Quantcast
ORIGINALS

Οδηγός Επιβίωσης #3

Πώς να βγεις από ένα αυτοκίνητο που βυθίζεται


Moloch · 16 Απριλίου 2013

how_to_escape_a_sinking_car1

 

Είσαι μέσα στο αυτοκίνητο. Πώς βγαίνεις;

Αμέσως μόλις πέσεις στο νερό, άνοιξε το παράθυρο σου. Αυτή είναι η καλύτερη ευκαιρία σου να διαφύγεις, επειδή όταν το αυτοκίνητο βυθιστεί, η εξωτερική πίεση του νερού θα παρεμποδίζει το άνοιγμα της πόρτας. Το άνοιγμα των παραθύρων επιτρέπει την είσοδο του νερού και την εξισορρόπηση της πίεσης. Μετά την εξισορρόπηση της πίεσης του νερού μέσα και έξω από το αυτοκίνητο, θα μπορέσεις να ανοίξεις την πόρτα.

Αν δεν μπορείς να ανοίξεις το παράθυρο, επιχείρησε να σπάσεις το τζάμι με το πόδι, ή με τον ώμο σου, ή με κάποιο βαρύ αντικείμενο (όπως π.χ. την αντικλεπτική μπάρα του τιμονιού).

Βγες έξω.

 Τα αυτοκίνητα που έχουν την μηχανή μπροστά βουλιάζουν κατακόρυφα και αν το βάθος του νερού είναι πάνω από πέντε μέτρα το όχημα σου μπορεί να καταλήξει ανάποδα, με την οροφή προς τα κάτω. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να βγεις όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ενώ το αυτοκίνητο επιπλέει ακόμα. Ανάλογα με το όχημα, ο χρόνος που θα επιπλέει, κυμαίνεται από  λίγα δευτερόλεπτα έως λίγα λεπτά. Ο αέρας που είναι εγκλωβισμένος στο αυτοκίνητο τελικά θα βγει έξω, η καμπίνα των επιβατών δεν είναι ποτέ αεροστεγής.

Όταν το αυτοκίνητο φθάσει στο βυθό, είναι απίθανο να έχει βγει αέρας, οπότε προσπάθησε να βγείς όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν δεν μπορείς να βγεις ή να σπάσεις το παράθυρο έχεις μία τελευταία επιλογή. Μη χάσεις την ψυχραιμία σου! Περίμενε έως ότου το αυτοκίνητο αρχίσει να γεμίζει νερό. Μόλις το νερό φθάσει στο ύψος του κεφαλιού σου, πάρε μία βαθιά αναπνοή και κράτα την ανάσα σου. Τώρα η πίεση μέσα και έξω από το αυτοκίνητο θα έχει εξισορροπηθεί, οπότε θα μπορέσεις εύκολα να ανοίξεις την πόρτα και να κολυμπήσεις προς την επιφάνεια.

Best of internet