Animasyros 12: Το μεγαλύτερο φεστιβάλ animation στην Ελλάδα ξεκίνησε εντυπωσιακά για άλλη μια χρονιά

Σε απευθείας μετάδοση από την Ερμούπολη της Σύρου

THE NERDSTREAM

20 Σεπτεμβρίου 2019

Στο κατάμεστο ιστορικό Θέατρο Απόλλων της Ερμούπολης της Σύρου, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019 η επίσημη πρεμιέρα της 12ης διοργάνωσης του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros. Στην τελετή έναρξης παρευρέθηκαν πλήθος εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και τοπικών φορέων, ανάμεσά τους ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Λεονταρίτης κι ο Δήμαρχος Ερμούπολης Σύρου Νίκος Λειβαδάρας.

Ο πρόεδρος του Animasyros Βασίλης Καραμητσάνης ανέβηκε στη σκηνή και καλωσόρισε το κοινό στην επίσημη έναρξη της 12ης διοργάνωσης του φεστιβάλ. Αφού επισήμανε την πληθώρα των υποστηρικτών του Animasyros, δημόσιων και ιδιωτικών, όλα αυτά τα χρόνια, στάθηκε στην πολύτιμη συνεργασία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που στηρίζουν το Φεστιβάλ από την αρχή του, καθώς και στην Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα που για ακόμα μία χρονιά είναι συν-διοργανωτής του Φεστιβάλ.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε η πρεμιέρα της παράστασης «Το Αηδόνι του Αυτοκράτορα» της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Λίγο νωρίτερα, στην σκηνή ανέβηκε η Κατερίνα Πετσατώδη, Διευθύντρια Σκηνής της ΕΛΣ και σκηνοθέτης της animated opera, η οποία μίλησε αναλυτικά για την παράσταση και την συνεργασία της με το φεστιβάλ:

«Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που είμαστε επιτέλους εδώ. Πριν 5 με 6 χρόνια ξεκίνησε η προσπάθεια να ενωθεί το animation με την όπερα μέσα από τη συνεργασία του Animasyros με την ΕΛΣ. Το μεγάλο όνειρο και των δύο φορέων ήταν να γίνει μία κανονική παράσταση και όχι μόνο αποσπάσματα έργων. Έτσι πριν δύο χρόνια, ο Αλέξανδρος Ευκλείδης, καλλιτεχνικός διευθυντής της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ, μου πρότεινε να αναλάβω αυτό το έργο, λέγοντας μου ότι ίσως με ενδιαφέρει. Έτσι, ξεκινήσαμε να το δουλεύουμε με την ανιμέιτορ Ειρήνη Βιανέλλη και την σκηνογράφο μας Ευαγγελία Θεριανού κάνοντας κάτι για το οποίο δεν είχαμε ιδέα πως γίνεται μέχρι να το δούμε να παίρνει μορφή στις πρόβες. Από τότε μέχρι σήμερα, έχουν γίνει 40 παραστάσεις στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, μία παρουσίαση στην Κρήτη και από το χειμώνα μετακομίζουμε στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ από τις 20 Οκτωβρίου 2019 και για 10 παραστάσεις. Και ξεκινάμε περιοδεία γιατί θεωρούμε πως η συγκεκριμένη παράσταση είναι όσο animation και όσο όπερα πρέπει, με αποτέλεσμα να είναι προσβάσιμο σε όλους. Έτσι, ερχόμαστε στο θέατρο Απόλλων της Ερμούπολης για να παρουσιάσουμε μία νέα βερσιόν του έργου.»

Για την ιστορία, η Λένα Πλάτωνος έγραψε το Αηδόνι του αυτοκράτορα, ένα «μουσικό παραμύθι με στοιχεία όπερας», όπως το έχει χαρακτηρίσει, το 1989, πάνω στο ομώνυμο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, ικανοποιώντας μια επιθυμία του κόντρα τενόρου Άρη Χριστοφέλλη. Το παραμύθι του Άντερσεν μεταμορφώνεται σε μια παραβολή για τη σχέση τέχνης και τεχνολογίας, η οποία στις μέρες μας είναι πιο επίκαιρη παρά ποτέ. Το σύγχρονο μήνυμα του έργου, η συνύπαρξη αναλογικής και ηλεκτρονικής μουσικής, οι ακαταμάχητες μελωδικές γραμμές της Πλάτωνος και η δεξιοτεχνική φωνητική γραφή καθιστούν το Αηδόνι του αυτοκράτορα μια ιδεώδη γνωριμία των παιδιών αλλά και των μεγάλων με τον μαγικό κόσμο της λυρικής τέχνης.

Τέλος, η βραδιά έληξε με το καθιερωμένο πάρτι του φεστιβάλ στον κήπο του θεάτρου Απόλλων.

Best of internet