Quantcast
THE STREAM

Τα 3 ευρώ θα χτυπήσει ο καφές στο χέρι, γιατί γούστα ακριβά στην Ελλάδα

Τον δρόμο που χάραξε το πιτόγυρο ετοιμάζεται να ακολουθήσει ο φρέντο εσπρέσο και οι φίλοι του


THE NEWSROOM · 10 Μαΐου 2024

Τον ήπιαμε αγαπητές φίλες και φίλοι, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Αναφερόμαστε φυσικά στον καφέ, του οποίου η τιμή αναμένεται να τραβήξει την ανηφόρα το επόμενο διάστημα. Τα σχετικά άρθρα στα ΜΜΕ αναφέρουν την ξηρασία στο Βιετνάμ (είναι η δεύτερη σπουδαιότερη χώρα για την παραγωγή καφέ μετά τη Βραζιλία) και τις παρεμβολές που έχουν προκαλέσει οι Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα ως παράγοντες για την αύξηση της τιμής του καφέ, όμως μετά από τόση αύξηση τιμών εμείς δεν πιστεύουμε πλέον τίποτα (ή μπορούμε να πιστέψουμε και ότι φταίνε οι εξωγήινοι ασούμε).

Το θέμα είναι ότι και οι δύο βασικές ποικιλίες του καφέ είναι πολύ ακριβότερες από όσο ήταν στις αρχές του 21. Πιο συγκεκριμένα, η χρηματιστηριακή τιμή της ποικιλίας ρομπούστα πήγε από τα 2.700 δολάρια ο τόνος τον Ιανουάριο στα 3.455 δολάρια χτες, ενώ η ποικιλία αράμπικα πήγε από τα 163 σεντς η λίμπρα τον Φεβρουάριο στα 200 σεντς τον Μάιο. Τον Απρίλιο, οι τιμές είχαν φτάσει ακόμη πιο ψηλά.

Όπως είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Καφέ, Αναστάσιος Γιάγκογλου:

«Η άνοδος των χρηματιστηριακών τιμών ξεκίνησε από την ξηρασία που πλήττει το Βιετνάμ, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός χώρα σε καφέ στον κόσμο μετά τη Βραζιλία. Εκεί καλλιεργείται η ποικιλία ρομπούστα, με την τιμή της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου να αυξάνεται το προηγούμενο διάστημα έως και 50%, συμπαρασύροντας και την τιμή της ποικιλίας αράμπικα.»

Όπως καταλαβαίνετε, η νύφη θα πληρωθεί από εμάς. Όπως είπε ο ίδιος κύριος, η τιμή του καφέ θα ανέβει από 10% έως 20% το επόμενο διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι ο καφές στο χέρι θα αρχίσει να πλησιάζει τα συμβολικά 3 ευρώ, δηλαδή θα ακολουθήσει το μονοπάτι του σουβλακιού. Κοινώς, οι τιμές θα πάνε ως εξής:

Γαλλικός 1,80 – 1,90€ -> 2,16 – 2,30 ευρώ.
Στιγμιαίος Καφές (Φραπέ, νες) 1,70 € -> 2 ευρώ.
Ελληνικός 1,80 ευρώ -> 2,20 ευρώ.
Φρέντο εσπρέσο 2 – 2,20€ -> 2,40 – 2,60 ευρώ.
Φρέντο καπουτσίνο 2,20 – 2,40€ -> 2,60 – 2,90 ευρώ.
Καπουτσίνο (διπλό) 2,20 – 2,40€ -> 2,60 – 2,90 ευρώ.

Πηγές: 1, 2

Best of internet