Quantcast

O Martin Scorsese πιστεύει ότι το σινεμά όπως το ξέραμε δεν υπάρχει πια, αλλά παραμένει αισιόδοξος

Μίλησε για το The Irishman, για το Netflix και για την κρίση της κινηματογραφικής βιομηχανίας

THE NERDSTREAM

5 Δεκεμβρίου 2018

Αν είσαι ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ, τότε μάλλον λίγες είναι οι μεγαλύτερες τιμές που μπορούν να σου τύχουν σήμερα από το να έχεις για φιλοξενούμενό σου τον Martin Scorsese. Το κινηματογραφικού φεστιβάλ του Μαρακές στο Μαρόκο, ας πούμε, είχε την χαρά να φιλοξενεί φέτος για 4η φορά μέσα σε 17 χρόνια τον σπουδαίο σκηνοθέτη, ο οποίος βρέθηκε εκεί για να παρουσιάσει ένα αφιέρωμα στον Robert De Niro και να συμμετάσχει σε μια συζήτηση για τις αλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στη βιομηχανία του σινεμά.

Σ’ αυτήν τη συζήτηση, λοιπόν, ο Scorsese ξεκίνησε λέγοντας ότι βλέπει ακόμα και σήμερα πάρα πολλές νέες ταινίες, αν και κυρίως στο σπίτι, σημειώνοντας πως του λείπει η εμπειρία της αίθουσας. Έπειτα, δήλωσε πως “το σινεμά όπως το ξέραμε τα τελευταία 100 χρόνια δεν υπάρχει. Άλλαξε. Γι’ αυτό και το συγκεκριμένο φεστιβάλ είναι τόσο σημαντικό, διατηρεί την αξία του σινεμά ως μορφή τέχνης”.

Όχι ότι τον έπιασε κάποια κλασική γκρίνια ότι ο κινηματογράφος θα εξαφανιστεί και τα σχετικά. Για την ακρίβεια, δήλωσε αισιόδοξος για τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες του ανεξάρτητου σινεμά. Μιλώντας συγκεκριμένα για την δική του επερχόμενη ταινία, το The Irishman, είπε πως “οι άνθρωποι του Netflix πέρνουν ρίσκα. Το Irishman είναι μια ταινία με οικονομικό ρίσκο. Κανείς δεν ήθελε να τη χρηματοδοτήσει εδώ και 5 έως 7 χρόνια περίπου, ενώ παράλληλα εμείς μεγαλώναμε ηλικιακά. Το Netflix πήρε το ρίσκο”.

Παρόλα αυτά, εξέφρασε έναν έντονο προβληματισμό για το γεγονός πως στην ψηφιακή εποχή τα πάντα έχουν μετατραπεί σε “content“. Επίσης, μίλησε για την κρίση του οικοσυστήματος γύρω από το σινεμά, όπως την κινηματογραφική κριτική που πλέον περιορίζεται σε tweets και αστεράκια. Δεν έμεινε στο σινεμά, όμως, και υποστήριξε πως βρισκόμαστε σε μια μεταβατική ιστορική περίοδο με μεγάλες τεχνολογικές εξελίξεις αλλά και σημαντικές αλλαγές στο πεδίο της κουλτούρας και του πολιτισμού.

Μιλώντας για αυτές τις αλλαγές, ο Scorsese σημείωσε ότι “τα πιστεύω κάθε εποχής ανανεώνονται. Αυτό δε σημαίνει πως απορρίπτουμε τα τελετουργικά. Το τελετουργικό είναι σημαντικό στη ζωή μας, δημιουργεί ομαδικούς δεσμούς ανάμεσα στους ανθρώπους. Όπως για παράδειγμα όταν προσευχόμαστε”, ενώ αργότερα σημείωσε ότι η διαδικασία της δημιουργίας μιας ταινίας είναι και αυτή ιερή.

Τέλος, να θυμίσουμε ότι το The Irishman του 76χρονου πια σκηνοθέτη αναμένεται μέσα στο 2019, κι ότι τελικά θα καταφέρουμε να το δούμε για ένα χρονικό διάστημα στις αίθουσες όπως του αξίζει, πριν πάει στην πλατφόρμα του Netflix.

Best of internet