Quantcast

Μεταμορφώσεις και Παραλλαγές του Surfin’ USA

5 εκτελέσεις του κλασσικού τραγουδιού των Beach Boys για 5 διαφορετικά καλοκαίρια

Normo Gin

20 Ιουνίου 2013

beach-boys-surfin-usa
Η ιστορία των Beach Boys είναι ίσως η πιο διδακτική ιστορία για την ανταγωνιστικότητα της μουσικής βιομηχανίας, για την απογοήτευση και την παρακμή στην οποία οδηγούνται όσοι αποτυγχάνουν να διεκδικήσουν τον θρόνο, για το πόσο αυτοκαταστροφικός αποδεικνύεται ο ιδεαλισμός του ονείρου της κάθε Καλιφόρνιας, ακόμα και για την ιστορική σημασία της ποπ μουσικής: πολλοί αναρωτιούνται πόσο διαφορετικός θα ήταν ο κόσμος αν ο Brian Wilson είχε καταφέρει να τεθεί επικεφαλής της ποπ μουσικής αντί για τους Beatles.

Αλλά αυτή είναι μία πικρή ιστορία την οποία θα γράψουμε άλλη φορά, όταν έρθει η ώρα να φύγουμε κι εμείς για καμία παραλία. Προς το παρόν, θ’ ασχοληθούμε με το κομμάτι που τους έκανε διάσημους, το περιβόητο Surfin’ USA, το χιτάκι ενός ροκ εν ρολ που αντί για τους αυτοκινητόδρομους και τα μητροπολιτικά κλαμπς, ήθελε να ξεσκάσει στο σερφ και τις παραλίες. Ενός ροκ εν ρολ που έφαγε τα μούτρα του.

Η Αυθεντική Εκτέλεση των Beach Boys

http://www.youtube.com/watch?v=x3Q0kWPk3uI

Περιεχόμενο: Εκεί που για μία στιγμή φάνηκε η προοπτική επιτυχίας. Ένα χαρουμενιάρικο πλην δυναμικό κομμάτι, το οποίο κρύβει μέσα του στοιχεία ενός ήχου που μέσα στις επόμενες δεκαετίες θα προχωρήσουν πολύ, φτάνοντας σε σημείο να μεταφέρουν το σερφ στο διάστημα μέσα από μπάντες σαν τους Man Or Astro-Man.

Για: το παιδικό καλοκαίρι με γονείς, συνοδεία κασσετών με όλες τις ροκενρολ επιτυχίες.

Η Urban Εκτέλεση των Jesus & Mary Chain

Περιεχόμενο: Το τραγούδι γίνεται πιο ηλεκτρικό, με πιο συμπαγή ήχο. Ο στίχος “Everybody’s Gone Surfin’/Surfin’ USA” φαίνεται να υπονοεί “ευτυχώς, πήγαν όλοι διακοπές και ησύχασα λίγο”. Οι φωνές μπασάρουν και δείχνουν μία κάποια κούραση, είτε από χανγκόβερ ή από κάποια άλλη μορφή διασκέδασης στην πόλη.

Για: το καλοκαίρι που βαριέται κανείς να πάει οπουδήποτε.

Η Ψυχωτική Εκτέλεση των Melt-Banana

Περιεχόμενο: Δεν ξέρουμε τι απήχηση μπορεί να έχει η φαντασίωση του σερφ σε ακραίους Ιάπωνες. Μάλλον καμία, γι’ αυτό το τραγούδι αποδομείται σ’ έναν ωκεανό φασαρίας που προσιδιάζει στο τεχνοκρατικό οικοσύστημα της χώρας του ανατέλλοντος ήλιου. Πιθανώς η καλύτερη εκτέλεση για το σήμερα.

Για: κάθε καλοκαίρι που περιλαμβάνει μία κάποια μορφή κραιπάλης.

Η Καγκουριά των Pennywise

Περιεχόμενο: Δεν υπάρχει καλύτερος κληρονόμος της χαζοχαρουμενιάς από το αμερικάνικο πανκ ροκ των 90ς. Η εκτέλεση των Pennywise αποτελεί ένοχη απόλαυση, ξεσηκωτική και ύποπτη για ποικίλα κρούσματα παλιμπαιδισμού. Το δε βίντεο που βρήκαμε δεν συστήνεται για επιληπτικούς.

Για: το σωστό εφηβικό καλοκαίρι.

Η Τρισάθλια Εκτέλεση των Blind Guardian

Περιεχόμενο: Υπάρχει ένα απλό φαινόμενο στη μέταλ κουλτούρα. Οι μόνοι άνθρωποι εντός της που έχουν χιούμορ, κατά πολύ ειρωνικό τρόπο, είναι οι μπλακμεταλλάδες. Όλοι οι υπόλοιποι, και ειδικά οι παουερ-επικάδες, είναι απλά κακόγουστοι, είτε όταν προσπαθούν να είναι σοβαροί ή όταν πάνε να δοκιμάσουν το χιούμορ.

Για: το πολύ λάθος και τραυματικό εφηβικό καλοκαίρι.

Best of internet