Quantcast
THE STREAM

Με γνωστό «Αυτοί Είστε» κόμμα παίζει πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ για την τρίτη θέση, νέα δημοσκόπηση δείχνει

Όχι ακριβώς τέλεια τα νέα από το μέτωπο για το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη


THE NEWSROOM · 21 Νοεμβρίου 2023

Ροντέο, απλά σε βάρος του έχει καταφέρει να κάνει την ελληνική πολιτική σκηνή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης. Πριν λίγες μέρες είδαμε την πρώη δημοσκόπηση που δείχνει την αξιωματική αντιπολίτευση να χάνει το «αξιωματική» part από το ΠΑΣΟΚ, όμως σήμερα μέσω της τελευταίας δημοσκόπησης της Prorata βλέπουμε μια ακόμη φανταστική επίδοση για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως καταλαβαίνετε, η είδηση εδώ δεν είναι η απόλυτη κυριαρχία της ΝΔ, αλλά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει να χάσει ακόμη και την τρίτη θέση από το ανερχόμενο ΚΚΕ. Αυτή τη στιγμή, στην πρόθεση ψήφου (χωρίς άκυρο-λευκό και αποχή) η ΝΔ χτυπάει 34%, το ΠΑΣΟΚ 12%, η Ελληνική Λύση 4%, η Πλεύση Ελευθερία 3,5%, η Νίκη και οι Σπαρτιάτες 2,5%, το ΜεΡΑ25 2%, ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστων φτάνει το 15,5%.

Όμως, η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ  σε συνδυασμό με την εντυπωσιακή άνοδο του ΚΚΕ (σε αυτή τουλάχιστον τη δημοσκόπηση, φυσικά) τον έφερε στην ίδια θέση με το Κομμουνιστικό Κόμμα στο 10.5%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αυξανόμενη επιρροπή του ΚΚΕ ανταποκρίνεται και στη συμπάθεια προς το πρόσωπο του γραμματέα του. Το κοινό έχει την πιο θετική γνώμη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη (33%), όμως ο Δημήτρης Κουτσούμπας έρχεται δεύτερος με 23%. Ακολουθούν οι Νίκος Ανδρουλάκης (18%), Ζωή Κωνσταντοπούλου (15%), Κυριάκος Βελόπουλος (13%), Στέφανος Κασσελάκης (11%), ο Δημήτρης Νατσιός (4%) και ο Βασίλης Στίγκας (3%).

Παρατηρείτε ότι ο Κασσελάκης είναι πιο χαμηλά όχι μόνο από τον Κουτσούμπα, τον Ανδρουλάκη και την Κωνσταντοπούλου, αλλά ακόμη και από τον Κυριάκο Βελόπουλο. Τα αστεία συνεχίζονται με την άποψη των πολιτών για το έργο των κομμάτων: Από την κυβέρνηση, απόλυτα ή αρκετά ικανοποιημένο δηλώνει το 29% της κοινής γνώμης.

Από την αντιπολίτευση, καλύτερη δουλειά θεωρείται ότι κάνει το ΚΚΕ με 19%, ενώ το 17% θεωρεί ότι κάνει γενικώς την πιο ουσιαστική αντιπολίτευση. Επόμενοι στο κριτήριο της ουσιαστικότερης αντιπολίτευσης είναι το ΠΑΣΟΚ (15%), η Ελληνική Λύση (12%) και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (9%). Είναι χαρακτηριστικό ότι κι εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτω από το κόμμα του Βελόπουλου. Σε κάθε περίπτωση, το 39% θεωρεί ότι κανένα κόμμα δεν κάνει πιο ουσιαστική αντιπολίτευση από τα άλλα.

Τρία άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι το 69% πιστεύει ότι η διάλυση και οι αποχωρήσεις θα του κάνουν ζημιά (το 24% πιστεύει ότι θα του κάνουν κακό). Επίσης, το 11% της κοινής γνώμης θεωρεί απόλυτα (4%) ή αρκετά (7%) πιθανό να το ρίξει στις επόμενες εκλογές σε ένα κόμμα που θα προέκυπτε από τους αποχωρήσαντες του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, ένα 42% πιστεύει ότι χρειάζεται ένα νέο αριστερό κοινοβουλευτικό κόμμα και με αυτό ταυτίζεται και το 44% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιουνίου.

Μάλλον χρειάζεται να κάνει πολύ παρκούρ ακόμη ο Κασσελάκης για να βελτιωθεί η κατάσταση.

 

 

Best of internet