Quantcast
THE STREAM

Η Ρωσία αποσύρει τα στρατεύματά της από τη Συρία γιατί “εκπλήρωσαν τον σκοπό τους”

Οι ΗΠΑ δηλώνουν αιφνιδιασμένες


THE NEWSROOM · 15 Μαρτίου 2016

 

Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις προετοιμάζουν την αποχώρησή τους από τη Συρία, όπως δήλωσε και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οπόιος ανέφερε ότι η στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας έχει εκπληρώσει σε μεγάλο βαθμό τον σκοπό της.

Αυτή η κίνηση της Ρωσίας ασκεί πίεση προς το καθεστώς τους Άσαντ αλλά και στις αντίπαλες δυνάμεις ώστε να καταλήξουν σε μια ειρηνευτική απόφαση στην διάσκεψη της Γενεύης. Τα πρώτα μχητικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων και των βομβαρδιστικών Su-34, έχουν ήδη επιστρέψει στις βάσεις της Ρωσίας, όπως δήλωσε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ρωσίας. Οι στρατιώτικες δυνάμεις ήδη φορτώνουν εξοπλισμό και εφόδια σε μεταγωγικά αεροσκάφη, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο σήμερα.

Ο Πούτιν έδωσε εντολή τη Δευτέρα για σταδιακή απόσυρση των ρωσσικών στρατιωτικών δυνάμεων από τη Συρία. Η στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας άλλαξε τις δυναμικές στην περιοχή υπέρ του Άσαντ. Ο Dimitry Peskov, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων δεν την είχε ζητήσει ο Άσσαντ.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι βρέθηκαν προ εκπλήξεως σχετικά με την απόφαση της Ρωσίας. Η Ουάσινγκτον δηλώνει ότι δεν υπήρξε προηγούμενη ενημέρωση για την απόσυρση των Ρωσικών δυνάμεων, ενώ δήλωσαν ότι δεν έχουν εντοπίσει δραστηριότητα προετοιμασίας για απόσυρση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από τη Συρία.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν δήλωσε:

Βρισκόμαστε σε πολιτική φάση, στην φάση τερματισμού των εχθροπραξιών. Η διπλωματία μας έλαβε οδηγίες για την ενίσχυση των προσπαθειών μας με στόχο την επίτευξη πολιτικής διευθέτησης στη Συρία.

 

H απόσυρση των στρατευμάτων αφορά προς το παρόν κυρίως τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη ενώ οι βάσεις της Ρωσίας στη Συρία θα παραμείνουν ως έχουν. Ο ρώσικος στρατός θα παραμείνει στην περιοχή για να επιτηρεί την επικράτηση της εκεχειρίας στη Συρία, ενώ αναμένονται οι διαβουλεύσεις της Γενεύης με την ελπίδα να καταλήξουν σε κάποια ειρηνευτική διευθέτηση της κρίσης.

Best of internet