Quantcast

5 λόγοι που ο Deadpool είναι ο αγαπημένος μας υπερήρωας της Marvel

Στην μπάντα κύριε Τόνυ Σταρκ και λοιποί φλώροι, η φάση είναι “merc with a mouth”

Διονύσης Παππάς

29 Νοεμβρίου 2016


Το ρόστερ υπερηρώων της Marvel Comics είναι μια απύθμενη δεξάμενη με γαμάτους τύπους με τους οποίους θα άραζες πολύ ευχαρίστως για μία ή 15 μπύρες αμέσως μετά τη διάσωση της Γης από βέβαιο όλεθρο ή κάτι τέτοιο. Μορφές όπως ο Wolverine ή ο Spider-man φιγουράρουν πολύ ψηλά στη λίστα των all-time αγαπημένων, μόνο που το υπερβολικά macho στυλάκι του πρώτου και το υπερβολικά «φλώρος που το παίζει τρελάκιας για τις γκόμενες» του 2ου έχουν κουράσει λίγο μετά από τόσες δεκαετίες. O Luke Cage έχει καλά εφόδια για να γίνει η νέα συνήθεια πο έγινε λατρεία αλλά δυστυχώς τρώει άκυρο γιατί σνομπάρει τις spandex στολές κι αυτό φίλοι μου είναι ξενέρωτο, για να μην πούμε οριακά ομοφοβικό.

 

Να μην τα πολυλογούμε, η φάση είναι Deadpool. Η ταινία που έκανε πάταγο στις κινηματογραφικές αίθουσες  προβάλλεται αυτό το μήνα
στα Νοvacinema ( και σε Nova On Demand, χωρίς καμία επιπλέον χρέωση) και η φλόγα ξανάναψε μέσα μας. Ακολουθεί μια ανάλυση της επιστημονικής μας ομάδας με τους λόγους που καθιστούν τον Deadpool #1 κουλ τυπά της Μarvel:

 

1. Σπάει τον 4ο τοίχο αβίαστα, αβασάνιστα

Πέρα απ’το ότι διαθέτει ένα εξωφρενικό healing factor χάρη στο οποίο μπορείς κυριολεκτικά να του κόψεις το κεφάλι και να ξαναφυτρώσει, πέρα του ότι είναι ΝΙΝΤΖΑ, η πιο εντυπωσιακή υπερδύναμη του Deadpool είναι το ότι έχει επίγνωση του γεγονότος ότι είναι χαρακτήρας comic (ή ταινίας αντίστοιχα) και συχνά-πυκνά σαν άλλος ήρωας του Μπέκετ σπάει τον 4ο τοίχο που τον χωρίζει απ’το κοινό και σου κλείνει το ματάκι.
Ε, how cool is that? Aκολουθούν μερικά τεκμήρια:

enhanced-buzz-19726-1374868024-35

enhanced-buzz-1723-1374867225-6

Το βιντεάκι παραπάνω μας έδωσε και μία ιδέα: Drinking game στο οποίο κατεβάζεις σφηνάκι κάθε φορά που ο Deadpool σπάει τον 4ο τοίχο. Χρειάζεται να πούμε περισσότερα; Με τη Nova δε, βολεύει ιδιαιτέρως μιας και σου δίνεται η δυνατότητα να πατάς Pause & Replay κατά το δοκούν ώστε να μπορείς να πιεις άνετα το σφηνάκι σου σαν άνθρωπος. Επίσης υπάρχει και δυνατότητα Rec που σημαίνει ότι αν νιώθετε μερακλήδες μπορείτε να φτιάξετε κι εσείς ένα compilation video αλλά με όλες τις φορές που αναφέρει chimichangas αφού με λύπη μας παρατηρήσαμε ότι κάτι τέτοιο λείπει από τον κυβερνοχώρο.

 

2. Είναι νέρντουλας (σαν εμάς!)

Υπάρχει πιο μεγάλη χαρά απ’το να ταυτίζεσαι με τον υπερήρωα του κόμικ που διαβάζεις εκεί που έχει σημασία περισσότερο, δηλαδή στο ότι είστε κι οι 2 νέρντουλες που περνάτε το χρόνο σας σε διαστημικά μπαμ μπουμ και καρικατζούρες για πιτσιρίκια; Ίσως, αλλά δε μας αφορά. Μας αρκεί που ο Deadpool είναι κι αυτός φαν του Star Wars (αλλά και του Star Trek – ντάξει άντε γεια ε).

enhanced-buzz-6912-1374867452-43

enhanced-buzz-10835-1374867427-53

 

3. Το παίζει μάγκας με όπλα το χιούμορ και την ανωνυμία αλλά κάτω από τη μάσκα είναι ένα αποκρουστικό τέρας που απωθεί τις γυναίκες (σαν εμάς!)

Η κάτωθι εικόνα τα λέει όλα:

enhanced-buzz-21532-1374868139-40

 

4. Είναι ντουμπλ φας

Τα μανιχαϊστικά πρότυπα στα οποία μας έχουν συνηθίσει υπερηρωικές ταινίες και κόμιξ φαντάζουν όλο και πιο παρωχημένα καθώς στις καρδιές του κόσμου κερδίζουν όλο και περισσότερο χώρο οι “αντιήρωες”. Δεδομένου ότι ο Deadpool μπορεί τη μια στιγμή να σκοτώνει κόσμο επί χρήμασι και την άλλη να σώζει τον πλανήτη στο πλευρό του Captain America, θα έλεγε κανείς ότι λίγο-ούτε πολύ είναι ο ορισμός του σύγχρονου αντιήρωα, ένα αλλορπόσαλο σύμβολο του μενταμοντερνισμού. Και δεν είναι μόνο η χαλασμένη του ηθική πυξίδα που τον κάνει να θολώνει τα νερά. Βγείτε τώρα έξω και ρωτήστε ένα περαστικό teenager αν το συνηθισμένο γι’αυτόν είναι να πηγαίνεις μόνο με άτομα του ιδίου/άλλου φύλου ή να τα τιμάς και τα δύο επειδή “whatever oldtimer” (αυτή είναι η εικόνα που έχουμε για τη σημερινή νεολαία και δεν κρίνουμε). Ε πώς μετά να μη βλέπει με περίσσια συμπάθεια τον μόνο mainstream υπερήρωα που “ψήνει το ψάρι κι απ’τις 2 πλευρές” σαν άλλος Απόστολος Γκλέτσος; Bασικά είπαμε, εδώ ο άνθρωπος δηλώνει φαν του Star Trek και του Star Wars ταυτοχρόνως, σε τέτοια θα κωλώσει;

Ακολουθεί παράδειγμα στο οποίο είναι κακό παιδί και ψάχνει πελατεία ως hitman και έταιρο στο οποίο κυριολεκτινά δίνει τη σάρκα του για να σώσει φίλο του που χαροπαλεύει:

teamup1

enhanced-buzz-1782-1374867747-6

5. To marketing της ταινίας Deadool αξίζει  βραβεία Όσκαρ, Νόμπελ και Πούλιτζερ

Είναι σπάνιο φαινόμενο η ομάδα που αναλαμβάνει το promo μιας ταινίας να έχει άψογο σερί καλών πρωτότυπων ιδεών (και οι πρωτότυπες / risky ιδέες από μόνες τους, όταν μιλάμε για τέτοιες υπερπαραγωγές), κι ακόμα πιο σπάνιο οι ιδέες αυτές να μαρτυρούν ότι προέρχονται από τύπους άριστα διαβασμένους στο source material, ειδικά όταν αυτό είναι ένα obscure comic (και ναι το Deadpool είναι καραobscure για το Ηollywood ακόμα και στην Post-Guardians εποχή). Εδώ βλέπουμε ότι οι τύποι ΚΑΙ γνωρίζουν το χαρακτήρα σε επίπεδα “comic book nerd που ζει ακόμα στο πατρικό του και κράζει σε fora” ΚΑΙ αποφάσισαν πανέξυπνα να εκμεταλλευτούν την όλη φάση “ο Deadpool σπάει τον 4ο τοίχο” ΚΑΙ το κάνουν με τρόπο αυθεντικά αστείο και relatable σε ένα πολύ πιο ευρύ πλην σαφώς στοχευμένο κοινό.
Η πιθανότητα που θα δίναμε να παίξει τέτοια τριπλέτα μέχρι να έχουν ασπρίσει τελείως τα μαλλιά μου (δηλαδή μέσα στα επόμενα 5 χρόνια) είναι ακριβώς μηδέν.

Case in point 1: η αφίσα με tagline “wait ’til you get a load of me” με κοντινό στον καβάλο του Deadpool (αναφορά στο Βatman του Burton επειδή είπαμε, ο Deadpool σπάει τον 4ο τοίχο + καλό λογοπαίγνιο + dick joke επειδή ο Deadpool έχει βρώμικο χιούμορ).
Case in point 2: η αφίσα με το Deadpool να βεβηλώνει τα character posters του Βatman V Superman (4ος τοίχος + τσογλανιά + καρδούλες στη Wonderman ενώ στο Batfleck έχει βάλει τη γαμημένη φάτσα του Heath Ledger επειδή ο κόσμος αγαπάει τον Joker του και μισεί τον Batfleck)
Case in point 3 / κερασάκι στην τούρτα: το παρακάτω billboard (poo joke + emojis = τα δεκεπεντάχρονα σ’όλη την Αμερική ήδη ζητάνε λεφτά απ’τους γονείς τους να πάνε να το δούνε).

12493682_10206558069282705_8060600938598107279_o

Όρθιο χειροκρότημα γι’αυτή την ομάδα marketing και μπράβο στο τόσο ωραίο αυτό ταινιάκι που πίεσε το PG 13 στα ορία του και ψιλοέγραψε Ιστορία για τις κινηματογραφικές μεταφορές κόμιξ εν γένει .

*Το Deadpool μπορείς να το δεις όποτε γουστάρεις στο Nova on Demand.

 

Best of internet