Quantcast
ORIGINALS

10 χώρες που αποποινικοποίησαν την κάνναβη και δεν έχουν καταστραφεί ακόμα

Η οργή του Θεού τελικά δεν έπεσε πάνω σε αυτές τις χώρες που έδειξαν συμπάθεια στο περίφημο φυτό


Χρήστος Πρόεδρος · 3 Ιανουαρίου 2018

Βρισκόμαστε πλέον στην τελική ευθεία για την πραγματοποίηση της πρώτης Διεθνούς Έκθεσης Κάνναβης στην Αθήνα, αγαπητοί φίλοι και η Athens Cannabis Expo 2018 έρχεται για να δείξει το δρόμο προς τις χρήσεις και τις πτυχές του πιο πολύπλευρου φυτού που έχει βγάλει ποτέ ο όμορφος πλανήτης γη. Πολλά έχουν ακούσει τα αυτιά μας σχετικά με την αποποινικοποίηση της κάνναβης, είτε της μαριχουάνας είτε ακόμα και της φαρμακευτικής κάνναβης.

Μήπως η νομιμοποίηση της κάνναβης οδηγήσει στο απόλυτο χάος, σε ανθρώπους να σέρνονται απελπισμένοι στους δρόμους ζητιανεύοντας για ένα κομμάτι σοκολάτα; Μήπως ακόμα οδηγήσει τους ανθρώπους στην απόλυτη τρέλα τρώγοντας ο ένας τον άλλο; Μήπως μας οδηγήσει σε μια ημέρα purge όπου όλοι θα κλειδώνονται στα σπίτια τους για να γλιτώσουν από ανθρωποκτονίες βιασμούς και ληστείες; Αυτά είναι ερωτήματα που απασχολούν όλους όσοι είναι υπέρ της πολιτικής της απαγόρευσης και που ξεχνούν ότι το αρχαίο φυτό έχει χρησιμοποιηθεί σε πάρα πολλές κοινωνίες και πολιτισμούς εδώ και χιλιάδες χρόνια, αλλά άρχισε να απαγορεύεται ρητά σχετικά πρόσφατα σε σχέση με τη μακρά ιστορία του.

Παρ’ όλα αυτά, παγκοσμίως παρατηρείται επιτέλους μια τάση προς τη νομιμοποίηση, ή τουλάχιστον την αποποινικοποίηση της μαριχουάνας και παρ’ όλα αυτά, αυτές οι χώρες δεν αντιμετώπισαν το απόλυτο χάος ως αποτέλεσμα της ανοχής τους στην κάνναβη. Και η Ελλάδα έχει κάνει μερικά βήματα μπροστά, νομιμοποιώντας την φαρμακευτική αλλά και την βιομηχανική/κλωστική κάνναβη, ανοίγοντας ένα πεδίο δραστηριοτήτων στον θεραπευτικό αλλά και τον αγροτικό και βιοτεχνικό τομέα. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν και περιπτώσεις από χώρες που έχουν κάνει και βήματα μπροστά σχετικά με την διαβόητη μαριχουάνα. Πάμε να δούμε δέκα χώρες που δείχνουν το δρόμο στην αποποινικοποίηση ή ακόμα και στη νομιμοποίηση της κάνναβης και που παρ’ όλα αυτά δεν καταστράφηκαν ολοσχερώς.

 

ΗΠΑ

Στις Η.Π.Α. μπορεί σε ομοσπονδιακό επίπεδο η μαριχουάνα να θεωρείται παράνομη, ωστόσο υπάρχουν πολλές πολιτείες που έχουν νομιμοποιήσει, όχι μόνο τη φαρμακευτική κάνναβη, αλλά και την μαριχουάνα. Σε Αλάσκα, Καλιφόρνια, Νεβάδα, Όρεγκον, Ουάσινγκτον, Κολοράντο,Μέιν, Μασαχουσέτη και Κολούμπια η μαριχουάνα είναι νόμιμη, ενώ σε ακόμα περισσότερες πολιτείες είναι νόμιμη και η φαρμακευτική κάνναβη. Και αν έχουν συμβεί διάφορα στις ΗΠΑ κατά καιρούς, τίποτα κακό δεν έχει συμβεί εξ αιτίας της αλλαγής του νομικού πλαισίου σχετικά με την κάνναβη.

 

ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ

Αυτή η χώρα της Λατινικής Αμερικής μπορεί να είναι γνωστή για τον πρώην Πρόεδρο Χόρχε Μπουχίκα, που έχει μείνει γνωστός ως «ο φτωχότερος ηγέτης στον κόσμο», ωστόσο αυτό που μάλλον δεν ξέρατε είναι ότι η κυβέρνηση του Μπουχίκα ήταν αυτή που νομιμοποίησε την κάνναβη, κάνοντας την Ουρουγουάη την πρώτη χώρα στη σύγχρονη εποχή που αποποινικοποίησε και κατέστησε νόμιμη την κάνναβη και την μαριχουάνα. Ο Μουχίκα υπέγραψε την τροπολογία νομιμοποίησης της μαριχουάνας τον Δεκέμβριο του 2013, και πλέον η καλλιέργεια, η κατοχή και η χρήση μαριχουάνας είναι νόμιμη για τους πολίτες της χώρας. Η γαλανόλευκη σημαία της Λατινικής Αμερικής αντί για σταυρό έχει έναν ήλιο με ένα ανεπαίσθητο μειδίαμα. Προφανώς έχει τους λόγους του να είναι χαρούμενος.

 

ΙΣΠΑΝΙΑ

Και στην Ισπανία το νομικό πλαίσιο για την κάνναβη είναι αρκετά περίπλοκο, ωστόσο το σημαντικό είναι ότι αυτή τη στιγμή είναι νόμιμη η χρήση μαριχουάνας σε ιδιωτικό χώρο, και η καλλιέργεια για προσωπική χρήση πλέον έχει αποποινικοποιηθεί. Βέβαια οι νόμοι είναι ακόμα αυστηροί για τους διακινητές της κάνναβης, αλλά κατά τ’ άλλα οι Ισπανικές Αρχές δεν ασχολούνται ιδιαίτερα ούτε με την δημόσια χρήση μαριχουάνας, μιας και ακολουθείται μια πιο χαλαρή τακτική προσέγγισης σχετικά με το θέμα. Επιπλέον η νομοθεσία που επιτρέπει την χρήση μαριχουάνας σε προσωπικούς χώρους, έχει ανοίξει το δρόμο σε πολλές κλειστές λέσχες κάνναβης.

 

ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Μάλλον η πρώτη χώρα που έρχεται στο νου κάποιου όταν ακούει για νομιμοποίηση της κάνναβης. Στην Ολλανδία τυπικά η κάνναβη δεν είναι νόμιμη, αλλά υπάρχει ένα ιδιαίτερο νομικό πλαίσιο που επιτρέπει την λειτουργία των περίφημων coffee shops από τα οποία έχετε ακούσει σίγουρα ιστορίες από κάποιο φίλο σας που επισκέφτηκε το Άμστερνταμ. Κατά τ’ άλλα οι Αρχές είναι αρκετά ευέλικτες και με την προσωπική χρήση εκτός των coffee shops, μιας και η χρήση είναι πολύ διαδεδομένη.

 

ΧΙΛΗ

Οι Χιλιανοί έχουν τη μεγαλύτερη κατά κεφαλή κατανάλωση μαριχουάνας στη Λατινική Αμερική, ενώ η προσωπική χρήση έχει αποποινικοποιηθεί από το κογκρέσο της χώρας.

 

ΚΟΛΟΜΒΙΑ

Μπορεί η Κολομβία είναι ξακουστή για άλλα πράγματα, (όσοι έχουν δει έστω και λίγο Narcos ξέρουν πολύ καλά για τι πράγμα μιλάμε), αλλά το σημαντικότερο όλων είναι ότι ήδη από το 2012 η κυβέρνηση της Κολομβίας αποποινικοποίησε την κατοχή κάνναβης μεχρι και τα 20 γραμμάρια, αλλά και την καλλιέργεια για προσωπική χρήση μέχρι και 20 δενδρύλλιων κάνναβης.

 

ΤΣΕΧΙΑ

Μέχρι και 15 γραμμάρια αποξηραμένης κάνναβης για προσωπική χρήση δεν πρόκειται να σας δημιουργήσουν κάποιο πρόβλημα με το νόμο στην Τσεχία. Επιπλέον η καλλιέργεια μέχρι και πέντε δενδρύλλιων θεωρείται πλέον απλώς πταίσμα. Γενικώς η κάνναβη θεωρείται παράνομη, αλλά για να τιμωρηθεί κάποιος με πρόστιμο, ή ακόμα και με φυλάκιση θα πρέπει να βρεθεί με μεγάλες ποσότητες, ή μάλλον να διακινεί.

 

ΕΛΒΕΤΙΑ

Η Ελβετία δεν είναι μόνο ένας τραπεζικός παράδεισος, αγαπητοί φίλοι, αφού πέρα από θυρίδες, αγελάδες και σοκολάτες, έχει πλέον ως ατού το γεγονός ότι η κατοχή μαριχουάνας μέχρι και τα 13 γραμμάρια είναι πλέον αποποινικοποιημένη.

 

ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ

Η δημιουργική ασάφεια στο νόμο της Κόστα Ρίκα για την μαριχουάνα έχει δημιουργήσει μια ευέλικτη κατάσταση σχετικά με την κατοχή και τη χρήση του αρχαίου φυτού. Ο νόμος αναφέρει ότι οι Κοσταρικανοί μπορούν να έχουν «μικρή ποσότητα» μαριχουάνας, αλλά αυτή η μικρή ποσότητα δεν διευκρινίζεται και δεν οριοθετείται.

 

TZAMAIKA

Πολλοί θα περίμεναν η Τζαμάικα να είναι από τις πρώτες χώρες που θα πλασάρονταν σε μια τέτοια λίστα, όμως στην πραγματικότητα η κατοχή μαριχουάνας αποποινικοποιήθηκε μόλις το 2015 και έκτοτε αποτελεί απλώς πταίσμα. Η κάνναβη που εκεί είναι γνωστή ως ganja, κατέχει παραδοσιακά, πολιτιστικά και θρησκευτικά έναν εξέχοντα ρόλο στην ταυτότητα της Τζαμάικα, μιας και συνδέεται με τη μουσική ρέγγε και τους Ρασταφάρι.

Σε όλες αυτές τις χώρες και σε άλλες τόσες σχεδόν, όπου η κατοχή και η προσωπική χρήση κάνναβης είτε δεν διώκεται ποινικά, είτε οι Αρχές επιδεικνύουν μεγάλη ανοχή, ο ήλιος δεν σβήνει, η οργή του Θεού δεν πέφτει πάνω στους ανθρώπους και περιπτώσεις κανιβαλισμού και αλληλοσπαραγμού δεν παρουσιάζονται, τουλάχιστον όχι ως αποτέλεσμα της νομικής ανεκτικότητας στην κάνναβη.

Έτσι, από τις 12 μέχρι και τις 14 Ιανουαρίου του 2018, αμέσως μετά τις γιορτές, εμείς λέμε να πάρουμε το ρίσκο και να περάσουμε μια βόλτα από το Athens Cannabis Expo 2018 στο Κλειστό Γυμναστήριο Φαλήρου (Tae Kwon Do). Αν μη τι άλλο δεν θέλουμε να είμαστε αδιάβαστοι καθώς από από τις 30 Ιουνίου 2017, ανακοινώθηκε και επίσημα η νομιμοποίηση εισαγωγής και χρήσης ιατρικής κάνναβης στην Ελλάδα.

Best of internet