Quantcast
ORIGINALS

Τα 9 πιο καυτά Ελληνικά ρεπορτάζ του 2019 που παίρνουν Πούλιτζερ στην καρδιά μας

Η δημοσιογραφία στην Ελλάδα όχι απλά δεν πάει κατά διαόλου, αλλά ζει την καλύτερη (και πιο εξωφρενική της) εποχή


THE NEWSROOM · 12 Δεκεμβρίου 2019

Ποιος αδαής είχε το θράσος να πει ότι η δημοσιογραφία περνάει ζόρια στη χώρα μας αγαπητές φίλες και φίλοι; Στην πραγματικότητα είναι σε καλύτερη κατάσταση από ποτέ. Το αποδεικνύει το τσουνάμι από επικά ρεπορτάζ που είχαμε την ευλογία να παρακολουθήσουμε φέτος, τα οποία εξασφαλίζουν ότι η φλόγα της ενημέρωσης θα συνεχίσει να καίει μέχρι το 3000 μ.Χ., και βάλτε και μερικούς αιώνες ακόμη για σιγουριά.

Το ρεπορτάζ δεν γίνεται μόνο του όμως. Χρειάζεται τους ατρόμητους ανθρώπους που θα βρεθούν στο δρόμο και στο χωράφι, μέσα στο στούντιο ή στα όρη και στα βουνά για να το φέρουν εις πέρας.

Ας δούμε λοιπόν εδώ τους 9 ήρωες της δημοσιογραφίας για το 2019:

Ο ρεπόρτερ που τους έχει όλους γραμμένους εκεί που πρέπει

Ακόμη κι μια μετάδοση για τις επιχειρήσεις της ΕΛΑΣ στα Εξάρχεια μπορεί να πάρει λίγο παραπάνω χρώμα αν αυτός που την κάνει είναι αυτός ο υπέροχος ρεπόρτερ του «Καλημέρα Ελλάδα». Ο άνθρωπος που αδιαφορώντας για το ότι βρίσκεται σε εμπόλεμη (οκ, μπορεί και όχι) περιοχή και για το ότι βρίσκεται ανάμεσα σε βαριά οπλισμένους αστυνομικούς, χάρισε με το χέρι του στα πιο απόκρυφα του σημεία το ξύσιμο που είχαν ανάγκη.

Τα ξύνει ζωντανά στον αέρα κοινώς, αλλά δεν είναι αυτό που νομίζετε. Ή ίσως είναι ακριβώς αυτό που νομίζατε:

Ο ανήλικος ντετέκτιβ Τσελίκας στην αίθουσα του Joker

Το ρεπορτάζ δεν είναι λογοτεχνία αγαπητές φίλες και φίλοι, πρέπει να παίρνεις τα πράγματα τοις μετρητοίς. Ένα πρόχειρο παράδειγμα αυτής της λογικής στην πράξη είναι ο έτσι κι αλλιώς γίγαντας του ρεπορτάζ, Γιώργος Τσελίκας, ο οποίος έσπευσε στο σινεμά της Πατησίων για να εξακριβώσει τι ακριβώς συνέβη με τα ανήλικα που έβλεπαν Joker και έφαγαν το ντου της ΕΛΑΣ.

Εκεί ως μεθοδικός ρεπόρτερ που είναι, δεν αγνόησε ούτε την ταμπέλα «Ενήλικοι στην Αίθουσα» για να βγάλει τα συμπεράσματά του. Δεν έχει σημασία που πρόκειται για την ομώνυμη ταινία του Κώστα Γαβρά. Αν είσαι μεθοδικός δημοσιογράφος, είσαι μεθοδικός δημοσιογράφος:

Ο γητευτής των γουρουνιών

Αυτά είναι τα τυχερά του επαγγέλματος αγαπητές φίλες και φίλοι. Όχι ότι ο Λάζος Μαντικός με τον θρυλικό πεοδείκτη του είναι κανένας τυχαίος, αλλά δεν συμβαίνει κάθε μέρα να ξεκινάς για την πλημμυρισμένη Κινέττα, να γνωρίζεις θηλυκά (και φιλικά) γουρούνια και να καταλήγεις πρώτη μούρη στα ξένα ΜΜΕ:

Η ρεπόρτερ που τα κάνει όλα και συμφέρει

Η δουλειά του δημοσιογράφου απαιτεί έναν αξιοσημείωτο επίπεδο multitasking και αυτό ακριβώς πέτυχε η ρεπόρτερ του ΣΚΑΪ την Καθαρά Δευτέρα: Χορούς χόρεψε, για χαρταετούς έμαθε, λαγάνα έφαγε, για πουτσοκέφαλα άκουσε (ποιος είπε ότι αυτή η δουλειά δεν τραβάει βαρέα και ανθυγιεινά). Δεν την πιάνει κανείς:

O αετομάτης καμεραμάν στην εκδήλωση του Βορίδη

Τι να πει κανείς γι’αυτόν τον κύριο. Ότι απλά είναι γυπαετός παντός καιρού; Ότι είχε παιδικό όνειρο να γίνει fashion φωτογράφος και κινηματογραφιστής; Ότι απλά βαρέθηκε να βλέπει (και να καταγράφει) τον Μάκη Βορίδη, το οποίο εδώ που τα λέμε δεν είναι και τόσο περίεργο;

Σε κάθε περίπτωση γεγονός παραμένει ότι ξόδεψε ένα σοβαρό κομμάτι της εκδήλωσης της ΝΔ στην Κόρινθο με έναν τελείως δικό του τρόπο:

Η ρεπόρτερ που έπεσε στη γραμμή του καθήκοντος

Άλλοι δημοσιογράφοι απλά πάνε στην παραλία για να χαζέψουν τη φάση. Η συγκεκριμένη ρεπόρτερ του ΑΝΤ1, Φωτεινή Νάσσου, όχι απλά πήγε, αλλά έκατσε και στην ξαπλώστρα για να μπορεί να βιώσει η ίδια τι σημαίνει ξαπλώστρα, και πλήρωσε το βαρύ τίμημα όταν η ξαπλώστρα ανατράπηκε ζωντανά στον αέρα. Κάποιοι πρώτα ζουν και μετά μεταδίδουν:

 Ο άρχοντας της επάλειψης, Γιώργος Τσελίκας

Η παραπάνω ρεπόρτερ βέβαια έχει πολλά πράγματα να μάθει ακόμη, και δεν υπάρχει πιο έμπειρος στο ρεπορτάζ από τον Γιώργο Τσελίκα που ήδη αναφέραμε. Ξεπερνώντας κατά πολύ τα όσα απαιτούσε η δουλειά του, ο κ. Τσελίκας δεν έχασε αυτό το καλοκαίρι την ευκαιρία να μας διδάξει για τα 3 Ψ και την τέχνη της επάλειψης, βοηθώντας και μία περαστική γυναίκα να προστατευτεί από τον ήλιο.

Όπως βλέπετε, είναι έτοιμος για το επιστημονικό συνέδριο της Εταιρείας Προστασίας Αρπακτικών:

Ο ερευνητής που εισχώρησε στα άδυτα των ΑΤΜ

«When the going gets tough, the tough get going» όπως λένε και στο χωριό μας, και όταν ο Νίκος Υποφάντης του ΣΚΑΪ άκουσε ότι ο Παύλος Πολάκης είχε πάρει δάνειο 100 χιλιάρικα ευρώ, αποφάσισε να λύσει το μυστήριο. Αρχικά πήγε και πήρε τη γνώμη μερικών τυχαίων πολιτών που έχουν εμφανιστεί 50 φορές στο ΣΚΑΪ, όμως η δημοσιογραφία απαιτεί και έρευνα πέρα από τη γνωμούλα του κοινού.

Έτσι, προσέγγισε το κοντινότερο ΑΤΜ και δοκίμασε να δει ιδίοις όμμασι αν ένας απλός, ταπεινός πολίτης έχει το δικαίωμα να κάνει αυτό που έτσι κι αλλιώς δεν έκανε ο Πολάκης (γιατί πήρε δάνειο). Και η αλήθεια έλαμψε:

Αυτός ο ήρωας που δεν αξίζουμε, αλλά έχουμε ανάγκη

Το επάγγελμα πάνω από όλα χρειάζεται ψυχραιμία και ο ανταποκριτής του Kontra Channel, Απόστολος Φουρνατζόπουλος ξεκίνησε πολύ ψύχραιμα τη μετάδοσή του δίπλα σε μερικές διμοιρίες ΜΑΤ. Στη συνέχεια, πολύ ψύχραιμα είπε κάποια πράγματα για τη συμπεριφορά των οργάνων της τάξης τις τελευταίες μέρες και βδομάδες.

Το έπος της ψυχραιμίας έκλεισε με τον ρεπόρτερ να επιδεικνύει το απόλυτο poker face λέγοντας το εξής:

«Και γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει να θυμόμαστε πάντα την κρατική δολοφονία του 16χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου από τις σφαίρες του Επαμεινώνδα Κορκονέα. Σήμερα θα ήταν 27 χρονών. Χιλιάδες κατέβηκαν στην πορεία, δυναμικά, με παλμό, για να φωνάξουν το σύνθημα που όλους μάς ενώνει

Best of internet