηση πολλών γυναικών σε θέσεις ευθύνης.

Στον άτυπο ανταγωνισμό σεξιστικών επιθέσεων σε πολιτικά πρόσωπα μεταξύ των ΜΜΕ, το παρόν άρθρο φέρνει την Liberal σε πολύ υψηλή θέση καθώς: αποδίδει στις γυναίκες εργαζόμενες στερεοτυπικές συμπεριφορές «είναι ζήτημα χρόνου να πλακωθούν οι γυναίκες μεταξύ τους για γελοίους ανταγωνισμούς και η δουλειά να πάει κατά διαόλου», περνάει σε μια πανελίστικου τύπου ανάλυση περί ταγαριών και μπότοξ, υπαινίσσεται ότι η κα Αντωνοπούλου πήρε τη θέση λόγω συζύγου και όχι λόγω ικανοτήτων και τέλος, συμβουλεύει τον Πρωθυπουργό να «χώσει εκεί κάποιο αρσενικό», προφανώς υπονοώντας κάτι σαν τον εαυτό του.

Είναι εμφανές ότι ο σεξισμός πουλάει, ειδάλλως δεν θα προσφέρονταν και αναπαράγεται τακτικά στη δημόσια σφαίρα, υπονομεύοντας την είσοδο και εξέλιξη των γυναικών σε αυτήν. Προσβάλει γυναίκες και άνδρες ταυτόχρονα, αναιρώντας τη δυνατότητα για δίκαιη και ισότιμη αντιμετώπιση στο χώρο εργασίας τους, στην πολιτική αρένα, στη δημόσια ζωή γενικότερα. Αδικεί τις ικανές και τους ικανούς χρησιμοποιώντας εργαλεία διακρίσεων και αποκλεισμού που βασίζονται σε στερεοτυπικές ιδιότητες που αποδίδονται στο φύλο. Ευνοεί την αναξιοκρατία και την αντιμετώπιση των γυναικών στην εργασία τους ως κατώτερες, χαριστικά απασχολούμενες, υπόλογους για την εξωτερική τους εμφάνιση. Στη συζήτηση για την σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας, αυτές είναι ακριβώς οι συνθήκες που καθιστούν τις γυναίκες ευάλωτες.

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων κάνει έκκληση για ακόμα μια φορά στα μέσα μαζικής ενημέρωσης να χαλιναγωγήσουν το σεξισμό των ″καθαρόαιμων″ αρσενικών δημοσιογράφων τους, που φαίνεται να υποφέρουν μέσα σε έναν κόσμο γεμάτο εργαζόμενες γυναίκες. Κατά τις παραινέσεις του κου Καμπουράκη, ας «χώσουν» και καμία γυναίκα δίπλα στους δημοσιογράφους αυτούς, μήπως και βελτιωθεί ο λόγος τους.

Best of internet